Euronext Brussel: Colruyt populairder dan ooit, applaus voor Van de Velde

©BELGA

Op een positieve markt schoot Colruyt naar een nieuwe recordkoers dankzij overtuigende halfjaarcijfers. Ook de komst van Marleen Vaesen aan het hoofd van Van de Velde kon op applaus rekenen.

De Europese beurzen gingen woensdag verder op hun elan en stegen gemiddeld 2,1 procent. Hoop op een doorbraak in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog was opnieuw de aanzet tot de hausse. Die hoop was opgeflakkerd door de vrijlating op borgtocht van Meng Wanzhou, de financieel directeur van Huawei die in Canada was opgepakt.

Euronext Brussel volgde de opwaartse trend. De Bel20 steeg met 2 procent tot 3.401 punten. Alle componenten uit de index eindigden met winst, met uitzondering van Ontex.

Colruyt trok lang de kop met een sprong tot 11 procent maar eindigde uiteindelijk 3,5 procent hoger op 59,76 euro. Beleggers reageerden uitgelaten op de solide halfjaarresultaten die Colruyt dinsdagavond bekendmaakte. De groep wist haar marktaandeel op te krikken van 31,9 tot 32,4 procent, realiseerde 3 procent meer omzet en 15 procent meer nettowinst.

Terwijl KBC Securities (afbouwen, 39 euro) de halfjaarresultaten van Colruyt in lijn met de verwachtingen vindt en toeschrijft aan de vriendelijkere marktomgeving, steekt ING zijn bewondering niet onder stoelen of banken. ‘Solid as a rock’ schrijft analist Giel-Jan Triest. Colruyt presteerde naar zijn mening lichtjes beter dan verwacht, dankzij een hoger marktaandeel, prijsinflatie, volumegroei en een minder competitieve omgeving. Dat laatste zou de komende zes maanden wel veranderen door de intrede van Jumbo op de Belgische markt. Triest behoudt zijn advies (houden) en koersdoel (41 euro).

Ook Degroof Petercam heeft het over ‘een zeer sterke set resultaten’, waarbij vooral het bijgewonnen marktaandeel en de winstmarge in retail bewondering opwekken. Fernand de Boer is ook blij met het stabiele personeelsbestand, wat op een hogere productiviteit wijst. Hij handhaaft zijn houden-advies, maar gaat na de analistenvergadering zijn koersdoel van 56 euro herbekijken.

De nieuwe koerssprong is ook in ander opzicht opmerkelijk. Colruyt was dit jaar - samen met Elia - een van de favoriete 'paradijsjes' voor beleggers die op de vlucht waren voor de marktschokken. Daardoor had het aandeel tot en met dinsdagavond al circa 33 procent gewonnen dit jaar. De jaarwinst dikte woensdag dus nog eens fors aan.

Wegens de hoge waardering heeft geen enkele van de 18 analisten die volgens Bloomberg Colruyt opvolgen, een koopadvies voor de Halse groep. Vijf analisten zetten Colruyt op 'houden', 13 op 'verkopen'.

Elliott

Umicore won dinsdag 3,05 procent – de materiaaltechnologiegroep werd meegetrokken door de herstellende autowaarden – en deed daar nog eens 2 procent tot 36,17 euro bij. GBL, de grootste aandeelhouder van Umicore, heeft van de recente koerszwakte geprofiteerd om zijn belang op te trekken van 16,93 tot 18,62 procent.

GBL (+1%, 77 euro) kwam ook in beeld dankzij Pernod Ricard. De Franse sterkedrankengroep won 5,9 procent in Parijs nadat bekend raakte dat Elliott Management in het kapitaal zit. De activist klaagt over ‘inadequaat bedrijfsbeheer’ bij Pernod Ricard en is vast besloten meer waarde te ontsluiten. GBL heeft een belang van 7,49 procent in de Franse groep.

Ook bij een andere participatie van GBL, Parques Reunidos, was er beweging. Volgens Bloomberg zou de Spaanse uitbater van pretparken een tropisch themapark in Duitsland aankopen en daarvoor 226 miljoen euro op tafel leggen. Het gaat om Tropical Islands Resort, dat circa 60 km ten zuiden van Berlijn ligt en een overdekt regenwoud, kunstmatige stranden, een waterpark en sauna- en badencomplex omvat. GBL bezit 21,19 procent van Parques Reunidos.

Misselijkheid

Acacia Pharma was de beste klimmer op de brede markt met een sprong van 16,7 procent tot 1,95 euro. Het Britse biofarmabedrijf heeft de data en analyses van zijn positieve Fase 2-onderzoek met amisulpride (APD403) voor de behandeling van misselijkheid en braken ten gevolge van chemotherapie gepubliceerd in de online editie van het vakblad 'Supportive Care in Cancer'. Dat is de officiële publicatie van de Multinational Association of Supportive Care in Cancer (MASCC). De eerste positieve onderzoeksresultaten werden al in mei 2015 aangekondigd. Volgens Dr Gabriel Fox, de chief medical officer van Acacia, maken de positieve Fase 2-resultaten de weg vrij voor een breder Fase 3-onderzoek.

Vanmoerkerke

De notering van Qrf City Retail werd om 11.50 uur opgeschort. De familie Vanmoerkerke grijpt de macht bij de verhuurder van winkelpanden in de binnenstad. Ze brengt zelf 9 winkelpanden in natura in en ontvangt in ruil 1.487.500 nieuwe aandelen Qrf. Daardoor stijgt haar belang van 9,5 tot 28,3 procent.

De nieuwe aandelen worden uitgegeven tegen 16 euro het stuk, wat een premie van 23 procent betekent ten opzichte van de slotkoers van dinsdagavond. ‘We beschouwen deze premie als een belangrijke motie van vertrouwen van de familie Vanmoerkerke in de langetermijnstrategie van Qrf City Retail alsook in de toekomst van binnenstedelijk vastgoed’, klinkt het in het persbericht.

Na het hervatten van de handel steeg het aandeel. Het eindigde 1,9 procent hoger tot 13,25 euro.  

WDP (+2,1%, 117,40 euro), de specialist in logistiek vastgoed, breidt zijn partnerschap met Auchan in Roemenië uit. WDP gaat een nieuwe logistieke site voor de Franse retailer ontwikkelen op zijn bestaande locatie in Boekarest, Stefanestii de Jos. WDP gaat er gebouwen met een totale oppervlakte van 77.000 m² neerzetten die Auchan voor een periode van 7 jaar gaat huren. De nieuwe gebouwen moeten in het eerste kwartaal van 2020 klaar zijn en vergen een investering van circa 45 miljoen euro.

De fusie van Euronav (+1,9%, 7,47 euro) met Gener8 Maritime, die eind 2017 werd aangekondigd en in juni werd afgerond, is door de gezaghebbende scheepvaartkrant Lloyd's List uitgeroepen tot 'Deal of the Year 2018'. Dat gebeurde op de Lloyd's List Global Awards in Londen.

Euronav legde een half miljard op tafel voor Gener8 en breidde zo zijn vloot uit met 15 supertankers (VLCC’s). De vloot van de Belgische tankerrederij telt voortaan 2 mammoettankers, 43 VLCC's, 26 Suezmax tankers, 1 kleinere tanker en 2 FSO's (opslagtankers).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n