Advertentie

Euronext Brussel: de koning is dood, lang leve de koning

©Photo News

Mithra kreeg een royale beloning nu bestuursvoorzitter Marc Coucke een waardige opvolger krijgt. Biocartis kreeg genade na de aankondiging van twee nieuwe partnerschappen.

De beurzen traden dinsdag met 'the audacity of hope' de woelige stembusslag in de VS tegemoet. De Bel20 sloot 2,5 procent hoger op 3.154,13 punten nadat de index vorige week 6,3 procent had prijsgegeven.

Een schuimend AB InBev zette een boost op het herstel. De bierreus heeft zijn 20ste koopadvies beet. Renaissance Capital verhoogt het advies van houden naar kopen na de kwartaalcijfers van vorige donderdag waarin de bierreus volumegroei aankondigde. Tegenover de 20 koopadviezen staan 13 houdadviezen en 2 verkoopadviezen. AB InBev trok 3,5 procent hoger naar 46,51 euro.

Galapagos komt een stap dichter bij een tweede behandelingsveld voor filgotinib in Europa. Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) buigt zich over de vergunningsaanvraag voor het middel voor de behandeling van matige tot ernstige colitis ulcerosa, een chronische ontsteking van het slijmvlies in de darmen. Galapagos liet weten dat de aanvraag gevalideerd werd en nu wordt geëvalueerd.

Er bestaat al een licentie voor filgotinib in de EU en in Japan onder de naam Jyseleca, voor de behandeling van patiënten met matige tot ernstige actieve reumatoïde artritis.

Galapagos won 4,7 procent naar 102,90 euro.

Ageas noteerde zonder een interimcoupon van 2,38 euro bruto per aandeel. Ageas verteerde die dividendknip goed. Het aandeel daalde minder dan de brutocoupon en sloot 2,7 procent in de min.

Brede markt

Net als in 'Viva la Vida' van Coldplay wordt de nieuwe bestuurskoning bij Mithra meteen omarmd.

Wie niet wachtte op de VS om een regimewissel aan te kondigen is Mithra . De oude bestuurskoning gaat op eigen initiatief met de grove borstel door de raad van bestuur en dat resulteert in een stevige herschikking. Marc Coucke vertrekt uit de raad van bestuur en wordt vervangen door Ajit Shetty, een manager met een ijzersterk parcours in de metaal- en vervolgens farma-industrie.

Mithra klom 4,1 procent naar 17,08 euro.

Biocartis heeft een samenwerking beet met GeneProDx, een bedrijf uit Chili, voor de ontwikkeling van een test voor schildklieraandoeningen op Biocartis' minilab Idylla. Daarnaast kondigt het een samenwerking aan met Endpoint Health, een Californisch bedrijf in moleculaire diagnostica.

Biocartis strikes back with a vengeance.
Lenny Van Steenhuyse
Analist KBC Securities

Biocartis en Endpoint Health zullen een zogenaamde 'companion diagnotic'-test ontwikkelen op het zaklabo Idylla voor kritische infectieziekten die een snelle diagnose en behandeling vereisen.

Vorige week verloor Biocartis nog een Amerikaanse partner.

Biocartis 'strikes back with a vengeance', reageert analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities. 'Na het verlies van het partnership met Exact Sciences/Genomic Health komt het zeer snel met twee nieuwe overeenkomsten. Dat wijst op de toekomst van Idylla als ecosysteem in verschillende testdomeinen.' Van Steenhuyse herhaalt zijn koopadvies met een koersdoel van 7,5 euro.

Biocartis rukte met 11,5 procent op naar 4,35 euro nadat het vorige week een vijfde van zijn waarde ingeleverd had.

Agfa krijgt een adviesverlaging van 'kopen' naar 'opbouwen' van KBC Securities in de aanloop naar de cijfers die het op 13 november publiceert. 'We verwachten een stapsgewijze groei van de activiteitsgraad in het derde kwartaal maar het hersteltempo blijft kwetsbaar', zegt analist. 'De marges worden geraakt door het lagere toerental in productiefaciliteiten. Daarnaast zal Agfa minder kunnen profiteren van tijdelijke werkloosheid en andere overheidsmaatregelen dan in voorgaande kwartalen.'

KBCS verlaagt zijn koersdoel van 5,80 euro naar 5 euro.  Agfa sloot 0,6 procent hoger op 3,26 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud