Euronext Brussel: Belgen gesandwicht tussen twee Grieken

De Bel20 verloor deze week al 4,4 procent. ©Photo News

De Bel20 ging initieel mee in de verkoopgolf, maar herstelde in de middaghandel door een stevig debuut op Wall Street.

De Brusselse beurs ontsnapte in de ochtendhandel niet aan een wereldwijde verkoopgolf op 'mainstream'-aandelen. De koopjacht van een krijgsmacht retailbeleggers op rommelaandelen maakt de 'klassieke' beleggers bloednerveus. De Wallstreetbets-beleggers, die via een gelijknamig forum op het platform Reddit raids op rommelaandelen plannen, dwingen hefboomfondsen om hun winstposities te liquideren om hun shortverliezen te compenseren. Tel daarbij de grote vertraging van de vaccinstrategie in Europa en een gloomy economisch plaatje en logisch dat beleggers even temporiseerden.

De Bel20 ging tot ruim 2 lager in de ochtendhandel, maar vlagde dankzij een stevig debuut op Wall Street uiteindelijk 0,6 procent hoger af op 3.666 punten.

Het lijkt het begin van het einde voor Sioen op de beurs. De specialist in technisch textiel trapt zijn uitkoopbod op gang, waarbij het voor 23 euro per aandeel van de beurs weg wil (can you blame them, in deze - euhm - roerige periode? #reddit). De aanvaardingsperiode voor het bod loopt tot 18 februari. Op 25 februari worden de resultaten bekendgemaakt.

Collega Kurt Vansteeland deed een deep dive in het prospectus en snorkelde dit rekenwerk op (zie kader).

Rekenen met Sioen en Sioen. Wanneer kan een uitrookbod?

Het prospectus kunt u via deze link raadplegen. Het bod hangt af van twee voorwaarden:

  • De familie moet na het bod 95 procent van de aandelen in handen hebben en ..
  • ... de Bel20 mag niet meer dan 10 procent zakken tegenover de slotkoers van gisteren (3.614,96 punten). 

Met andere woorden: als Bel20  BEL20-1,93% onder 3.253,46 punten zakt tijdens het bod - in het huidige klimaat geen compleet van de pot gerukt scenario - mag de familie het bod intrekken, maar moet zij dat niet doen. 

Om na het overnamebod ook de resterende aandeelhouders te kunnen uitroken zijn er wettelijk twee voorwaarden nodig:

  • De familie moet 95 procent van de aandelen in handen krijgen tijdens het bod. Er staan 19,78 miljoen stuks Sioen uit, dat zijn er dus 18,79 miljoen. De familie heeft nu al 12,91 miljoen aandelen in handen. 
  • Daarbovenop moet de familie ook nog eens 90 procent van de 6,69 miljoen stukken die bij het brede publiek (de free float) zitten in handen krijgen. Dat is potentieel een zwaardere dobber en betekent feitelijk dat een uitrookbod maar kan als de familie 96,62 procent van aandelen in handen krijgt

Twee Grieken roerden zich aan de beide polen van het Brusselse koersenbord. Cenergy , een dochter van de Griekse metaalverwerker Viohalco, levertde stevig in. Sinds een kabelfusie met Nexans afsprong, zit de producent van telecom- en energiekabels in een sukkelstraatje. Titan Cement was dan weer de Griekse adonis met een stevige koerswinst. Dat het Duitse ThyssenKrupp afziet van de verkoop van zijn cementafdeling, en dus nog brood ziet in beton, gaf de Griekse cementmaker rugwind.

Voor Avantium is het plaatje bekaaider. Het bioplasticbedrijf  dook 3,6 procent lager naar 5,90 euro. Avantium trok in 2017 met vage plannen voor een droomfabriek naar de beurs en is sindsdien één seriële ontgoocheling. De al jaren uitgestelde fabriek - die nu in Delfzijl in plaats van Antwerpen moet komen - voor pefflessen loopt verder vertraging op, leerde een persbericht gisteren. De financiering is nog altijd niet rond. Mogelijk komt er meer duidelijkheid bij de publicatie van de jaarcijfers op 24 maart. 

Die ontgoochelingen vertalen zich in een gedecimeerde beurskoers (zie grafiek). Vorig jaar was er wel een in het ijle opverende koers, toen een populaire Britse website een oud persbericht over kartonnen Coke-flessen recycleerde.

'Avantium had eind 2020 26 miljoen euro op de bank. Dat is volgens ons iets meer dan een jaar cash burn', stipt KBC-analist Wim Hoste aan, die zijn verkoopadvies herhaalt. 'Maar het zal veel jaren duren voor Avantium rendabel kan worden. Zelfs een succesvolle fabriek van 5.000 ton zal niet volstaan voor een break-even. En dus is het kristalhelder dat Avantium extra financiering nodig zal hebben, boven op het geld dat nodig is voor de fabriek in Delfzijl.'

De multiholding Floridienne , met activiteiten die gaan van hommels tot gourmetvoeding, deed nabeurs twee zalm- en zeevruchtenbedrijven van de hand. Ze verkoopt haar meerderheidsparticipaties in SalmInvest en Gel Manche, twee verlieslatende dochters, voor een niet nader genoemd bedrag.

'We verwelkomen deze deal', zegt analist Guy Sips van KBC Securities, 'omdat die meer focus brengt in de activiteiten rond feestvoeding.' Toch acht de analist het tijd voor een pauze na de 'stellaire koersprestatie' van de holding. Sips verlaagt het advies van 'opbouwen' naar 'houden'. Het koersdoel mag wel hoger van 285 euro naar 365 euro. De huidige koers bedraagt 395 euro.

De holding, die vorig jaar iedereen met verstomming sloeg, kon scoren met een spraakmakende Amerikaanse deal in gewasbestuiving via zijn hommeldochter BioBest. Dat zette een turbo op de beurskoers. Nu is er een welgekomen afkoeling met een 2,6 procent lagere slotkoers op 385 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud