Euronext Brussel: Belegger neemt winst op Barco

Beleggers kregen donderdag een rist cijferrapporten te verwerken.

Nieuwsberichten over het coronavirus stuurden de beurzen. Barco kreeg een klap ondanks mooie cijfers. KBC ging hoger nadat het een belofte inlost.

De Bel20  nam even een pauze na de twaalfjaarspiek van woensdag. De graadmeter trappelde ter plaatse en sloot op 4.183 punten. Nieuwe berichten over een forse toename van het aantal coronabesmettingen zetten initieel een domper op het Europese sentiment. De verliezen liepen echter terug nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) had opgemerkt dat een stijging van het aantal coronavirusdiagnoses niet noodzakelijk betekent dat het aantal nieuwe infecties plots toeneemt.

Bel20

Beursvedette Barco  kwam met een rapport dat gerust in een verguld lijstje aan de muur mag. In alle divisies was er groei in 2019, zelfs in de meer mature entertainmenttak, en werden margeverbeteringen geboekt. Maar een eerder zuinige outlook en een waarschuwing voor het coronavirus vallen niet in dovemansoren.

Barco - geprijsd voor perfectie - wordt door het beurshuis Degroof Petercam van de kooplijst gehaald en moet het voortaan met een houden-advies doen. 'Barco kwam met knappe cijfers, maar geeft een behoedzame outlook. We verhogen ons koersdoel licht van 250 euro naar 255 euro. De koers nadert ons koersdoel en biedt dus nog weinig opwaarts potentieel. Ondanks de sterke cijfers gaan we daarom over tot een adviesverlaging', zegt analist Stefaan Genoe.

De beeldvormingsgroep viel ten prooi aan winstnemingen en kende haar slechtste beursdag in zes maanden met een verlies van 6,7 procent.

KBC  loste zijn belofte van een hogere winstuitkering in. De bankverzekeraar gaat een brutocoupon van 3,50 euro uitkeren. Dat dividend ligt lichtjes onder de verwachting, maar de aandeelhouder wordt wel getrakteerd op een stevige extra. KBC gaat voor bijna 400 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Mits goedkeuring van de ECB, that is. '

KBC noteert met een stevige premie tegenover de sectorgenoten. We voelen nog weinig begeestering voor het aandeel.
UBS
Bank

'Als we de geplande aandeleninkoop en het dividend samentellen, verwachten we een totale uitkering van 4,44 euro per aandeel. Dat is 15 procent boven de consensus', jubelt Kepler Cheuvreux.

'Het inkoopprogramma wordt allicht goed onthaald, maar we zien weinig opwaarts potentieel. KBC handelt al met een stevige premie ten opzichte van sectorgenoten. Daarom voelen we nog weinig begeestering voor het aandeel.'

KBC sloot 1,5 procent hoger.

Brede markt

Het was op voorhand duidelijk dat Sipef  weinig lof zou verdienen aan zijn jaarpublicatie. De lage palmolieprijs en een vulkaanuitbarsting bezorgden de tropische landbouwgroep een double whammy.

Maar in de tweede jaarhelft was sprake van een stevig prijsherstel. Dat zou dit jaar doorzetten, verwacht de groep, die aangestuurd wordt vanuit Schoten.

'De volumevooruitzichten liggen boven de verwachting. Bovendien vond al bijna een derde van de verwachte opbrengst voor 2020 een afnemer tegen een voldoende hoge prijs', zegt Alan Vandenberghe, een analist van KBC Securities. 

De koers van Sipef kende een mooie opleving in de tweede jaarhelft, maar we moeten kijken in hoeverre het coronavirus dat feestje verpest.
Kepler Cheuvreux
Beurshuis

Kepler Cheuvreux is meer gematigd. 'De klim van het aandeel in het vierde kwartaal was buitengewoon sterk, maar het coronavirus kan het feestje verpesten', waarschuwt het beurshuis. China is de grootste palmolieslokop ter wereld. Het beurshuis hanteert een afbouwenadvies bij een koersdoel van 38 euro.

Sipef verloor 3,3 procent.

Ook Fagron  ging lager. De leverancier aan apotheken ging lichtjes onder de lat door, vooral omdat de vestiging in Witchita (Kansas) minder snel dan gepland op kruissnelheid geraakt. De winstmarges werden wel opgeschroefd.

Degroof Petercam ziet in de resultaten voldoende grond om het koopadvies te herhalen. 'We zien wat plussen en wat minnen. Maar de basis is dat Fagron met een dubbelcijferige groei een wereldleider blijft in een interessante nichemarkt van gepersonaliseerde medicijnen', zegt analist Frank Claassen.

De markt deelt niet in het enthousiasme. Fagron gaf 1,8 procent prijs.

Montea   sloeg munt uit zijn jaarrapport. De logistieke vastgoedspeler kwam met fraai nieuws dat hij bijna geen leegstand heeft. De bezettingsgraad steeg naar een nooit geziene 99 procent.

 Voor Degroof Petercam is dat  - samen met de confidente outlook die Montea meegaf - reden tot een prompte verhoging van het koersdoel van 63 euro naar 87 euro. Het verkoopadvies wordt ingeslikt en ingeruild voor een houdenadvies.

'Ondanks de stevige concurrentie in de logistieke markt komt Montea erg sterk voor de dag. We geloven dat het nog conservatief is in zijn vooruitzichten. Het kan ook teren op een stevige landbank met een ontwikkelingspotentieel van 670.000 vierkante meter op strategische locaties als Tiel, Schiphol en Lummen', joelt analiste Amal Aboulkhouatem.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud