Euronext Brussel: de verrassende upside Down Under

AB InBev vangt 10 miljard euro met de verkoop van zijn Australische dochter aan Asahi. ©REUTERS

Een gouden deal Down Under hielp AB InBev aan eerherstel en zette de Bel20 de turbo op.

Een matte beursweek kreeg vrijdagavond voor de Bel20  alsnog kleur, met een winst van 0,9 procent naar 3.652  punten. 

Maandag werd een tijgersprong van Galapagos  nog deels uitgewist door een koersdaling van zwaargewicht AB InBev  , nu gingen beiden in tandem hoger. 

De Japanse biergroep Asahi betaalt - schuld inbegrepen - 16 miljard Australische dollar (10 miljard euro) voor Carlton & United BreweriesHet prijskaartje ligt hoger dan verwacht. Het komt overeen met 14,9 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) van de brouwer. Ter herinnering: SABMiller - intussen een onderdeel van AB InBev - legde in 2011 zo'n 11 miljard Australische dollar op tafel voor CUB. De verrassing was des te groter, omdat een Australische krant een dag eerder melding gemaakt had van een bradeerprijs van 6 à 7 miljard dollar. 

Plan B

De Leuvense wereldmarktleider gaat de opbrengst van de verkoop van CUB gebruiken om zijn schulden te verlagen. Volgens het beurshuis Jefferies kan de bierreus tegen eind dit jaar zijn schuld dankzij de deal terugschroeven van 98 tot 87 miljard dollar (87 tot 77 miljard euro). De brouwer was aanvankelijk van plan de schuldenberg te verlagen door de Aziatische dochter Budweiser APAC (waar ook de Australische dochter deel van uitmaakt) naar de beurs te brengen.

Pikant detail: de IPO werd afgeschoten als zijnde ‘te duur’, terwijl Carlton nu verkocht wordt aan een multiple die hoger ligt.
KBC Securities

Met een geraamde opbrengst van 9,8 miljard dollar (8,7 miljard euro) zou de beursintroductie de grootste van het jaar worden. Maar toen bleek dat de waardering een stuk lager dreigde uit te vallen, trok AB InBev te elfder ure zijn staart in.

Een goede beslissing, blijkt nu. Want de verkoop van de Australische tak alleen al levert AB InBev meer op dan de beursintroductie - weliswaar van een klein minderheidsbelang - van de hele Aziatische tak gedaan zou hebben. De transactie wordt bij beleggers en analisten op applaus onthaald. 'De verkoop zal de schulden van ruim 4,3 keer tot iets meer dan dan 4 keer de brutobedrijfswinst verlagen, in lijn met wat het management tegen 2020 beloofd heeft', stipt ING-analist Reg Watson aan. 'Deze deal verklaart meteen waarom AB InBev kieskeurig kon zijn bij de IPO'. AB InBev vlagde 5,2 procent hoger af op 83,38 euro. 

Galapagos

Ook Galapagos  deed 5,6 procent bij de koers tot 162,70 euro, waarbij de beurswaarde nu op 9 miljard uitkomt KBC Securities heeft zijn waarderingsmodel voor het biotechbedrijf bijgeschroefd en verhoogt het koersdoel in één trek van 145 naar 195 euro.

Het aandeel noteert sinds de aankondiging van de miljardendeal met Gilead maandag 11 procent hoger. Investeerder Aat Van Herk (na Gilead de grootste aandeelhouder) versterkt zijn belang in Galapagos tot boven 10 procent. Ook hij lijkt dus te geloven in de samenwerking met de Amerikaanse farmareus. 

Wereldhave Belgium

Op de brede markt kwam Wereldhave Belgium  met resultaten. De vastgoedvennootschap meldt een stijging van de huurinkomsten en van de winst per aandeel. Ze kondigt ook de komst van Albert Heijn en Medi-Market aan in haar grootste winkelcentrum, Belle-Ile in Luik, waar Carrefour zijn supermarkt fors inkromp als onderdeel van een grote herstructurering.

Het aandeel bleef ter plaatse trappelen op 80 euro. Wereldhave Belgium noteert merkelijk goedkoper dan de sectorgenoten. Het is de enige Belgische beursgenoteerde vastgoedvennootschap die onder de nettowaarde van de portefeuille noteert. 'Waarschijnlijk wegen de slechte beursprestaties van grote Europese sectorgenoten, niet in het minstens het Nederlandse moederbedrijf Wereldhave Belgium, op de beurskoers', merkt Degroof Petercam-analist Herman van der Loos op. 

Het meest verhandelde aandeel van de Brusselse beurs vandaag - toch in aantal stukken - was Crescent  . Bij een handelsvolume van 51,8 miljoen stuks (het op één na drukst verhandelde aandeel was AB InBev, met 3,9 miljeon stuks) tuimelde het centjesaandeel voor de tweede dag op rij. Dit keer gaat er nog eens 18 procent af naar 0,0238 euro, een vers diepterecord.

Hard nieuws is er niet rond het aandeel. Net zoals bij Nyrstar eerder dit jaar werden de kleine aandeelhouders eind 2017 grotendeels uitgewist door een broodnodige kapitaalverhoging. Het resultaat was een tsunami van nieuwe aandelen. Het aantal uitstaande aandelen steeg met dik 1 miljard naar 1,37 miljard.

Voorzitter en grootaandeelhouder Eric Van Zele beloofde in mei dat de 'ultieme turnaround' in de steigers staat, maar beleggers zijn gezien de voorgeschiedenis - tien keer verlies in de voorbije elf jaar - sceptisch.

Bij de huidige beurskoers is Crescent nog een kleine 33 miljoen euro waard. Dat is nog altijd bijna twee keer de jaaromzet over boekjaar 2018 (16,7 miljoen euro). De recurrente brutobedrijfswinst kleurde vorig jaar 0,2 miljoen euro negatief, netto was er meer dan 25 miljoen euro verlies. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud