Euronext Brussel: de gouden week van Orange Belgium

Michael Trabbia, de ceo van Orange Belgium. ©Dieter Telemans

Orange Belgium zet met een netwerkdeal de kroon op een gouden week. De Bel20 trappelde ter plaatse door een matte prestatie van zwaargewicht AB InBev.

Analisten zijn over positief over het samenwerkingsverband dat de telecomconcurrenten Orange Belgium  en Proximus  hebben gesloten. Vooral de eerste zal profiteren van de deal.

Donderdag nabeurs meldden beide bedrijven dat ze de krachten bundelen voor de basisinfrastructuur van hun mobiele netwerken. Orange Belgium bespaart met de deal jaarlijks 30 miljoen euro en Proximus 40 miljoen.

Orange Belgium snelde 3,3 procent hoger naar 19,38 euro, wat de winst op weekbasis tot meer dan 10 procent deed oplopen. Proximus ging 0,7 procent hoger na het nieuws. 

Er zijn Europese precedenten en de samenwerking leidt niet tot minder concurrentie.
Ulrich Rathe
Jefferies

'De huidige waarde van de toekomstige voordelen van de deal bedraagt 1,25 euro per aandeel', rekent ING-analist David Vagman voor. Tegenover de slotkoers van donderdag is dat een opwaarts potentieel van meer dan 6 procent.

Stefaan Genoe van Degroof Petercam is ook positief over de deal, maar wijst wel op een mogelijk nadeel op de lange termijn. De analist denkt dat politici de samenwerking als een vorm van consolidatie kunnen zien, waardoor ze eerder geneigd kunnen zijn een vierde speler toe te laten. De beursexpert denkt wel ook dat vooral Orange Belgium van de deal profiteert.

Sterren

KBC Securities-analist Ruben Devos zegt dat de samenwerking een logische stap is. 'Door de stijgende vraag naar mobiele diensten zijn er significant meer telefoontorens en basisstations nodig', zegt hij. Devos meldt ook dat de deal aansluit bij een Europese trend. Steeds meer telecomspelers delen hun netwerken. 

Ulrich Rathe van Jefferies zegt dat de door beide bedrijven genoemde kostenbesparingen geloofwaardig lijken. Hij verwacht dat de autoriteiten geen probleem zullen maken van de samenwerking. 'Er zijn Europese precedenten (in Zweden en Italiƫ, red.) en de samenwerking leidt commercieel niet tot minder concurrentie', klinkt het.

Meest enthousiast is nog Barclays. Het Londense beurshuis wijst ook naar het eerdere voorstel van de telecomwaakhond BIPT om via lagere groothandelsprijzen de markt voor breedbandinternet in BelgiĆ« open te breken. 'De voorgestelde prijzen (die Orange Belgium in Vlaanderen moet betalen om het 'vaste' netwerk van Telenet te huren, red.) zullen de operator in staat stellen sneller dan verwacht rendabel te worden met zijn kabelaanbod', schrijft analist Simon Coles. Volgens hem staan 'de sterren nu gunstig' voor het aandeel. Hij verhoogt het advies tot 'kopen' en krikt het koersdoel op van 20 naar 25 euro. 

De relatief kleine winst van Proximus hielp de Bel20 weinig vooruit. De sterindex bleef met een winst van 0,2 procent een beetje achter op de Europese beurzen. Het zwaargewicht AB InBev  is de boosdoener. De biergigant daalde met 1,1 procent na berichten dat de beursintroductie van de Aziatische dochter Budweiser Brewing Company APAC mogelijk wordt uitgesteld.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud