Advertentie

Euronext Brussel: D'Ieteren zit plots zonder chauffeur

Axel Miller staat niet langer aan het hoofd van D'Ieteren. ©BELGA

Als gevolg van grondige meningsverschillen vertrekt Axel Miller onverwacht als topman van D’Ieteren. En een uitspraak van ex-topman Filip Balcaen weegt op Balta.

Wereldwijd drukken de beurzen maandag op de pauzeknop. Na een sterke week zakte de Bel20  0,3 procent naar 3.793 punten. Beleggers wachten op nieuws over de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen en kijken ook al vooruit naar het komende resultatenseizoen, en dat zou wel eens kunnen tegenvallen.

Een opgemerkte daler was Solvay  , dat 0,8 procent verloor tot 102,75 euro. De speciaalchemiegroep ondervindt net als andere toeleveraars ook wat schade van Boeings aankondiging van vrijdag dat de Amerikaanse vliegtuigconstructeur de maandproductie van de 737 MAX met 19 procent zal verminderen. Alle Boeings 737 MAX staan momenteel aan de grond en het is onduidelijk wanneer het toestel weer zal mogen vliegen. Solvay maakt onder meer geavanceerde composietmaterialen die bij de productie van de Boeing 737 MAX worden gebruikt.

In de luchtvaartsector kreeg Sabca een veel forsere klap – van 26,3 procent tot 12,30 euro – hoewel de fabrikant van vliegtuigonderdelen volgens zijn website niet voor Boeing werkt. Voor grotere vliegtuigen is Airbus zijn voornaamste klant.

Het kleine, illiquide aandeel staat echter onder zware druk sinds grootaandeelhouder Fokker vorige maand zijn stukken aan de enige andere grootaandeelhouder - Dassault - verkocht tegen 7,17 eurp per aandeel, een korting van liefst 70 procent op de toenmalige beurskoers.

Balcaen over Balta

Tapijtenproducent Balta  valt op harde grond door een uitspraak van zijn voormalige eigenaar Filip Balcaen. In een interview met De Tijd zei de Vlaamse ondernemer dat Balta naar zijn mening aan een ‘waanzinnige prijs’ naar de beurs is gekomen (13 euro). Hoewel de koers intussen nog amper een kwart van de introductieprijs bedraagt, vindt hij het aandeel nog steeds niet goedkoop.

Balcaen, de zoon van de oprichter van Balta, wijst erop dat het bedrijf twee divisies heeft die niet zo slecht boeren – karpetten en tapijttegels voor kantoren en hotels – maar anderzijds onder de slechte markt voor voltapijt lijdt en onder zijn torenhoge schuldenberg kreunt. Balta, dat vorige week 12,6 procent was opgeveerd, verloor 5,6 procent tot 3,30 euro.

Verstandhouding zoek

Een donderslag bij heldere hemel. Zo leek vanmorgen het vertrek van Axel Miller na ruim vijf jaar als CEO en gedelegeerd bestuurder bij D’Ieteren  . De familiale holding maakte eind februari nog sterke jaarresultaten bekend, waarbij opviel dat Moleskine, het Italiaanse merk van chique notaboekjes dat D’Ieteren in 2016 overnam, eindelijk beter begint te presteren.

De verstandhouding tussen Miller en de raad van bestuur lijkt nu echter volledig zoek en het komt tot een totale breuk: Miller legt al zijn functies bij D’Ieteren neer en de twee andere leden uit het directiecomité nemen over. Volgens het persbericht zijn de raad en Miller tot de vaststelling gekomen ‘dat hun visies op de toekomstige ontwikkelingen van de groep en de leiderschapsstijl niet langer samenvallen’.

‘Een verrassing’, meent analist Cédric Duinslaeger van KBC Securities, die geen signalen rond een verstoorde verstandhouding had opgevangen. Ook het beurshuis Kepler Cheuvreux vindt het vertrek van Miller een grote verrassing en spreekt zelfs over een 'verontrustende zet'. Kepler Cheuvreux: 'Miller heeft de voorbije jaren een managementteam gebouwd rondom hem, in het kader van de transformatie van D'Ieteren naar een investeringsmaatschappij. En tijdens onze recente roadshow was er een algemeen gevoel van optimisme en sprak het management met vertrouwen.'

Het aandeel D’Ieteren liet 2,8 procent liggen tot 35,80 euro.

Schuldenlast

Fors herstel was er voor Nyrstar  , dat 30 procent omhoog schoot tot 0,651 euro na eind vorige week al ruim 35 procent te hebben gewonnen. Vrijdag meldde Bloomberg dat de zinkgroep dicht bij een akkoord zou staan over de herschikking van haar schuldenlast. Na een nieuwe kapitaalinjectie zou het bedrijf bijna volledig in handen komen van Trafigura. De schulden van Nyrstar zouden worden afgetopt en de schuldeisers van Nyrstar zouden in ruil voor hun vordering een soort van eeuwigdurende effecten van Trafigura krijgen.

Een schuldherschikking is de enige uitweg voor de zinkproducent, die in september een obligatielening van 340 miljoen euro moet terugbetalen en daarvoor de middelen niet heeft. De bestaande aandeelhouders zullen echter fors verwateren bij die operatie. 

Kort na de middag werd het aandeel geschorst 'in afwachting van een persbericht'. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud