Euronext Brussel: beste beursdag ooit voor Kiadis

Op een kwakkelende beursdag tekent Kiadis voor spektakel. ©BELGA

Beleggers maakten jacht op Kiadis na een spraakmakende deal met Sanofi. Solvay krijgt een les in solvabiliteit. EVS sluit een deal met Canal+.

Ook op de Brusselse beurs is van zomerweer voorlopig geen sprake. In afwachting van de resultatentrein hielden beleggers woensdag de vinger op de knip. De Bel20 ging 1,3 procent lager de dag uit op 3.418,91 punten. De Brusselse graadmeter vormde alweer een schil contrast met zijn succesvollere Amsterdamse zusje: de AEX wist het verlies te beperken tot 0,6 procent door de sterke aanwezigheid van technologiebedrijven.

Bel20

Grootste dalers in de index waren ING (-4,9%), Barco (-3,8%) en Galapagos (-2,8%). Ook zwaargewicht AB InBev (-0,8%) zette druk, net als Solvay dat zich in het onderste kwartiel van de index bevond.

Solvay krijgt van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch een lagere outlook mee en gaat van 'postief' naar 'neutraal' bij een BBB-kredietscore. Fitch indiceert daarmee dat - hoewel het geen direct risico ziet dat Solvay zijn schulden niet meer kan aflossen - het economische klimaat de kredietwaardigheid van Solvay negatief kan beïnvloeden. Solvay heeft luidens Bloomberg 4,84 miljard euro aan bankschulden en bedrijfsobligaties uitstaan.

De chemiegroep leverde 1,8 procent in tot, 71,10 euro.

Aedifica maakte dinsdag nabeurs wereldkundig dat het zijn vlag dieper in de bosrijke Finse bodem plant met de ontwikkeling van tien nieuwe zorgcentra.

'De aankoop doet het gewicht van Scandinavië in de portefeuille stijgen naar 15 procent', reageert analist Herman van der Loos van Degroof Petercam. 'Daarbij blijft het verwachte rendement van 6,5 procent per jaar in Finland flink boven het gemiddelde rendement in België', aldus de analist, die zijn koopadvies behoudt bij een koersdoel van 119 euro.

Aedifica brokkelde 0,9 procent af tot 97,90 euro.

Brede markt

Kiadis beleefde de beste dag uit zijn vijfjarige beurscarrière na een deal met Sanofi. De Franse farmareus neemt een exclusieve licentie op het 'natural-killers'-platform van Kiadis. Dat therapieplatform maakt gebruik van lichaamseigen cellen om tumoren en kankers te bestrijden en is een heet hangijzer in de biotechwereld. Kiadis krijgt een voorafbetaling van 17,5 miljoen, goed voor een derde van de huidige beurskapitalisatie, die gisteren bij slot 56 miljoen euro bedroeg.

KBC Securities reageert enthousiast op de deal, maar ziet er onvoldoende grond in om een koopadvies te geven voor de Nederlandse biotechspeler die ook in Brussel noteert. 'De deal bezorgt Kiadis, dat het met zijn huidige kasstroom nog minder dan twaalf maanden uitzingt, de broodnodige financiële ademruimte', zeggen de analisten Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs. 'Wij schatten de netto contante waarde van de deal tussen 50 en 130 miljoen euro. Maar gezien het netelige klinische parcours en de acute cashnoden van Kiadis behouden we ons koersdoel van 2 euro.' 

Kiadis rukte met 53,2 procent op naar 2,15 euro, maar blijft nog mijlenver verwijderd van de 12,50 euro waartegen het exact vijf jaar geleden naar de beurs trok.

KBC Securities wees in zijn ochtendmailing op een andere mooie deal, tussen EVS en Canal+.

De Franse betaalzender gaat het IT-systeem Cerebrum, dat EVS begin mei inlijfde, gebruiken om zijn workflows te reorganiseren. Daarmee strikt EVS een eerste grote mediaklant voor het mediamonitoringsysteem dat het in mei overnam van Axon.

In het licht van de overeenkomst, waarvan geen financiële details bekend zijn, herhaalt KBCS zijn 'opbouwen'-advies met een koersdoel van 20 euro. 'Dit is een eerste tastbaar bewijs dat EVS via de overname van Axon zijn wereldwijde voetafdruk kan uitbreiden', aldus analist Guy Sips. 

EVS profiteerde niet en gaf 1 procent prijs tot 16,28 euro.

Euronav krijgt een koersdoelverlaging te slikken van Kepler Cheuvreux van 17 euro naar 11,30 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Het beurshuis herbekeek zijn prognose voor de vrachttarieven voor 2020 tot 2022, omdat de olieproductie stevig is teruggevallen door toedoen van de coronacrisis. Euronav zal in 2020 gemiddeld 53.400 dollar huur per dag opstrijken. Die tarieven zullen in 2021 en 2022 dalen naar respectievelijk 38.400 dollar en 37.500 dollar, verwacht Kepler. Daarmee is het beurshuis optimistischer dan de consensus.

Euronav blijft in de sector van het olievervoer evenwel de meest robuuste en koopwaardige speler, vindt het beurshuis, dat zijn koopadvies herhaalt.

Euronav leverde 0,6 procent in tot 7,575 euro. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud