Advertentie

Euronext Brussel: can't buy a thrill

De Steely Dan van de Brusselse beurs zorgde voor rock 'n roll dankzij een knap herstelrapport.

Bekaert mag dan oud zijn, het kan nog rocken . Een beetje zoals de heren van Steely Dan. Can't Buy A Thrill zingen de kwieke zeventigers in hun gelijknamige magnum opus, maar de Zwevegemse staaltechnologiegroep bewijst hen op dat vlak het tegendeel. Bekaert-beleggers bought a thrill en zijn vandaag met een beurskoers van 24,70 euro een straffe 15 procent rijker dan gisteren. Daar hoef je geen Tesla of Nikola voor te heten.

Steely Dan - Reelin' in the Years - Bekaert draait al mee van 1880 maar kan duidelijk nog rocken.

De reden voor de euforie is de kwartaalupdate van vrijdagochtend. Daarin maakt de staaltechnologiegroep gewag van 'een kantelpunt in meerdere markten', waaronder een stevig vraagherstel in de bandenmarkt. De omzet mag dan met een dubbelcijferig percentage omlaaggaan, de winst blijft staalhard overeind. De bedrijfswinst zal over 2020 in lijn liggen met de 242 miljoen euro van vorig jaar. Dankzij kostenoefeningen kan Bekaert de winstmarge zelfs lichtjes bijspijkeren. Hulde aan de Donald Fagen van dienst: Oswald Schmid. De CEO ad interim moest in zeven haasten de Brit Matthew Taylor vervangen, die in maart verrassend zijn vertrek aankondigde.

'Wat een blow-out guidance', reageert ING-analist Stijn Demeester op de cijfers. Hij schrijft het winstherstel toe aan structurele ingrepen in de twee grootste divisies, Rubberversterking en Staaldraadtoepassingen. Demeester looft ook de lager dan verwachte schuldgraad van minder dan twee keer de brutobedrijfswinst.

KBC Securities-collega Wim Hoste ziet in de outlook een duidelijk teken dat de herstructurering en de upgrade van de portfolio vruchten afwerpen. Hij verhoogt zijn advies tot bijkopen (accumulate), het koersdoel gaat van 25 naar 28 euro.

Kempen-analist Emmanuel Carlier verwacht dat de positieve trends aanhouden in het vierde kwartaal. Hij mikt voor dit en volgend jaar op een vrije kasstroom van 180 miljoen euro.

Het algemene sentiment geeft Bekaert een extra zetje. Na een weifelende opening bouwden de Europese beuzen voort op hun novemberrally die zich verlekkert op aanstormende vaccins tegen het coronavirus. De Bel20 dikte 0,4 procent aan naar 3.585 punten.

Nog rock 'n roll?

> Balta klom 6 procent. De vasttapijtproducent was een van de sterkste dalers onder impuls van de coronacrisis maar beleeft een topweek. De winst sinds maandag? 40 procent. Het verlies sinds januari? 30 procent.

> Sofina tikte even een nieuwe recordkoers aan op 264 euro. De holding van de familie Boël dikte ruim een derde in waarde aan in dit coronajaar. Sofina stond jaren te boek als de schone slaapster van de Brusselse beurs. Dat veranderde grondig met een betere communicatie, vooral dan de publicatie van halfjaarlijkse nieuwsbrieven. Forse meerwaarden op een reeks hippe miljardenbedrijven zoals Snapchat, de maaltijdkoerier Postmates, de Britse e-cosmeticagroep The Hut Group en de Indiase leerapp Byju's helpen ook een eind natuurlijk. Het best bewaarde geheim van Brussel is nu 'out in the open': terwijl Belgen Sofina vroeger tegen een korting van 20 à 30 procent konden oppikken, noteert de holding tegen 264 euro met een premie van dik 20 procent op de nettoactiefwaarde op 30 juni (217 euro). Al zal die al in belangrijke mate achterhaald zijn door de vaccinrally.

> VGP verstevigde licht na een zelfzekere kwartaalupdate waarin het nog een versnelling ziet voor de laatste twee maanden van het jaar dankzij de forse groei in e-commerce. VGP werd dit jaar al de helft rijker in beurswaarde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud