Euronext Brussel: bierblues en botbreuken

AB InBev-CEO Carlos Brito moet in Australië een blaffende concurrentiewaakhond trotseren. ©BELGA

De Bel20 was Europees de hekkensluiter. AB InBev leed onder een blaffende concurrentiewaakhond. UCB mag zijn osteoporosemiddel vermarkten.

De Brusselse sterrenkorf  schipperde de hele dag tussen winst en verlies tot ene Donald Trump ‘Getting VERY close to a BIG DEAL with China. They want it, and so do we!’ twitterde. Op 15 december staat een verhoging van Amerikaanse invoertarieven voor Chinese goederen gepland. Beleggers hopen dat er voor die deadline een zogeheten fase 1-overeenkomst wordt bereikt. De berichten daaromtrent zijn positief. Bij de slotbel was er een winst voor de Bel20 van  0,3 procent tot 3.920 punten. 

Bierbesognes

De Bel20 werd geremd door zwaargewicht AB InBev  . De Australische mededingingswaakhond vindt dat de overname van de lokale AB InBev-tak door sectorgenoot Asahi de concurrentie op bepaalde vlakken belemmert.

De Japanse biergroep Asahi betaalde deze zomer omgerekend 10 miljard euro voor Carlton & United Breweries (CUB), de Australische tak van AB InBev. De Australiërs vrezen een beperking van de concurrentie, zowel op de cider- als op de biermarkt.

AB InBev koerste 1,3 procent lager naar 70,1 euro.

Botverkalking

UCB   meldt dat het Europees groen licht kreeg voor de commercialisatie van Evenity (romosozumab) voor de behandeling van vrouwen met postmenopauzale osteoporose. UCB kreeg al Amerikaanse markttoelating in april.

Degroof Petercam is enthousiast. Het wereldwijd verkooppotentieel van Evenity wordt sterk onderschat, zegt het beurshuis. De analistenconsensus gaat uit van een piekverkoop van 500 miljoen euro tegen 2024. 'We schatten dat Evenity tegen 2024 een blockbusterstatus van meer dan 1 miljard euro omzet kan bereiken.' 

Heuglijk nieuws voor het Brusselse farmabedrijf, maar de markttoelating was verwacht en dus al netjes ingeprijsd. UCB won 1 procent naar 71,80 euro.

En verder... 

Solvay  profiteerde van een koopadvies van JPMorgan. De zakenbank verhoogt het advies van neutraal naar overwegen. Het koersdoel wordt vastgeprikt op 120 euro. De chemiegroep steeg 1 procent naar 103,2 euro.

Kiadis  ziet zijn financieel directeur vertrekken. Scott Holmes gaat andere carrièredoelen nastreven, luidt het het persbericht. Hij wordt niet vervangen. Gezien de precaire financiële situatie verlaagt KBC Securities het koersdoel van 3,50 naar 2 euro bij een ongewijzigd verkoopadvies. Kiadis opende stevig hoger, maar sloot 5,7 procent lager op 27,35 euro. 

Colruyt  werd door Jefferies bekeken daags na de analistenmeeting en het forse koersverlies. Het beurshuis waarschuwt voor 'nog te weinig ingecalculeerde' tegenwind, zoals stijgende lonen voor het personeel en de impact van de stakingsgolf in Frankrijk. De toegenomen concurrentie wordt in 2020 Colruyts belangrijkste gesel, herhaalt de analist, nu het Nederlandse Jumbo als prijsbreker in de markt komt en Carrefour de prijzen van 1.000 producten heeft verlaagd. Colruyt herstelde amper van de klap van woensdag. Het aandeel schreef er 0,6 procent bij tot 46,29 euro. 

Gimv  kwam in de kijker nu de Limburgse participatie Cegeka de businessunit van de Nederlandse telecomreus KPN inlijft. Gimv koerste 0,4 procent lager naar 55 euro. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud