Euronext Brussel - Belegger smult van Lotus Bakeries

Een trader in Brussel. ©Lieven Van Assche

De Belgische beurs begon met een mooie winst aan de dag, en eindigde net onder 3.500 punten.

In de sterindex was Umicore de grootste daler met een verlies van 2,3 procent tot 33,3 euro. De materiaaltechnologiegroep heeft een sterk 2018 achter de rug, maar dit jaar kondigt zich lastiger aan. CEO Marc Grynberg gaf vrijdag aan dat de crisis in de autosector een belangrijke kopwind vormt. De

Daarboven hebben analisten vragen bij de kostprijs van de groei. Umicore verbrandde vorig jaar 900 miljoen euro aan cash. De kapitaalinvesteringen beliepen 500 miljoen euro en de opbouw van de voorraden kathodes kostte nog eens 500 miljoen euro. 

Zowel Deutsche Bank als Credit Suisse verlaagt zijn winstverwachtingen voor 2019 én het koersdoel voor Umicore   met 5 procent. Bij Deutsche Bank ('houden') resulteert dat in een koersdoel van 37 euro, bij Credit Suisse ('verkopen') wordt dat 33 euro. 

De analisten van Deutsche Bank baseren hun aanpassingen op de hogere kosten ten gevolge van capaciteitsuitbreidingen, de hogere r&d-kosten, de uitgebreide sluiting (voor onderhoud) van de 'bovengrondse mijnbouwer' in Hoboken tijdens de eerste jaarhelft en de aanhoudende druk op de recyclagetak.  Het beurshuis verwacht voor dit jaar een winstgroei (ebit) van 14 procent, voor volgend jaar 20 procent. Het aandeel is volgens de analisten fair gewaardeerd tegen 20,6 keer de verwachte winst (2019).

Credit Suisse focust op het groter dan verwachte verlies van marktaandeel in de Catalysis-afdeling die uitlaatgassen van auto's reinigt, de verwachte zwakte van de kobaltrecyclage en de beperkte volumegroei van de kathodes na de versnelling in 2018.

Koekjes 

Ook Lotus Bakeries (+4,3%, 2.420 euro) heeft er een mooi boekjaar opzitten, met 6 procent groei van omzet en winst. Maar in tegenstelling tot bij Umicore kost die groei het bedrijf minder.

De koekjesbakker investeerde vorig jaar ruim 100 miljoen euro in de overname van Kiddylicious en verschillende projecten. Maar door een sterke operationele kasstroom (110 miljoen euro) bleef de schuldgraad onder 1. Ter vergelijking: bij Umicore kleurde de operationele cashflow vorig jaar 27 miljoen rood en klokte de schuldgraad af op 1,2. De analisten van Credit Suisse zien die verhouding van netto financiële schulden en bruto bedrijfswinst dit jaar oplopen tot 1,9. 

Guy Sips van KBC Securities trekt zijn advies voor Lotus Bakeries op van 'houden' naar 'opbouwen'. Zijn koersdoel blijft 2.700 euro. De analist ziet stevige groei weggelegd voor Lotus Biscoff en Spread. 'De penetratie zat in 2018 in de lift dankzij sterke groei in onder meer de VS, het VK en China.  Dat maakt dat er nog veel groeipotentieel overblijft.' Sips stipt daarbij aan dat Lotus Biscoff gradueel grotere markten als de VS en het VK verovert. In de tweede jaarhelft start de Amerikaanse fabriek zijn activiteiten op. De analist verwacht voorts dat Lotus openstaat voor doelgerichte overnames die de groeistrategie zullen versterken.

Degroof Petercam handhaaft zijn 'zacht' koopadvies ('add') en koersdoel van 2.650 euro. Analist Fernand De Boer looft de duidelijke strategie met groei van zowat 5 procent. Hij ziet de vrije kasstroom de komende jaren flink toenemen. 'Dit jaar zullen de kapitaalinvesteringen opnieuw hoog zijn door de finalisatie van de fabrieken in de VS en Zuid-Afrika. Vanaf 2020 zullen de investeringen lager liggen. In combinatie met de aanhoudende groei van 5 procent en de stabiele marges zal dit vanaf volgend jaar voor aanzienlijke vrije kasstromen zorgen. Dit maakt tegelijkertijd een verdere verhoging van het dividend én externe groei mogelijk', besluit De Boer. 

Adidas

Nog even terug naar de Bel20 waar GBL 1 procent won tot 81,7 euro. Adidas, een van de investeringen van de holding, mikt volgend jaar op een operationale winstmarge van 11,5 procent, tegen 10,8 procent in 2018. Dat zei diens topman Kasper Rorsted in een interview in het weekblad Euro am Sonntag. 

Uitstel aandeelhoudersvergadering

Nog op de brede markt staat Nyrstar (-4,4%, 0,35 euro) andermaal onder druk. De zinksmelter houdt op 14 maart een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Voornaamste agendapunt is artikel 23 van de bedrijfsstatuten bijspijkeren. Dat artikel bepaalt nu dat de jaarlijkse gewone aandeelhoudersvergadering elk op de 'derde donderdag van april' - dit jaar dus op 18 april - plaatsvindt. Dat wordt veranderd in 'de laatste dinsdag van juni', 25 juni dus. 

Een verrassing is het uitstel niet: samen met de stevige winstwaarschuwing over 2018 liet Nyrstar begin deze maand ook weten dat de aandeelhouders voor de volledige jaarcijfers geduld zullen moeten oefenen tot de uiterste wettelijke deadline van 30 april. En dus heeft het weinig zin de aandeelhouders op 18 april te laten vergaderen over cijfers die er nog niet zijn. 

Nyrstar verloor vorige week door de winstwaarschuwing nog eens een derde van zijn al gedecimeerde beurswaarde. Het bedrijf verkocht zijn indekking tegen een daling van de zinkprijs

Gastankerrederij Exmar (+2%, 6,14 euro) is dan weer in trek nadat topman Nicolas Saverys afgelopen weekend een interview gaf aan De Tijd. De CEO en grootaandeelhouder zei dat zijn bedrijf klaar staat voor nieuwe projecten. 'De storm is voorbij, Exmar bevindt zich in veilige wateren.' 

Saverys wil voorts voor de zomer de dure Noorse obligatielening herfinancieren. De opsplitsing van Exmar in Exmar Energy en een pure rederijdivisie noemt de topman 'logisch, maar niet de eerste bekommernis'. Saverys: 'Eerst onze gasplatformen doen draaien en genieten van de positieve cashflows.'

Beursgang

Op zijn eerste beursdag breekt Sequana Medical voorlopig geen potten. Het bedrijf maakte weinig enthousiasme los bij beleggers en trok tegen 8,50 euro naar de beurs, aan de onderkant van de prijsvork (8,50 - 9,00 euro). Na een tiental minuten stond de koers op 9 euro, maar de koers sloot af op 8,42 euro.

Sequana Medical maakt pompjes die mensen met een bepaalde leveraandoening verlichting brengen en weer toelaten een normaal leven te lijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n