Euronext Brussel: de ene immo is de andere niet

Cofinimmo heeft een sterk 2019 achter de rug.

De stilgevallen Duitse groeimotor maakte beleggers voorzichtiger. De kwartaalresultaten van Cofinimmo en Befimmo stonden in de schijnwerpers. Exmar komt zijn belofte niet na.

De Europese beurzen drukten op Valentijnsdag even de pauzeknop in nadat bleek dat de Duitse economie in het vierde kwartaal is gestopt met groeien. Wederom een teleurstelling voor beleggers, want eerder bleek dat ook de Franse en Italiaanse economie in het vierde kwartaal in krimpmodus zijn geschoten.

De zorgen over de impact van het coronavirus blijven ook spelen. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,15 procent in de min.

De Bel20 deed het iets beter dan zijn Europese metgezellen en steeg met 0,14 procent tot 4.185,44 punten.

De bankwaarden KBC (-1%) en ING (-0,6%) en bierbrouwer AB InBev (-0,4%) werkten tegen. Barco (+3%) herstelde van de 6,7 procent-klap van donderdag, mede dankzij een koersdoelverhoging bij Berenberg.

Cofinimmo

Cofinimmo vloog 3,6 procent hoger naar 155 euro. Het vastgoedbedrijf, dat zich toelegt op kantoor- en zorgvastgoed, heeft een goed jaar achter de rug. Het voor het dividend belangrijke nettoresultaat op de kernactiviteiten steeg met 14,5 procent naar 166 miljoen euro. Dat komt neer op een winst van 6,81 euro per aandeel, wat hoger is dan de eigen vooruitzichten van de vastgoedspeler.

Voor dit jaar gaat de onderneming uit van een stijging van het nettoresultaat van de kernactiviteiten met 4,2 procent tot 7,10 euro per aandeel. Aandeelhouders kunnen uitkijken naar een hoger dividend: het bedrijf zou over 2020 de coupon met 3,6 procent optrekken tot 5,80 euro.

Analisten zijn positief over het jaarrapport. 'De vooruitzichten voor volgend jaar ondersteunen het idee dat het groeimomentum nog niet over is', klinkt het bij Kepler. Ook Herman van der Loos, analist van Degroof Petercam, is te spreken over de verwachtingen. 'We zijn blij om te zien dat de groep onze groeivooruitzichten bevestigt.'

Befimmo

De resultaten van Befimmo zagen er wat minder florissant uit. De winst per aandeel kwam neer op 3,29 euro, terwijl het dividend over 2019 3,45 euro bedraagt. Het bedrijf is van plan ook in 2020 een dividend van 3,45 euro uit te keren, terwijl de verwachte EPRA-winst per aandeel voor dit jaar 2,88 euro bedraagt. De specialist in kantoorvastgoed denkt dat de EPRA-winst - de winst uit de kernactiviteiten die sterk bepalend is voor het dividend - pas tegen 2024 hoger zal zijn dan het uitgekeerde dividend. 

De verhuurder van vastgoed zit in een transitieperiode. In 2018 liepen twee grote langlopende huurovereenkomsten af, waardoor de onderneming veel huurinkomsten misloopt. De betrokken gebouwen worden herontwikkeld. 

Volgens analist Wido Jongman is het risicoprofiel voor Befimmo gedaald. 'De panden die leegstaan door de herontwikkelingen wegen op de omzet. Maar doordat een groot deel van de in aanbouw zijnde kantoorruimtes al voorverhuurd is, neemt het risicoprofiel af.'

Jongman handhaaft zijn verkoopadvies, maar zegt wel dat hij zijn waarderingsmodel gaat aanpassen aan het lagere risicoprofiel.

Amal Aboulkhouatem, analist van Degroof Petercam, verhoogt zijn koersdoel voor Befimmo van 55 naar 58 euro en laat het 'houden'-advies staan. Het nieuwe koersdoel geeft op basis van de slotkoers van donderdag een opwaarts potentieel van 3,4 procent. 'Het aandeel oogt niet duur en de waardering weerspiegelt de onzekere verwachtingen.'

Befimmo verloor 2,1 procent tot 54,90 euro.

Exmar

De Chinese kredietverzekeraar Sinosure heeft de betaling van een borg van 40 miljoen euro aan de Antwerpse gastankerrederij Exmar  moeten uitstellen door het coronavirus. 'De uitbraak van het virus in China veroorzaakt vertragingen in de afwikkeling van alle voorwaarden voor de vrijgave van de borg', stelde Exmar donderdagavond in een persbericht. 'Die voorwaarden betreffen vooral administratieve punten die niet kunnen opgelost worden tot de officiële heropening van de administratie in China, die sinds het uitbreken van het virus gesloten was.'

Analist Cédric Duinslaeger is niet zo te spreken over het bericht van Exmar. 'Een maand nadat de Antwerpse gastankerrederij beloofde dat de borg binnen enkele dagen zou worden vrijgegeven, is dat nog altijd niet gebeurd.' De analist denkt dat Exmar het geld uiteindelijk wel ontvangt, maar zegt dat het niet nakomen van de beloften 'het vertrouwen van investeerders niet ten goede komt'. Exmar sloot 0,4 procent lager op 5,23 euro. 

Fagron

Het aandeel Fagron leverde 4,4 procent in tot 21,68 euro na een adviesverlaging. KBC Securities-analist Lenny Van Steenhuyse knipt de rating van 's werelds grootste verdeler van farmaceutische grondstoffen voor apothekers van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel stijgt wel van 18 naar 19,5 euro.

Volgens Van Steenhuyse waren de resultaten die het bedrijf donderdagmorgen presenteerde 'gemengd'. 'In Europa stonden zowel de omzet als de marges onder druk, terwijl Latijns-Amerika op beide vlakken sterk presteerde. In Amerika woog de vertraging in de groei bij steriele bereidingen op de omzet, maar de marges verbeterden.'

De analist zegt voorzichtiger te zijn over het aandeel. 'Fagron heeft een stevige rit omhoog gemaakt. Doordat we geen goed zicht hebben op elementen die een opwaarts potentieel kunnen generen, zijn we terughoudender geworden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud