Euronext Brussel: Deceuninck in prestigecriterium

De Bel20 doet woensdag slechter dan de brede markt. ©Photo News

Met een rit van 60 procent sinds juli maakte Deceuninck de spectaculairste comeback onder de Belgische small caps. IBA, dat in dezelfde periode met 80 procent aandikte, deed er via een aandeleninkoop een schep bovenop.

Big things often have small beginnings. Vraag dat aan de naar schatting 500 start-ups die anno 2021 als unicorns door het leven dartelen. In het eenhoornloze Brussel (wanneer kom je nu eindelijk eens naar de beurs, Collibra?) maakten kleine aandelen woensdag het mooie weer. Terwijl de Bel20 met een verlies van 0,1 procent (tot 3.725,66 punten) de dag uit ging, werd de brede markt 0,4 procent rijker.

In de index was Colruyt de uitblinker met 5,1 procent koerswinst naar zowat het hoogste peil sinds oktober. De Halse distributiegroep trok zich mee op aan het overnamenieuws rond Carrefour dat de interesse van een Canadese speler wekte. Ook de berichten over voedingsinflatie klinken steeds luider. Dinsdag orakelde de CEO van Domino's Pizza - we garanderen niet dat zijn data betrouwbaarder zijn dan die van de Fed - dat de prijzen voor levensmiddelen in 2021 met 2,5 tot 3 procent zullen stijgen.

Solvay zakte 0,7 procent na een verdere stroomlijning van zijn organisatiestructuur waarbij het honderden jobs in de ondersteunende diensten schrapt.

Barco moest voor de tweede dag op rij stevig inleveren en verloor 2,6 procent. Dat Netflix met ambitieuze plannen voor 70 eigen filmproducties op de proppen komt, doet de vooruitzichten in de gekwelde cinemasector geen goed.

Brede markt

Over naar de kleinere aandelen. Deceuninck danste een nieuwe quickstep (+3,8% tot 2,18 euro)) na een stevige koersdoelverhoging van Degroof Petercam. Het beurshuis verhoogt het koersdoel van 2 naar 2,55 euro. Het koopadvies voor de specialist in PVC-profielen blijft gelden. 'Na enkele moeilijk jaren is Deceuninck weer op het goede spoor beland. De markt is verbeterd, zeker in de VS en Turkije, terwijl kostenoefeningen in Europa hun vruchten afwerpen. De marges zitten duidelijk in een opwaartse trend', zegt analist Kris Kippers.

De analist looft ook de financiële gezondheid van het bedrijf. 'Het sterke cashmanagement, de hogere marges, en cash-ins op de Turkse dochter Ege Profil, brengen de schuldgraad onder 1 keer de ebitda. Een zeer gezonde situatie.'

Deceuninck is in het jongste halfjaar aan een prestigecriterium bezig met een winst van zowat 60 procent sinds afgelopen zomer.

IBA dikte in dezelfde periode met 80 procent aan. De protontherapiespecialist kreeg vleugels na de aankondiging van een Chinese licentiedeal in augustus. Maar het bedrijf uit Louvain-la-Neuve, marktleider in zijn sector, noteert nog altijd 65 procent onder zijn piek van mei 2017.

Daardoor kan het aan bradeerprijs eigen aandelen inslaan. Dinsdag nabeurs werd een aandeleninkoop aangekondigd die woensdagochtend werd afgetrapt. IBA mikt om tegen eind mei maximaal 357.000 aandelen te verwerven.

IBA was met een winst van 4,75 procent tot 14,10 euro de op een na sterkste stijger in Brussel.

Xior kon munt slaan uit een lofzang in het Latijn. Vivat, crescat et floreat. Leef, groei en bloei, is de slagzin waarmee KBCS-analist Wido Jongman zijn coverage op Xior herstart. De opvolging gaat gepaard met een ronkend koopadvies en een koersdoel van 59 euro. Dat geeft op de slotkoers van dinsdag een opwaarts potentieel van 18 procent.

Xior is de snelst groeiende vastgoedvennootschap in onze Brusselse opvolging, zegt Jongman. De portfolio verzevenvoudigde sinds de beursintroductie in 2015. 'Na covid zien we een scherp herstel voor studentenhuisvesting dankzij een toegenomen democratisering van het onderwijs en een verdere internationalisering van studenten', zegt de analist.

Xior won 1,6 procent naar 51 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud