Euronext Brussel: de val van Icarus

Colruyt zwiert onderuit op de Brusselse beurs. ©Jonas Roosens

De Europese beurzen namen wat gas terug na de rally van dinsdag. Colruyt kelderde nadat de retailer waarschuwde voor toenemende concurrentie.

De uitspraken van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, en de Amerikaanse president Donald Trump stuwden dinsdag de Europese beurzen fors hoger. Gemiddeld wonnen ze 2 procent. Deze sfeer van optimisme leek vandaag verdwenen. Beleggers hielden zich gedeisd met het Amerikaanse rentebesluit voor de deur.

De Bel20 kon eerder verlies wel goedmaken en lukte een plusje van 0,4 procent naar 3.525 punten. Dit vooral dankzij een remonte van het bankduo ING en KBC, dat samen een kwart van de beursbarometer vertegenwoordigt. 

ING had geen last van een lager koersdoel van Berenberg. Het beurshuis knipte het koersdoel van de Nederlandse bank van 15 naar 14 euro. Als reden noemt het beurshuis vooral de verslechterde macro-economische vooruitzichten. De analisten blijven echter redelijk optimistisch. 'De markt is volgens ons te bezorgd over kosteninflatie en balansrisico's'.

Grootste stijger was Argenx  , met een klim van 3,7 procent naar 120,30 euro. Kepler Cheuvreux startte vorige week de opvolging van het biotechaandeel met een koopadvies, het zoveelste in de rij. Het beurshuis bestempelde de Gentenaars dankzij het beloftevolle onderzoek rond de spierziekte myasthenia gravis als 'de ideale overnamekandidaat'. 

Icarusval

De sterindex van de Brusselse beurs werd afgeremd door Colruyt  . Als Icarus vloog het aandeel vorig jaar met een winst 43 procent richting de zon. Hiermee ging het tegen de wijze raad van analisten in. Die vonden dat de supermarktketen gevaarlijk hoog vloog en zetten het aandeel en masse op de verkooplijst

Maar Colruyt vloog te dicht bij de zon. De waarschuwing van de prijsvechter voor 'een sterkere prijs- en promodruk' was er te veel aan. Zeker omdat ook al tijdens het tweede halfjaar de winstmarge van 5,6 naar 4,8 procent was afgebrokkeld.

Het was de laatste zonnestraal die nodig was om het vet van de veren te doen smelten. Met een klap van 15,5 procent tot 53,42 euro stortte de Icarus uit Halle woensdag de zee in. Het was de hevigste klap sinds de beursgang in 1977 voor het aandeel, 1,36 miljard beurswaarde ging in rook op.

De klap was extra hard omdat het aandeel al een hele tijd de wetten van de zwaartekracht tartte. De supermarktketen grossiert bij analisten al lang in verkoopadviezen omwille van de torenhoge waardering, maar trok zich daar tot nog toe niks van aan. Colruyt noteerde bij de slotkoers van dinsdag tegen 23 keer de nettowinst over het voorbije boekjaar. 

Telenet

Telenet   ging 0,7 procent lager tot 49 euro. De telecom- en mediagroep heeft op 17 juni nog eens 25.193 eigen aandelen ingekocht tegen een gemiddelde prijs van 49,13 euro. Daarmee is het 'Aandeleninkoopprogramma 2018bis' ter waarde van 300 miljoen euro volledig afgerond. Die steun voor de beurskoers valt nu dus weg. 

In totaal kocht de telecomspeler onder dit programma 6.759.538 eigen aandelen in. Zij moesten in de eerste plaats Telenet toelaten zijn verplichtingen jegens de werknemers te voldoen in het kader van zijn aandelenoptieplannen.

De aandelen boven de 3,7 miljoen ingekochte aandelen zullen worden geannuleerd. Dat is reeds gebeurd voor circa 1,88 miljoen aandelen zodat het bedrijf momenteel nog 5.956.423 eigen aandelen bezit. Dat stemt overeen met 5,14 procent van het totaal.

Umicore

Umicore  heeft met de uitgifte van US Private Placement notes in totaal 390 miljoen euro opgehaald. Volgens de materiaaltechnologiegroep werd het aanbod aanzienlijk overtekend en was er veel belangstelling van zowel bestaande als nieuwe institutionele investeerders.

Umicore zal de opbrengst gebruiken 'voor algemene ondernemingsdoelstellingen', maar ook zijn 'strategische groei-initiatieven op het vlak van schone mobiliteit en recyclage' te financieren. Umicore is onder meer fabrieken voor batterijmaterialen aan het bouwen in China en Polen. Het aandeel steeg 2,3 procent tot 27,66 euro.

Ook Gimv  maakt gebruik van de ultralage rente om extra kapitaal op te halen. De investeringsmaatschappij lanceert vrijdag een dubbele obligatie-uitgifte waarmee ze tussen 150 en 250 miljoen euro hoopt binnen te krijgen. Een tranche op 7 jaar staat open voor zowel particuliere als institutionele beleggers, een tweede tranche op 12 jaar is voorbehouden voor institutionelen. De extra middelen zullen gebruikt worden om 'de verdere groei van Gimv en haar portfoliobedrijven' te financieren.

IBA  ging 4,6 procent vooruit naar 14,79 euro. Dinsdag raakte bekend dat Belfius Insurance en zijn aandeelhouder, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), samen meer dan 3 procent van het kapitaal van de Waalse wereldmarktleider in protontherapie voor kankerbestrijding hebben verworven.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud