Euronext Brussel: do re mi fa Solvay

De Bel20 rukt woensdag verder op dankzij enkele verse koopadviezen. ©BELGA

De Bel20 zette zingend een puik ingezet augustus voort. Solvay en Ageas speelden de eerste viool na verse koopadviezen. Zenitel bereikte een zenit na knappe cijfers.

'Light in August' is de titel van een schitterende roman van William Faulkner over de rassenconflicten in de zuidelijke Verenigde Staten in de jaren '30. In augustus 2020 kan de titel ook dienen om het sentiment op de Europese beurzen te omschrijven. Het oude continent is de maand veel beter ingegaan dan de Verenigde Staten en voorlopig komt er geen einde aan de hernieuwde kooplust op Europese aandelen.

Na een stevige plus op dinsdag, ging de Bel20 in een gezapiger tempo hoger. De index opende vlak en sloot de dag af met een winst van 1 procent tot 3.467 punten.

Ageas rukte op na een ratingverhoging van Berenberg. Analist Michael Huttner verhoogt het advies van houden naar kopen, het koersdoel ligt op 46,90 euro. Huttner vermeldt drie redenen: de herneming van het dividend, de sterke groei in Azië en China, en de hogere marges in België. 

'Dankzij de weerbaarheid van de groep in België verhogen we de verwachte vrije kasstroomgeneratie dit jaar naar 550 miljoen euro.' De doelstelling van Ageas ligt tussen 500 en 540 miljoen euro. 

'Ageas noteert tegen 7,9 keer de verwachte winst van 2021 en heeft een groeiprofiel van 5 procent. Dat is zeer aantrekkelijk', zegt Huttner. 

Ook Solvay en KBC gingen hoger na twee fanbrieven uit Nederland. De chemiegroep krijgt een vers koopadvies van ABN Amro, KBC wordt bewierrookt door ING.

Solvay krijgt te weinig krediet voor de doortastende kostenbesparingen die het doorvoert.
Mutlu Gundogan
Analist ABN Amro

'Solvay krijgt te weinig krediet voor de doortastende kostenbesparingen die het doorvoert', zegt Mutlu Gundogan, analist van ABN Amro. 'De kernmarkten waarin Solvay actief is, blijven voor grote uitdagingen staan. Maar we verwachten een verbetering van de cashflow en bijkomende desinvesteringen van niet-kernactiviteiten', aldus Gundogan.

De analist verhoogt het advies van houden naar kopen. Het koersdoel gaat fors hoger van 74 euro naar 102 euro, wat bullish mag heten: Solvays gemiddelde koersdoel bedraagt 77,8 euro.

Solvay won 1,7 procent naar 75,50 euro.

KBC krijgt ook een mooie liefdesbrief... van ING. De Nederlandse bank roemt KBC wegens de sterke kwartaalcijfers die het vorige week voorlegde. 'De kapitaalpositie van de bank dikt aan en boven op onze verwachte inkoop van eigen aandelen ten belope van 1 miljard euro verwachten we een bijkomende kapitaaluitkering van een half miljard euro in 2021', zegt analist Albert Ploegh.

We vinden dat KBC een premie verdient ten opzichte van sectorgoten.
Albert Ploegh
Analist ING

'In ons 'blue sky scenario' is ruimte voor bijkomende kapitaaluitkering van 4,1 miljard euro tegen het einde van 2022', zegt Ploegh. 'Daarom vinden we dat KBC een premie verdient ten opzichte van andere banken'.

De analist herhaalt zijn koopadvies met een koersdoel van 61 euro. KBC rukte met 1,4 procent op naar 50,96 euro.

Brede markt: van Avantium tot Zenitel

De laatsten zullen de eersten zijn, was het devies woensdag op de brede markt. Zenitel , dat onderaan staat in de alfabetische rangschikking van Brusselse beursbedrijven, prijkte helemaal bovenaan.

De communicatiespecialist voor de maritieme, energie- en beveiligingsmarkt steeg bij de eerste fixing met 9,8 procent na sterke cijfers. De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met de helft tot 5 miljoen euro, en de bedrijfswinst (ebit) is zelfs verdubbeld tot 3,9 miljoen euro. Helemaal onderaan op de resultatenrekening steeg de nettowinst met 140 procent tot 3,6 miljoen euro.

De groep verwijst naar de impact van ingrijpende kostenbesparingen, 'met behoud van het personeelsbestand', en naar de 'voortdurende focus op operationele efficiëntie'.

Avantium vergaat het minder goed. Het bedrijf, dat naarstig zoekt naar manieren om biologisch afbreekbaar plastic op grote schaal te produceren, dook in het eerste halfjaar 11 miljoen in het rood.

De kaspositie bedroeg eind juni 34,7 miljoen euro. Dat betekent dat het bedrijf de voorbije zes maanden ruim 10 miljoen euro cash van de bankrekening zag verdwijnen. 

Avantium heeft er stevige bergrit op zitten op de beurs. Tijdens de laatste twee weken van mei verdubbelde het aandeel in waarde, zonder enig belangrijk nieuws. Woensdag koelde het met 6,3 procent af naar 6,24 euro.

De wisselbeker voor grootste intradagschommeling gaat ten slotte naar Jensen Group . De marktleider in industriële wasserijen kwam dinsdag nabeurs met een beroerd halfjaarrapport. De pandemie treft de hotel- en reissector, goed voor 40 procent van de verkopen, midscheeps.

Gevolg: een omzet die 27 procent kromp naar 130 miljoen euro. Die krimp ontketent onvermijdelijk een kaalslag lager op de resultatenrekening: de bedrijfswinst tuimelt 86 procent naar 2,4 miljoen. Netto gaat het resultaat 87 procent lager naar 1,5 miljoen euro of 0,19 euro per aandeel. 

Jensen opende 3 procent lager, wist dat tegen de middag om te buigen in een winst van 3 procent maar sloot uiteindelijk 0,9 procent hoger.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud