Euronext Brussel: (divid)end of the world as we know it

Dividenden gaan op de schop nu bedrijven kun kasposities zo goed mogelijk proberen wapenen tegen het coronavirus.

De Bel20 was een groen eiland in een zee van rood dankzij de aanhoudende hamsterwoede op Colruyt. Van de Velde schrapt voor het eerst zijn dividend.

In een niet-aflatende nieuwsstroom over het coronavirus blijven beleggers uiterst zenuwachting in afwachting van een eerste teken dat het aantal besmettingen aan het pieken is. Ondanks een wereldwijd stimulusoffensief van overheden en centrale banken, doken de Europese beurzen  opnieuw lager met verliezen rond 5 procent voor de belangrijkste indexen. De Bel20  vormd voor één de uitzondering.

Bel 20

De Brusselse sterindex sloot met 1,9 procent winst op 2.576 punten. De aanvoerder was opnieuw Colruyt  dat zich nog meer ontpopte tot winnaar van de crisis en net als dinsdag gretig worden ingeslagen. Er was zelfs sprake van regelrechte kooppaniek met een winst van 20,8 procent tot 58,66 euro. 

De Bel20 recupereert allicht wat meer gezien de barometer door de zware koersval van AB InBev geregeld Europees staartpeloton zat in de verkoopgolf van de afgelopen dagen. De balans na de uitbraak blijft haast onwerkelijk (zie grafiek).

AB InBev  zat overigens weer in de verlieshoek. De met schulden overladen bierreus tuimelde nog maar eens 8,9 naar 30,97 euro. De v. Weinig bemoedigend is echter dat topmanager David Almeida (Chief Strategy & Technology) zelfs aan de gehalveerde koers een groot pakket aandelen heeft verkocht. Andere leidinggevenden bij beursgenoteerde bedrijven als Xior en GBL sloegen net aandelen in, meldt de FSMA.

Om zijn schuldenlast draaglijker te maken halveerde de brouwer al zijn dividend maar vraag is of het niet verstandiger is het dividend helemaal te schrappen, nu de multinational cash hamstert door een kredietlijn van 9 miljard dollar helemaal op te nemen. 

Brede markt

Schellebelle gaf Leuven alvast een hint: Van de Velde   schrapt zijn dividend en trekt ook een geplande aandeleninkoop weer in. 'Gelet op de grote onzekerheid rond de impact van het coronavirus op onze onderneming, wenst de bestuursraad de cashpositie te verstevigen', aldus de lingeriegroep in een persbericht.

'Bij gebrek aan zicht op hoe lang de corona-uitbraak nog aanhoudt, begrijpen we de beslissing volkomen om het dividend en de aandeleninkoop op te schorten', reageert analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam. 'Het bedrijf had in 2019 een solide kaspositie van 41 miljoen maar zal allicht in sterke mate door het virus getroffen worden.' Het beurshuis verlaagt het koersdoel van Van de Velde van 31 euro naar 23 euro bij een ongewijzigd 'houden'-advies.

Van de Velde werd bij opening 8 procent lager gestuurd maar beperkte bij de slot de schade tot 2,1 procent, naar 18,38 euro. Het aandeel beleefde een intradayswing tot 15 procent, het blijft wennen aan dat soort extreme pendelbewegingen. 

Ook bij Bpost  is het dividend mogelijk 'at risk' waarschuwt ING in een ochtendrapport. Het postbedrijf kwam dinsdag nabeurs met een stevig winstalarm, waarin de impact van het coronavirus nog niet becijferd werd.

'Ondanks een relatief sterke omzet, was de brutowinst in het vierde kwartaal weinig indrukwekkend. We hadden verwacht dat 2020 opnieuw slecht zou worden, maar de outlook van 240 tot 270 miljoen euro brutowinst is nog voorzichtiger dan we verwacht hadden. Deze winstverwachting neemt dan nog de impact van Covid-19 niet mee in de berekening. Die zal zwaar wegen door de lagere internationale post en een terugval van de reclamebrochures.', reageert analist Frank Claassen van Degroof Petercam. Het beurshuis verlaagt zijn koersdoel voor Bpost van 8,5 naar 7 euro bij een - gelet op de al gedecimeerde Bpost-koers - ongewijzigd koopadvies.

Nog op de brede markt zakte EVS kort na opening naar 10,92 euro, de laagste koers sinds september 2004 (!), maar sloot 2,9 procent hoger. De specialist in beeldservers voor live sportverslaggeving kampte al met een zeer moeilijke markt en de coronacrisis komt daar nog eens keihard bovenop, onder meer via het uitstel van het Europees kampioenschap voetbal van dit naar volgend jaar Hoewel ze formeel nog plaatsvinden, lijken ook de Olympische spelen steeds meer op de helling te staan.

KBC Securities verlaagt het koersdoel voor EVS van 20 naar 17 euro. 'We raming de directe impact van het uitstel van het EK op 5 miljoen euro', zegt analist Guy Sips. 'We verlagen ook onze omzetprognose voor 2020 naar 95 miljoen euro. Dat is lager dan de 100 à 120 miljoen, inclusief EK dus, dat het management vorige maand vooropstelde.'

Pro memorie: EVS belooft beleggers zeker tot 2022 een dividend van bruto 1 euro, als een soort 'wachtgeld' tot de kwakkelende mediamarkt eindelijk weer aantrekt. Bij de huidige gedecimeerde beurskoers vertaalt zich dat in een optisch erg fors verwacht dividendrendement van bruto meer dan 9 procent. 

Bedrijven als Van de Velde en Kinepolis kondigden al aan het dividend te schrappen, om uit voorzorg zo veel mogelijk cash in het bedrijf te houden. 'EVS heeft een zeer sterke balans en op het ogenblik denken we niet dat het dividend in het gedrang komt', schrijft Sips. EVS zet tot nader order ook de inkoop van eigen aandelen voort. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud