Euronext Brussel: een doorn in het oog

Een makelaar aan het werk in de marktenzaal van BNP Paribas Fortis. ©Lieven Van Assche

De sterindex sloot een volle procent lager. Proximus woog negatief door na een koersdoelverlaging van Goldman Sachs. Buiten de sterindex kelderde biotechbedrijf Oxurion (ex-Thrombogenics) na tegenvallende testresultaten.

De Bel20-index had een mindere dag dan zijn Europese broertjes en sloot met een verlies van 1 procent op 3.488 punten. Proximus  was de rode lantaarn binnen de sterindex na een adviesverlaging van Goldman Sachs. Dat verlaagt het advies voor Proximus van 'neutraal ' naar 'verkopen'. Het beurshuis stelt tegelijk het koersdoel naar beneden bij van 23 euro naar 21 euro. Dat is 24 procent lager dan de slotkoers van maandag. Goldman Sachs is daarmee negatiever dan andere beurshuizen die gemiddeld een koersdoel van 23,8 euro vooropstellen.

Analist Michael Bishop waarschuwt voor prijsdruk na een nieuw voorstel van telecomwaakhond BIPT om de tarieven voor kabeltoegang tot 40 procent te verlagen. Het beurshuis haalt om die reden ook Telenet  van haar favorietenlijst, maar behoudt wel een koopadvies. Lagere tarieven in de retailmarkt kunnen Proximus harder pijn doen dan Telenet, oordeelt de analist, door de forse investeringen die de telecomoperator uitvoert in haar glasvezelnetwerk. Het aandeel kreeg een sof van 6,2 procent en noteerde tegen 25,86 euro.

Brede markt

Oxurion , het Leuvense biotechbedrijf dat behandelingen voor oogaandoeningen bij diabetici tracht te ontwikkelen, maakte de resultaten bekend van een fase 2a-studie met THR-317. Die bleken allerminst goed. 

De 70 patiënten die deelnamen aan het onderzoek, kregen het middel drie keer per maand ingespoten in het oog, in combinatie met de conventionele anti-VEGF-therapie (ranibizumab). Na drie maanden was er echter geen verbetering van het zicht in vergelijking met de monotherapie. Ze werden zeer slecht onthaald op de beurs. Het koersverlies bedroeg 42,9 procent tot 3,18 euro.

De primaire doelstelling is duidelijk niet bereikt, zegt Degroof Petercam. Oxurion rekende op een gezichtsverbetering (BCVA) van drie cijfers en er was slechts een verbetering met 1 cijfer. Bij twee subgroepen was de verbetering groter, maar dit verder ontwikkelen zou significante investeringen vereisen ‘die waarschijnlijk niet opwegen tegen de risico’s’. Het beurshuis heeft zijn waardering van het THR-317 teruggeschroefd en dat leidt tot een verlaging van het koersdoel, van 4 tot 2,8 euro. Het houden-advies blijft behouden.

Kepler Cheuvreux doet een gelijkaardige aanpassing. Het beurshuis haalt de ontwikkeling van THR-317 voor diabetisch maculair oedeem (DME) uit haar som-der-delen-waardering. Hierdoor zakt het koersdoel van 5,50 tot 3,80 euro. De analisten gaan hun rating herbekijken.

‘In hun geheel zijn deze data informatief maar ontgoochelend’, klinkt het bij KBC Securities. Er werd immers geen bijkomende gezichtsverbetering geconstateerd voor de combinatietherapie. Dat zorgt voor enige onzekerheid rond wat Oxurion met THR-317 gaat doen. De KBCS-analisten zijn hun ‘investment case’ aan het herwerken. Tot dusver hadden ze voor Oxurion een koopadvies en een koersdoel van 6 euro.

Ook chemiebedrijf Avantium  kreeg een oplawaai. Het dook 5,3 procent lager naar 2,50 euro na een teleurstellende omzet en verliescijfers. De brutobedrijfswinst (ebitda) strandt 8,8 miljoen euro in het rood. Dat is te wijten aan hogere kosten voor de volledige integratie van de voormalige samenwerking met BASF.

Avantium sloeg enkele jaren geleden de handen in elkaar met chemiereus BASF om in Antwerpen PEF, een kunststof vervaardigd uit suiker en een alternatief voor PET, te produceren. BASF trok vorig jaar plots de stekker uit de joint venture. Het doel is nu om op eigen kracht een fabriek te bouwen die in 2023 operationeel moet zijn. CEO Tom Van Aken blijft erin geloven dat het bedrijf de nodige financiering zal vinden via subsidies en partnerships. Aankloppen bij investeerders is geen optie. De beurskoers is in een jaar tijd zo goed als gehalveerd.

ING-analist Reginald Watson onthaalt de resultaten evenwel als positief. 'Steady as she goes', luidt zijn analyse. 'Avantium is goed op weg om haar doelen te halen, stelt de analist. 'Het verwacht een omzetgroei tussen 5 en 10 procent in de katalyse-afdeling en zal volgend jaar met een investeringsbeslissing komen voor de PEF-fabriek. Dit jaar opent ook het een nieuwe pilootfabriek in het Nederlandse Delftzijl voor hernieuwbare polymeren'. 

ING is daarmee een radicaal andere mening toegedaan dan KBC Securities. Analist Wim Hoste spreekt van een zwakke eerste jaarhelft en behoudt een verkoopadvies gezien de ongewijzigde kaspositie.

Eveneens aan de bekaaide kant is het rapport van PVC-ramenproducent Deceuninck . Die zag zijn omzet in het eerste halfjaar met 8,5 procent dalen tot 312,5 miljoen euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) zakte tot 25,9 miljoen euro, of een marge van 8,3 procent. Helemaal onderaan slikt Deceuninck een verlies van 1,2 miljoen euro, tegenover een winst van 7,5 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Deceuninck wijt de magere prestatie aan de neergang van de Turkse economie. Er werden geen vooruitzichten gegeven omdat de timing van een herstel in Turkije moeilijk te voorspellen blijft. Het aandeel verloor 1,8 procent tot 1,92 euro.

Koeken en pillen

Lotus Bakeries  tekende voor de welgekomen zoethouder op deze Brusselse beursdag. De koekjesbakker boekte in de eerste jaarhelft meer dan 10 procent groei, voornamelijk dankzij de Amerikaanse markt waar Lotus nu zelf speculoosjes produceert onder de naam Lotus Biscoff. Ook natuurlijke tussendoortjes groeiden sterker dan de groepsomzet. 'Indrukwekkend', klinkt het bij Degroof-Petercam. 'De sterke organische groei zal ook de marges verbeteren. Het is ook niet ondenkbeeldig dat Lotus Bakeries externe groei nastreeft en op overnamepad trekt gezien de voldoende financiële reserve en de gezonde balans', stelt analist Fernand De Boer.

Lotus Bakeries schurkte bij opening van de handel tegen een nieuw record aan maar moest die winst in de loop van de voormiddag weer prijsgeven. Het aandeel sloot uiteindelijk zelfs met een verlies van 1,5 procent. 

Het Luikse farmabedrijf Mithra  sloeg er wel redelijk in de openingswinst te behouden. Het sloot 2,2 procent hoger aan 28,16 euro na het bericht dat het twee anticonceptiemiddelen in Israël op de markt brengt. 'Hoewel beleggers vooral uitkijken naar de Amerikaanse marktvergunning voor anticonceptiepil Estelle, is de intrede op de Israëlische markt een mooi bewijs dat Mitrha volop inzet op internationale expansie', stelt beurshuis Kepler Cheuvreux.  

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n