Advertentie

Euronext Brussel: bod op helft Recticel, koopadvies voor Ontex

Productie van isolatieplaten in een van Recticels fabrieken

Recticel krijgt onverwacht een overnamebod op zijn isolatietak binnen. Vóór de notering werd opgeschort schoot het aandeel 20,8 procent hoger. Dankzij een koopadvies blonk Ontex uit in de Bel20.

Geruststellende data over de gezondheid van de Chinese economie - aan de vooravond van het 'officiële' Chinese groeicijfer - brachten ook in Europa wat optimisme. De Bel20 won 0,4 procent en sloot op 3.860 punten, een nieuw hoogtepunt sinds de nazomer.

De grootste daler in de beursbarometer was Argenx, met een verlies van 2,9 procent naar 109,50 euro. De biotechoogappel kreeg maandag na veertien (!) koopadviezen een eerste lauw 'houden'-advies, van beurshuis Barclays.

Ook Proximus stond onder druk en brokkelde 1,9 procent af naar 26,45 euro. De vakbonden hebben maandag een reeks alternatieven voorgesteld voor de zware herstructurering die de telecomgroep plant.

Daarbij zijn 1.900 banen bedreigd, al zou Proximus ook 1.250 nieuwe krachten met andere profielen willen aanwerven. De bonden willen het collectief ontslag vermijden en stellen onder meer voor de raad van bestuur in te krimpen en het dividend te verlagen. Dat laatste valt bij beleggers duidelijk niet in goede aarde.

Brazilië

Sterkste stijger in de Bel20 was Ontex, dat 5,7 procent hoger schoot tot 19,82 euro. Daarmee is het verlies van vorige week uitgewist. Analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux heeft zijn advies voor de fabrikant van luiers en maandverbanden verhoogd van 'houden' naar 'kopen'. Hij trekt ook het koersdoel op van 20 naar 25 euro.

Volgens Withagen neemt het risico op margedruk af omdat de grondstoffenkosten stabiliseren en Ontex op de kosten bespaart. De analist ziet ook beterschap in Brazilië. 'We verwachten dat de moeilijke situatie in Brazilië verbetert in 2019 als gevolg van een betere macro-economische situatie, lagere kosten en een verbeterd commercieel aanbod.'

Overnamebod

Voor het grootste nieuws van de dag moeten we op de brede markt zijn en wel bij Recticel. De notering van het aandeel werd om 11.30 uur plots opgeschort op vraag van het bedrijf zelf. Net daarvoor noteerde Recticel 20,8 procent hoger.

Al snel bleek wat er aan de hand was: Recticel heeft van Kingspan een overnamebod ontvangen op de takken Insulation en Flexible Foams.

Het bod, dat de raad van bestuur van Recticel zegt te zullen analyseren, bedraagt 700 miljoen euro. Om dat even in perspectief te plaatsen: de marktkapitalisatie van Recticel bedroeg net voor de schorsing bijna 500 miljoen euro. Eind vorig jaar torste de schuimrubberproducent ook 100 miljoen euro schulden. De Ierse groep Kingspan zou de tak Flexible Foams meteen doorverkopen aan een derde partij waarmee al een voorakkoord is gesloten.

Aangezien de tak Automotive te koop staat zou Recticel, als het op het bod van Kingspan ingaat, blijven zitten met de Bedding-divisie en met een flinke smak geld. Pikant detail: tien jaar geleden was de ondernemingswaarde van Recticel en Kingspan vergelijkbaar. Nu is Kingspan met bijna 9,2 miljard euro in ondernemingswaarde 16 keer groter dan Recticel.

Prachtige opportuniteit

Atenor (+2,2%, 64,20 euro) gaat samen met AG Real Estate en AXA IM - Real Assets het Communicatiecentrum Noord (CCN) naast het Brusselse Noordstation herontwikkelen, zo maakte de vastgoedgroep maandagavond bekend. De werken zullen aanvangen in 2021, zodra het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - dat het grootste deel van het huidige gebouw bezet - zijn kantoren heeft verlaten.

In zijn persbericht gaf Atenor geen informatie over de grootte van de investering, noch details over het project zelf. De vastgoedgroep zei enkel dat de site 'alle troeven heeft om een herontwikkeling te verwelkomen'.

‘Dit is een prachtige opportuniteit voor Atenor om zijn knowhow te demonstreren in de Noordwijk die recent een grondige transformatie heeft aangevat’, meent Kepler Cheuvreux. 

Een adviesverlaging door KBC Securities was voelbaar bij Retail Estates (-2%, 83,20 euro). Het aandeel heeft een erg mooie rit achter de rug en bereikte onlangs het koersdoel van KBC Securities, met name 83 euro. Daarom laten de vastgoedanalisten Jan Opdecam en Alexandere Makar hun advies zakken van ‘bijkopen’ tot ‘houden’.

Ze hebben wel nog steeds een voorkeur voor Retail Estates wegens het proactieve beleid en de strategie in het winkelvastgoedlandschap. Ze kijken uit naar de jaarresultaten over het boekjaar 2018/19 die op 17 mei worden gepubliceerd. Voor het boekjaar 2019/20 verwachten ze meer dan 10 procent groei voor zowel de winst per aandeel als het dividend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud