Euronext Brussel: Conquest for Growth

Quest for Growth en Acacia Pharma waren de uitblinkers op een licht lagere beursdag. ©BELGA

Quest for Growth profiteerde van zijn soldenkoers om de sputterende Brusselse beurstabellen te veroveren. Twee vastgoedvennootschappen veroveren op hun groeipad een stukje Nederland.

Des te meer aandacht was er vrijdag voor andere windstreken, aangezien de opperbeurzen op Wall Street de deuren dichthielden om Independence Day te vieren. In het Verre Oosten bereikte de Chinese beurs een nieuw vijfjaarrecord na een sterke stijging van het ondernemersvertrouwen.

De Bel20 opende vlak maar dook na twee uur handel in het rood. De graadmeter leverde 0,3 procent in op 3.393,25 punten.

Solvay dolf het onderspit na een koersdoelverlaging van ING van 120 euro naar 90 euro. Analist Stijn Demeester slaat en zalft tegelijk. Hij paste zijn waarderingsmodel aan op basis van de kommer en kwel in de auto- en luchtvaartsector waar Solvay onder meer chemische coatings aan levert. Maar hij heeft ook lof voor de herstructurering die CEO Ilham Khadri doorvoert en die het koopadvies voor Solvay meer dan staande houdt.

Solvay hinkt zowat een kwart achter op sectorgenoten. De risico's zitten ingeprijsd in de koers.
Stijn Demeester
Analist ING

'Solvay verloor 30 procent sinds januari en blijft met zijn 'unloved-status' achter op sectorgenoten', zegt analist Stijn Demeester. 'We erkennen de risico's: een lagere groeimotor, een mindere cashgeneratie, de afwezigheid van een grote desinvesteringsstrategie en een complexe structuur.' Die risico's zitten echter al ingeprijsd in de koers en op basis van die structurele veranderingen die Solvay heeft ingezet blijft het aandeel aantrekkelijk', aldus  Demeester. 

Solvay leverde 2,7 procent in tot 71,42 euro

Cofinimmo breidt verder uit in Nederland, zij het dit keer met slechts enkele passen. De vastgoedgroep koopt een zorgcomplex in de achtertuin van België, in Bergen-op-Zoom. Residentie Moermont omvat 220 wooneenheden op een totale oppervlakte van 16.000 vierkante meter. Het heeft een energielabel A, geeft het persbericht mee.

Onze Nederlandse zorgvastgoedportefeuille heeft een waarde van 350 miljoen en telt 40 panden.
Jean-Pierre Hanin
CEO Cofinimmo

Cofinimmo telt er 46 miljoen euro voor neer. 'We blijven groeien in Nederland met hoogwaardige en duurzame gebouwen', zegt CEO Jean-Pierre Hanin. 'Onze Nederlandse zorgvastgoedportefeuille heeft een waarde van 350 miljoen  en telt 40 panden'. 

Cofinimmo brokkelde 1 procent af tot 122,40 euro.

Brede markt

Vangelis - Conquest of Paradise - in het geval van Atenor en Cofinimmo: Nederland

Ook Atenor plant voor het eerst zijn vlag in Nederland. De vastgoedvenootschap verwerft een belang van 50 procent in een ontwikkelingsproject in Den Haag. Op de hoek van de Verheeskade en de Lulofstraat zullen verouderde gebouwen plaatsmaken voor een nieuwbouw met circa 58.000 m² residentiële oppervlakte en op het gelijkvloers winkels. 'Deze herontwikkeling past binnen de structuurvisie van de gemeente Den Haag voor het Central Innovation District', zegt de vastgoedontwikkelaar in een persbericht.

Het project in Den Haag is het eerste waar Atenor in Nederland bij betrokken is. Het bedrijf geeft te kennen dat het ook in andere steden in Nederland actief wil deelnemen aan de stadsvernieuwing.

De investering in Den Haag sluit aan op de kapitaalverhoging van 77,4 miljoen euro die Atenor zopas heeft afgerond.

Atenor sterkte 1,1 procent aan tot 56,20 euro.

Quest for Growth en Acacia Pharma waren de uitblinkers op de brede markt.

De Leuvense investeringsmaatschappij kreeg een adviesverhoging van 'opbouwen' naar 'kopen' van KBC Securities. Het aandeel won 7,4 procent tot 5,50 euro. QfG meldde in zijn maandelijkse update dat zijn eigen vermogen met 11 procent is gegroeid naar 7,96 euro per aandeel, voornamelijk dankzij de exit uit DNA-parel BlueBee die verkocht werd aan het Amerikaanse miljardenbedrijf Illumina.

Door de stevige versterking van het eigen vermogen loopt de korting waaraan de Leuvense investeringsmaatschappij op de beurs noteert op. De discount - op basis van de slotkoers van gisteren - bedraagt zo'n 35 procent, en dat is volgens KBC Securities geheel onterecht.

QfG blinkt uit momenteel en dat vertaalt zich allerminst in de beurskoers.
Michel Declercq
Analist KBC Securities.

'QfG blinkt momenteel uit en dat vertaalt zich allerminst in de koers', zegt analist Michel Declercq. 'Het heeft een liquide en sterke portfolio en zit op een sterke kaspositie van 12,3 miljoen.'

Het koopadvies gaat gepaard met een koersdoelverhoging van 5,9 euro naar 6,5 euro.

De enige privak van de Brusselse beurs sterkt maar liefst 10 procent aan naar 5,66 euro. De korting wordt daarmee wat kleiner en bedraagt op basis van de intrinsieke waarde van 30 juni nog 29 procent.

Acacia Pharma schoot 11,1 procent hoger naar 3,30 euro. Het Britse farmabedrijf liet donderdagavond weten dat de Amerikaanse geneesmiddelendienst FDA (US Food and Drug Administration) het licht op groen heeft gezet voor Byfavo, een kort werkend, intraveneus toegediend sedativum. Het middel is goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen die invasieve medische ingrepen of onderzoeken moeten gaan die 30 minuten of minder duren.

Acacia Pharma verwierf in januari de licentie voor de Verenigde Staten in het kader van een deal met het Nederlandse Cosmo Pharmaceuticals. De redenering was dat Byfavo in gelijkaardige omstandigheden wordt toegediend als Barhemsys, het middel van Acacia tegen postoperatieve misselijkheid. De doelgroep is dus dezelfde.

Dankzij de goedkeuring van Byfavo heeft Acacia uitzicht op een lening van 25 miljoen euro van Cosmo. Voor de licentie van Byfavo betaalt Acacia dan weer 30 miljoen euro aan Cosmo: 15 miljoen in cash en 15 miljoen in aandelen.

Byfavo is het tweede product van Acacia dat in de VS groen licht krijgt. Barhemsys werd in februari al goedgekeurd voor het behandelen en voorkomen van postoperatieve misselijkheid bij volwassenen. Acacia is van plan Barhemsys en Byfavo in de tweede helft van 2020 in de VS op de markt te brengen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud