Euronext Brussel: centrale bank zet banken centraal

©BELGA

De Bel20 ging stevig hoger door stimulushoop. Banken trokken de kar in de hoop dat de ECB donderdag de impact van de negatieve rente mildert.

Terwijl de meeste Europese beurzen dicht bij huis bleven, trok de Bel20  een spurt van 0,9 procent naar 3.647 punten. Dit vooral dankzij het zwaarwegende bankenduo ING   en KBC  . Beide aandelen gaan zo'n 1,6 procent hoger. 

De reden is de rood omcirkelde afspraak op de beleggersagenda deze week, de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank donderdag. Beleggers denken niet alleen dat voorzitter Mario Draghi een extra renteknip en een hervatting van de bulkinkoop van schulden zal aankondigen, ze hopen ook dat Draghi de impact van de strafrente op de winst van de Europese banksector - de negatieve rente kost de banken in de eurozone jaarlijks zo'n 7,5 miljard euro - mildert. Iets waar de centraal bankiers eerder dit jaar al aangaven potentieel oren voor te hebben. Dat zou via 'tiering' gebeuren, een getrapt systeem waarbij zoals in Japan de ECB maar op een deel van de cash die banken bij haar parkeren strafrente int.

ING trok 2,7 procent hoger naar 9,33 euro, voor KBC was er zelfs 5,4 procent naar 57,44 euro.  In een update over de sector handhaafde Morgan Stanley KBC als 'beste koop' onder de Benelux-banken, al knipte het beurshuis het koersdoel wel bij. 

EVS vindt CEO

EVS   heeft een CEO gevonden: Serge Van Herck. Van Herck is de gewezen CEO van Newtec (2006-2016). De topman gaat meteen van slag en rapporteert tot eind dit jaar aan Pierre De Meulenaere, de voorzitter van de raad van bestuur. De Meulenaere was sinds juli 2018 interim-CEO.

De beeldserverfabrikant moet nu wel weer op zoek naar een nieuwe voorzitter, want De Meulenaere stapt eind dit jaar op als voorzitter.

Analist Stefaan Genoe van Degroof Petercam zegt dat met de komst van de CEO de kans op een overname kleiner is geworden:

Een nieuwe CEO zou waarschijnlijk niet zijn aangesteld als het bedrijf in de etalage zou staan. De kans dat EVS overgenomen wordt is dus iets kleiner geworden.
stefaan genoe
analist degroof petercam

Het aandeel verloor 0,2 procent.

Exmar

Afgelopen vrijdag kwam Exmar   nabeurs met halfjaarresultaten. Daaruit bleek dat de zware investeringen die de gastankerrederij de voorbije jaren deed in twee drijvende gasbehandelingseenheden - een drijvende LNG-fabriek (FLNG) en een hervergassingseenheid (FSRU)- ook in het eerste halfjaar stevig wogen op de resultaten. Dat omdat er hierdoor behoorlijke afschrijvingskosten waren, terwijl het bedrijf in het eerste halfjaar nog niet van de volledige inkomsten van de twee eenheden kon genieten. Voor het tweede halfjaar zou Exmar wel alle huurinkomsten moeten krijgen.

De omzet van de Antwerpse groep steeg met bijna 22 procent tot 99,5 miljoen dollar (90,2 miljoen euro). Ook de brutobedrijfswinst dikte aan, met 12 procent tot 48,5 miljoen dollar. Maar door de fors hogere afschrijvingen daalt de bedrijfswinst met 23,7 procent tot 7,8 miljoen dollar.

Volgens Luuk van Beek, analist bij Degroof Petercam, kan Exmar voor lange termijn rekenen op de stabiele cashflow uit contracten die het vorig jaar sloot. Hierbij gaat het om de verhuur van de Tango FLNG en de FSRU. Verder moeten de nieuwe contracten de brutobedrijfswinst opkrikken tot boven het niveau van 2018.

'Maar verder zien wij weinig potentieel voor verdere winstgroei', zegt van Beek. De analist behoudt zijn 'houden' advies en laat het koersdoel op 7 euro. 

Beleggers anticiperen op een beter tweede halfjaar voor Exmar en duwden het aandeel 1,9 procent hoger.

Fagron

Waterland en Baltisse, verenigd in Holdco, verkochten vrijdag een belang van 7,25 procent in Fagron   aan een 'institutionele investeerder'. De aandelen werden verkocht tegen 16,20 euro per stuk. Waterland en Baltisse strijken door de transactie 84,42 miljoen euro op. Ze behouden een gezamenlijk belang van 12,98 procent. De aandelen mogen niet verkocht worden voor 4 oktober 2019 door een zogeheten lock-upregeling.

Beleggers stuurden het aandeel 0,7 procent lager.

Ahold Delhaize

De financieel directeur van Ahold Delhaize, Jeff Carr, gaat niet voor een volgende termijn en neemt in april 2020 afscheid. Dat meldt de supermarktgroep in een persbericht. Het bedrijf zoekt al naar een opvolger.

Analist Alan Vandenberghe zegt dat het vertrek van de financieel directeur geen impact heeft op zijn advies. Voorts zegt de analist dat hij zijn koopadvies en koersdoel van 26 euro behoudt. Volgens Vandenberghe is het aandeel ondergewaardeerd:

De korting die Ahold Delhaize krijgt ten opzichte van zijn sectorgenoten is volgens ons onterecht.
alan vandenberghe
analist kbc securities

Het aandeel trappelde ter plaatse.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud