Advertentie

Euronext Brussel: broze botten en gewilde magazijnen

Ten westen van Berlijn realiseert VGP het nieuw logistiek park Berlin-Wustermark. ©VGP

UCB kon geen vuist maken nu het zijn osteoporosemiddel in de VS mag lanceren. VGP genoot van een hoger koersdoel en een nakende voorzitterswissel.

De Europese beurzen verloren dinsdag terrein door de verlaagde economische vooruitzichten van het IMF en de vrees voor Amerikaanse invoerheffingen op tal van Europese producten. Woensdag herstelden ze wat, al bleven beleggers voorzichtig. De Europese Centrale Bank kwam in de vroege namiddag met een weinig verrassend rentebesluit: de rente bleef ongewijzigd.

Waar de Europese beurzen gemiddeld 0,3 procent wonnen, deed de Bel20 het een stuk minder goed met een verlies van 0,3 procent, zodat de index sloot op 3.778 punten. Drie aandelen uit de index wonnen meer dan een procent: Telenet (1,9%, 45,38 euro), WDP(1,4%, 142,20 euro) en AB InBev (1,2%, 77,51 euro).

Telenet krijgt een lichte koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux, van 43 tot 44 euro. Analist Matthijs Van Leijenhorst blijft bij zijn ‘houden’-advies. Hij sprak op een roadshow met Erik Van den Enden, de nieuwe financieel directeur van de kabel-, telecom- en mediagroep. Het management bleek vol vertrouwen. Hoewel 2019 wellicht een overgangsjaar wordt, blijft de analist positief over de strategie op middellange termijn van Telenet.

Toch is enige voorzichtigheid geboden, gezien de beperkte visibiliteit op de groothandelsprijzen en de dynamiek van de markt voor vaste verbindingen, meent Van Leijenhorst. Daarnaast blijft het risico dat er een vierde mobiele speler bijkomt, al schat hij die kans laag in.

Begin deze week zette het aandeel AB InBev een stapje terug (maandag -0,5%) en dinsdag bleef de winst beperkt tot 0,1 procent, maar woensdag kreeg het koersherstel van de bierreus weer vaart. AB InBev ging 1,2 procent hoger tot 77,51 euro. De huidige koers is de hoogste sinds eind september 2018.

Na de zware koersval in het vierde kwartaal is AB InBev sinds begin dit jaar al 35 procent gestegen. Het koersherstel is mede te danken aan goede jaarresultaten, enkele positieve analistenrapporten en de verwachting dat het eerste kwartaal is meegevallen. Bank of America Merrill Lynch schreef vorige week dat het aandeel het ergste achter de rug heeft. Andere beurshuizen (waaronder Jefferies) blijven kritisch.

Osteoporose

UCB meldde dinsdagavond dat zijn geneesmiddel Evenity (wetenschappelijke naam romosozumab) tegen osteoporose bij vrouwen die de menopauze achter de rug hebben, in de Verenigde Staten op de markt mag komen. Aan de lancering zijn wel drie voorwaarden verbonden: op de verpakking dient vermeld dat het middel hart- en vaatziekten kan veroorzaken, vrouwen die in het voorbije jaar een hartaanval of beroerte kregen mogen Evenity niet gebruiken en UCB moet de impact van het middel ook vijf jaar lang nauwgezet opvolgen in een post-marketingonderzoek.

Het groen licht van de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA was grotendeels verwacht nadat een adviescomité midden januari met een grote meerderheid voor de commercialisering van Evenity had gestemd. Overigens ontwikkelde UCB het osteoporosemiddel samen met Amgen en zullen de inkomsten tussen beide bedrijven verdeeld worden.

Na de Amerikaanse goedkeuring verwachten de biofarma-analisten van KBC Securities dat het middel ook elders in de wereld groen licht zal krijgen. Ze rekenen op een piekverkoop van 1 miljard euro, waarvan de helft dus voor UCB zou zijn. Hun koersdoel stijgt van 74 naar 86 euro en hun koopadvies blijft overeind.

Analist Peter Welford van het beurshuis Jefferies bevestigt zijn houdadvies en koersdoel van 70 euro voor UCB. Het nieuws over Evenity noemt hij volstrekt in lijn met zijn voorspellingen. Welford voorspelt een piekverkoop van 730 miljoen dollar voor de aandoening osteoporose met een zekerheid van 85 procent. Dat vertegenwoordigt in zijn model een waarde van 2 euro per aandeel.

Beleggers waren niet onder de indruk van het nieuws rond Evenity, een middel dat overigens moest ‘herkansen’. Het aandeel UCB zakte 2,6 procent tot 75,88 euro. Sinds begin dit jaar was het ruim 10 procent gestegen. Overigens zakten ook de twee andere (bio)farmawaarden in de Bel20, Galapagos (-1,1%, 109,75 euro) en Argenx (-1,7%, 112,80 euro).

Hogere huurprijzen

Op de brede markt trok VGP 1,3 procent hoger naar 77,40 euro. In een rapport over Europees logistiek vastgoed trekken de ING-analisten Pieter Runneboom en Jaap Kuin hun koersdoel voor de ontwikkelaar van logistiek vastgoed op van 79 tot 85 euro. Hun advies blijft ‘kopen’.

In het rapport staan de analisten vooral stil bij de mogelijke stijging van de huurprijzen. Ze verwachten dergelijke stijging in een beperkt aantal steden waar er geen of weinig ontwikkelingspotentieel is. Soms komt dat door een restrictief planbeleid (zoals in München), soms omdat alle ruimte is opgebruikt (zoals in de haven van Barcelona).

VGP zal profiteren van die trend, verwacht ING. 50 procent van zijn portefeuille is blootgesteld aan Berlijn, Frankfurt, München en Hamburg. VGP beschikt bovendien over grondreserves in Duitsland (27% van de grondbank) en Spanje (10%). ‘Wij verwachten dat VGP het meest voordeel zal halen van hogere huren voor zijn ontwikkelingen.’

Bij VGP is ook een voorzitterswissel op til, maakte het bedrijf dinsdag bekend. Door een grondige herschikking van de raad van bestuur verdwijnt de huidige (Tsjechische) voorzitter, Marek Sebestak. Hij wordt opgevolgd door de Vlaamse zakenman Bart Van Malderen, een van de referentieaandeelhouders en stuwende krachten achter VGP.

Cofinimmo (+0,9%, 119,00 euro) heeft in Dokkum in Friesland de zorgvastgoedsite ‘Sionsberg’ gekocht voor 8 miljoen euro. Het voormalige ziekenhuis is tegenwoordig een ‘medical office building’ waar huisartsen, een apotheek, fysiotherapeuten, diëtisten en een polikliniek gevestigd zijn. KBC Securities juicht de uitbreiding van Cofinimmo’s zorgvastgoedportefeuille toe en blijft bij zijn koopadvies en koersdoel van 120 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud