Euronext Brussel: een draak van een dag

Beleggers schieten in paniekmodus nadat Trump de handelsoorlog met China oppookt. ©AFP

De Europese beurzen doken stevig lager na de aankondiging van de Amerikaanse president Trump dat hij een nieuwe Chinese goederenstroom met importtarieven opzadelt. De Bel20 zat in het staartpeleton opnieuw rake klappen voor zwaargewicht ING.

Het leek erop dat we vrijdag gezapig konden uitbollen naar het weekend na een razend drukke resultatenweek, maar dat was buiten de man in het Witte Huis gerekend. Met een verrassende demarche in de handelsoorlog met China jaagt Trump beleggers in paniekmodus.

De Bel20  tuimelde 3,1 procent naar 3.613 punten, het grootste verlies van het jaar. En ook het zwaarste verlies sinds sinterklaasdag 2018, toen de Brusselse beursbarometer 3,4 procent inleverde. De reden voor de uitschuiver toen klinkt ook vandaag bekend in de oren: onrust over het escalerende Chinees-Amerikaanse handelsconflict ... 

Bij ING Group   zindert de waarschuwing van CEO Ralph Hamers dat de rente-inkomsten druk zullen zetten op de marges nog na. De bank krijgt een sof van 6 procent tot 9,25 euro. 

'Het zal van de banken afhangen of de Europese beurzen in 2019 na vier jaar surplacen eindelijk kunnen herstellen en de kloof met Wall Street (een beetje) dichten(, schreven we op oudjaar. Het antwoord is stilaan duidelijk: de banken blijven in de ramsj en blijven dus ook wegen op de Europese beursbarometers. 

Beleggers ontvluchten de sector na een schuchter herstel nu de Europese Centrale Bank het (sub)zerobeleid zeker tot midden 2020 doorzet en van eerdere geluiden om de pijn voor de sector te verzachten geen sprake meer is. Donderdag verzuurde ING zelf met weinig overtuigende cijfers de stemming over de sector nog wat meer, vandaag doet de Britse grootbank Royal Bank of Scotland hetzelfde.

Sinds begin dit jaar zetten banken de slechtste prestatie neer van de 18 sectoren in de brede Europese barometer DJ Stoxx600, met minus 4 procent. 

Staal

Als cyclisch aandeel stond roestvaststaalproducent Aperam   in de vuurlinie van de verkoopgolf die over de Europese markten trok. Een adviesverlaging door Degroof Petercam doet daar geen goed aan. Het beurshuis verlaagt het advies van 'kopen' naar 'houden' en stelt ook het koersdoel naar beneden bij van 32 euro naar 25 euro.

Analist Frank Claassen zegt dat de vraag naar roestvrij staal zwakker uitvalt dan verwacht, en zeker in Europa en Brazilië. Die tanende vraag kan nog enkele kwartalen aanhouden, verwacht het beurshuis. Ondanks steunmaatregelen van de Europese Commissie heeft Aperam ook toenemend last van Chinese concurrentie. De import uit Azië was in juni goed voor 30 procent van het Europese staalvolume.

Aperam sloot 4 procent lager op 20,42 euro. 

Brede markt

Greenyard  kelderde nadat De Tijd de oplopende schulden bij het plantagebedrijf van Hein Deprez aan het licht bracht op basis van de jaarrekening van zijn plantageholding De Weide Blik. Die slikte over het afgelopen boekjaar een verlies van 53 miljoen euro door waardeverminderingen op haar dochterbedrijven The Fruit Farm Group (25,7 miljoen) en Orchards Invest (27 miljoen). Dat maakt het voor Hein Deprez des te moeilijker de controle te behouden over de kern van zijn bedrijvenimperium. Greenyard sloot 16,6 procent lager op 2,685 euro, een diepterecord.

Het beurshuis Berenberg verlaagt het koersdoel van Recticel   van 10,50 euro naar 10 euro. De analisten Christoph Greulich en Anna Patrice verwachten voor het eerste halfjaar een omzetkrimp van 4,7 procent en een winstdaling van 14,7 procent. De economische groeivertraging kan Recticel als cyclische speler extra hard treffen, stellen ze.

Bovendien is er volatiliteit in de grondstoffenprijzen en lijkt er ook een vertraging op te treden in de wetgeving over energie-efficiëntiemaatregelen, waardoor isolatiematerialen wat minder in de aandacht staan. De analisten behouden wel hun koopadvies. Recticel daalde, min of meer in lijn met de markt, 2,2 procent tot 7,17 euro.

Autoverkoop

De automobielfederatie Febiac kwam donderdagavond met een verrassend sterk cijfer over de Belgische autoverkopen in juli. De registraties van nieuwe personenwagens veerden vorige maand met 5 procent op. Febiac spreekt van de beste juli in 10 jaar tijd. Dat is goed nieuws voor Volkswagen-invoerder D'Ieteren, stelt ING-analist David Vagman. De verkoop van Volkswagen sprong in ons land 2 procent hoger in juli.

Voor het hele jaar verwacht de analist wel nog een daling van de Belgische autoverkoop met 4 procent. D'Ieteren  zal het beter doen dan de markt met een daling van 2,6 procent, luidt de voorspelling. ING herhaalt zijn koopadvies met een koersdoel van 58 euro. 

De 'beloning' voor het aandeel: een relatief milde koersdaling van 1,6 procent tot 42,15 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud