Euronext Brussel: BASF torpedeert Bel20

©BLOOMBERG NEWS

Op de Brusselse beurs liet het winstalarm van BASF diepe sporen na. De industrieaandelen gingen de deur uit. Ontex veerde op door overnamespeculatie.

De Europese beurzen eindigden 0,4 procent  lager. Voor de Bel20  was het verlies de helft groter: -0,6 procent tot 3.587,91 punten.

De dag stond in het teken van het winstalarm van de Duitse chemiereus BASF. BASF waarschuwde dat de bedrijfswinst dit jaar met zo'n 30 procent zal zakken. De groep verwijst naar het Chinees-Amerikaanse handelsconflict en naar de slabakkende autoverkopen, vooral in China. In de Bel20 waren de conjunctuurgevoelige bedrijven de kop van Jut, zoals Solvay (-1,7%), Umicore (-0,9%) en Aperam (-4,5%).

Ook de bankaandelen deelden in de klappen: KBC verloor 1,7 procent en ING 0,8 procent.

Ontex kende een bewogen dag. Het aandeel ging eerst tot 8,2 procent lager om vervolgens tot 8,7 procent hoger te schieten. De koersval was te wijten aan een rapport van Barclays, dat zijn koersdoel verlaagde van 15,10 tot 14,30 euro maar wel het ‘houden’-advies handhaafde. Volgens het beurshuis is er geen goede visibiliteit op de resultaten. Ontex geeft wel een prognose, maar die laat wisselkoerseffecten buiten beschouwing. Op die manier wordt geen rekening gehouden met hogere kosten ten gevolge van muntontwaarding tegenover de Amerikaanse dollar in de groeilanden. Voor het tweede kwartaal verwacht Barclays aanhoudende zwakte in Europa door verlies van contracten en sterke groei in de groeimarkten. Maar aangezien de Europese thuismarkt aanzienlijk rendabeler is, zal er aanzienlijke gemengde tegenwind zijn voor de marges.

In de namiddag schoot het aandeel plots hoger door overnamespeculatie. Daarbij werd even een koers van 14,40 euro aangetikt. De Spaanse website Intereconomia.com schreef dat de Amerikaanse gigant Procter & Gamble aan een overname van Ontex werkt. De deal zou in de laatste rechte lijn zitten en in de komende weken beklonken worden. Bij Ontex viel voorzitter Luc Missorten volledig uit de lucht. Hij stelde dat Ontex ‘niet benaderd’ werd. De luierfabrikant bevestigde dat ook in een persbericht. Het aandeel sloot 4,15 procent in de plus op 13,79 euro.

Bekaert verloor in het zog van de industriële Bel20-ers 1 procent tot 23,82 euro. Degroof Petercam verhoogde nochtans het advies tot 'kopen' en het koersdoel van 24 tot 33 euro. Bekaert levert toe aan de autosector, maar Genoe wijst erop dat de versteviging van de banden met staalkoord (radialisatie) voor 75 procent afhangt van de vervangingsmarkt. En die markt wordt veel minder getroffen door de vertraging in de automarkt dan de verkoop van nieuwe auto's. 'De sterke vervangingsmarkt en de opmars van radialisatie in grote markten zoals India moeten de komende jaren voor volumegroei zorgen.' Genoe denkt dat de versterking van banden bij Bekaert momenteel de divisie is met de hoogste marge. 

Beleggers zochten hun heil in defensieve sectoren zoals telecom, vastgoed en voeding. Bijgevolg boden als aandelen Proximus (+0,5%) en WDP (+0,5%) in de nationale sterindex wat weerwerk.

Telenet  ging aanvankelijk weer lager, maar sloot toch 0,3 procent hoger op 44,40 euro. Beleggers krijgen het scherpe tariefvoorstel van BIPT voor het gebruik van het kabelnetwerk van Telenet vanaf 2020 moeilijk verteerd. Voor Orange Belgium  is het tarief wel goed nieuws. Het beurshuis SocGen heeft het advies voor de challenger verhoogd van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 16 naar 22 euro.

Ook UBS herhaalt dat Orange Belgium momenteel de 'top pick' is in België. Analist Nicholas Prys-Owen is er niet zo zeker van dat Orange Belgium de lagere groothandelstarieven zal gebruiken om de prijzen voor de consument te verlagen. 'Orange Belgium zou er ook voor kunnen kiezen om sneller naar rendabiliteit te gaan in het kabelproduct.' Orange Belgium ging 1,7 procent hoger tot 18,20 euro.

Op de brede markt steeg IBA  met 3,9 procent tot 15,22 euro. De groep mag een protontherapiesysteem bouwen op de campus van The University of Kansas Health System. Het contract voorziet in een mogelijke uitbreiding naar een tweede installatie van het zogeheten Proteus ONE-systeem. Het contract heeft een waarde tussen 35 en 40 miljoen euro, inclusief een onderhoudscontract van 10 miljoen euro voor 10 jaar. 

Analisten reageren positief. 'Dat IBA een contract binnenhaalt op de thuismarkt van concurrent Varian is een extra opsteker', zegt KBC Securities. Het beurshuis handhaaft zijn advies op 'opbouwen' en het koersdoel op 23,5 euro.

Acacia Pharma  won 13,9 procent tot 2,15 euro, na de sprong van 44 procent maandag. Het bedrijf heeft een nieuwe leverancier gevonden zodat het zijn geneesmiddel tegen postoperatieve misselijkheid in het eerste kwartaal van 2020 naar de Amerikaanse markt hoopt te brengen. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud