Euronext Brussel: dijkbreuk na hevige inflatieregen

©BELGA

De Bel20 trotseerde dinsdag een brede verkoopgolf door het schrikbeeld van hogere rentetarieven. Een vooruitzicht dat KBC sterkt, maar Agfa-Gevaert parten speelt, nu de inflatie de winsten in de sterkhoudende divisies wegvreet.

Led Zeppelin - When the Levee Breaks

If it keeps on raining, the levee's going to break, zongen de jongens van Led Zeppelin in 1971. In hun herwerking van een oud bluesnummer over de overstroming van de rivier Mississippi in 1927 zit universele beurswijsheid verscholen. Als het blijft regenen, breekt vroeg of laat de dijk. Dat is wat dinsdag gebeurde op de Europese beurzen na een aanhoudende berichtenregen over een hogere inflatie. De angst dat die een einde maakt aan het favoriete beleggersinfuus, met name een uiterst soepel monetair beleid, mondde uit in een brede verkoopgolf waarbij ook minder rentegevoelige aandelen klappen kregen.

De Bel20 kon de schade nog relatief beperken met een daling van 1,1 procent naar 3.998,61 punten. De index dook wel weer onder de drempel van 4.000 punten. De Europese beurzen speelden gemiddeld 1,9 procent kwijt.

KBC vormde in Brussel een stootkussen. De bank-verzekeraar was samen met Galapagos - dat 2 procent herstelde na de flinke afstraffing van maandag - een van de schaarse winnaars in de sterindex. KBC kon een overtuigend kwartaalrapport voorleggen waarin de nettowinst van 557 miljoen euro een derde hoger uitvalt dan de consensusverwachting.

'KBC komt op zowat elk resultatenlijntje met een straffer dan verwacht resultaat', jubelt Martina Matouskova, een analiste van Jefferies. Het is te vroeg om haar waardering aan te passen, vindt Matouskova, maar ze meent dat de verwachte winst per aandeel op basis van deze resultaten met ongeveer 5 procent kan stijgen in 2021.  'Een hogere inning van verzekeringspremies, hogere commissies voor bankiers, latente meerwaarden op de obligatieportefeuille en lagere terugkerende kosten liggen aan de basis van de resultaten.' Ze verwacht dat het aandeel KBC stevig kan opveren na de zwakke prestatie in de voorbije maanden.

KBC komt op zowat elk resultatenlijntje met een straffer dan verwacht resultaat.
Martina Matouskova
Analiste Jefferies

KBC won aanvankelijk meer dan 2 procent, maar bij de slotbel schoot maar 0,15 procent winst (tot 66,35 euro) over. Sectorgenoot ING moest 2,3 procent inleveren.

Een spiegelbeeld van het rapport van KBC was dat van Agfa-Gevaert , dat over de hele lijn onder de lat uitkwam. Waar analisten een nettowinst van 11 miljoen euro verwachtten, moest de beeldvormingsgroep een nettoverlies van 1 miljoen opbiechten. 'De marges die we halen in onder meer Healthcare IT worden opgeslokt door de hogere grondstofprijzen en een volumedaling voor enkele van onze traditionelere producten', verklaarde CEO Pascal Juéry.

'We zijn vooral bezorgd om de volumedruk in China, een belangrijke markt voor de winstgevendheid van Agfa's radiologieafdeling', zeggen de ING-analisten Maxime Stranart en David Vagman. De outlook voor de rest van het boekjaar is ook 'eerder vaag', stellen ze. De consensusverwachting van 70 miljoen euro nettowinst voor 2021 lijkt hen 'hoog gegrepen na deze erg zwakke resultaten'.

ING noemt het rapport 'een misser over de hele lijn'. Het hanteert een houden-advies en een koersdoel van 4 euro. Het is negatiever dan KBC Securities, dat zijn koopadvies voor de Mortselse beeldvormingsgroep handhaaft met een koersdoel van 4,75 euro. 'We verwelkomen de gedisciplineerde verdeling van het werkkapitaal bij Agfa. In de komende maanden wordt het ingeslagen besparingspad verder gevolgd. Ook zullen prijsverhogingen in verschillende divisies weerwerk bieden tegen de hogere grondstofprijzen', zegt analist Guy Sips.

Agfa kreeg een knauw van 8,6 procent naar 3,78 euro. Beleggers geloven niet meer in het 'aanzienlijke herstel' dat de drukplatenspecialist op 10 maart predikte, en stuurden de koers terug naar het peil van voor de lancering van een aandeleninkoop op die datum.

Een zeldzaam zandzakje te midden van de dijkbreuk was Sequana Medical . De medtechspeler meldde beloftevolle resultaten in een zogenaamd 'Red Desert'-onderzoek van zijn leverpomp Alfapump. De Alfapump DSR bleek erg effectief in het beheersen van de vocht- en natriumbalans bij leverpatiënten met hartfalen. 'Tijdens de zes weken durende behandeling had geen van de patiënten lisdiuretica nodig', klinkt het in het persbericht. Lisdiuretica zijn de krachtigste vochtafdrijvers. Ze zijn schadelijk voor de patiënt.

'Goed nieuws dat weliswaar binnen de verwachting lag', zegt het beurshuis Kepler Cheuvreux. 'Het blijft afwachten tot het bedrijf meer inzicht geeft in het marktpotentieel van de leverpompjes.'

Sequana Medical won 2,3 procent naar 8,76 euro. Dat is nog altijd ruim een derde onder zijn piek op 31 december.

Blikvanger

Dinsdag

De wereldbeurzen kregen rake klappen door de angst dat het ultrasoepele geldbeleid op zijn laatste benen loopt nu de inflatie oploopt. KBC kon de Bel20 wat stutten dankzij een beter dan verwacht cijferrapport. Agfa-Gevaert kreeg een knauw nadat het in het eerste kwartaal verrassend verlies maakte.

Woensdag

Het is uitkijken naar de kwartaalresultaten van Ahold Delhaize, Balta en Ageas voorbeurs. In Duitsland komt Bayer met cijfers. Het is ook afwachten of de publicatie van een Amerikaans inflatiecijfer om 14.30 uur de nervositeit bij beleggers kan sussen dan wel versterkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud