Euronext Brussel: een hymne en een klaagzang

Analisten bikkelen om de koopwaardigheid van Umicore. (CEO Marc Grynberg - midden) ©BELGA

De beurs van Brussel ziet haar openingswinst verdampen en noteert licht lager rond het middaguur. Umicore krijgt een lofzang van JPMorgan, maar een klaagzang van Crédit Suisse.

De brexitsoap houdt de Europese beurzen in de greep. Brussel  opende hoger, maar sloot door nieuwe onzekerheid over de brexitdeal 0,4 procent lager op 3.768 punten.

Umicore 

Umicore   krijgt zowel een hymne als een lamento over zich heen. JPMorgan verhoogt zijn advies, Credit Suisse verlaagt het zijne. JPMorgan-analist Chetan Udeshi verhoogt zijn aanbeveling van 'houden' tot 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 36 naar 42 euro.

De fanbrief is welgekomen voor Umicore, dat materialen maakt voor de productie van herlaadbare batterijen voor elektrische auto's. Sinds CEO Marc Grynberg vlak voor Pasen met een forse winstwaarschuwing kwam, regent het pikzwarte rapporten over jarenlange overcapaciteit in de sector van de kathodematerialen. Een groot meerjarig contract met de Zuid-Koreaanse batterijfabrikant LG Chem, waardoor Umicore zich verzekerd ziet van een afname van 125.000 ton NMC-materialen vanaf 2020, kon beleggers en analisten weer wat begeesteren.

Al deelt Credit Suisse niet in die begeestering. Het beurshuis herstart de opvolging van Umicore met een verkoopadvies en koersdoel van 28 euro. 'Op korte termijn is er minder risico op tegenvallers, omdat de hogere edelmetaalprijzen de winst van de recyclageafdeling (in Hoboken, red.) ondersteunen', erkent analist Charles Bentley. 'Maar de tak batterijmaterialen zal het moeilijk blijven hebben door een overaanbod en afnemend concurrentieel voordeel.'

Bentley stelt zich ook vragen bij de cashflow die nodig is om te investeren in batterijmaterialen. 'We denken dat Umicore de komende zes jaar zijn dividend telkens minstens gedeeltelijk met schulden zal moeten financieren.' Umicore tel nu 10 koopadviezen tegenover 6 verkoopadviezen. Acht analisten geven een neutraal advies.

De sombere visie haalde de bovenhand: de materialenspecialist liet na de recente remonte 1,5 procent liggen tot 36,45 euro.

Proximus

Proximus  gaat met vertrouwen af op zijn kwartaalcijfers van vrijdag. Het aandeel koerste 2 procent hoger tot 27,89 euro.

Een analistenrapport van ING blikt vooruit op de cijfers. Analist David Vagman verwacht dat het kwartaalrapport een doorslagje zal zijn van dat in het tweede kwartaal. De analist gaat uit van een beperkte toename van de abonnementen voor breedbandinternet en televisie. De enige verandering wordt allicht een inperking van de verliezen voor de divisie 'Fixed Voice', die in het tweede kwartaal nog met 25.000 euro in de rode cijfers ging.

Het aandeel staat sinds het jaarbegin op 17 procent winst, ondanks het tumultueuze vertrek van CEO Dominique Leroy en berichten over toenemende regelgeving. Die prestatie dankt Proximus aan het dividendrendement van 5,5 procent, stelt Vagman. De analist blijft bij een verkoopadvies door het afbrokkelende commerciële momentum. De analist stelt ook dat Proximus het moeilijk heeft ingrijpend kosten te besparen door de druk van de vakbonden.

TINC

De infrastructuurinvesteerder TINC   krijgt een dikke pluim van Degroof Petercam. In een rapport roemt het beurshuis TINC als een erg interessante belegging vanwege het risicoverlagende effect op een beleggingsportefeuille.

Het aantrekkelijke en duurzame dividend, de hoge visibiliteit op zowel de kosten als de inkomsten en de zekerheid van een constante cashflow vormen de sterkte, stipuleert analist Bart Jooris. 

Sinds de beursgang in 2015 heeft het bedrijf twee kapitaalverhogingen doorgevoerd van 77 miljoen euro, waardoor de marktwaarde van de portefeuille is toegenomen van 102 miljoen bij de beursintroductie tot 267 miljoen vandaag. 'Daarmee realiseert het een stevige groei', zegt Jooris. 'Het bedrijf kan teren op een heel gediversifieerde portfolio en heeft ook zijn dividend fiscaal interessanter gemaakt.'

De analist blijft bij zijn 'opbouwen'-advies bij een koersdoel van 14,5 euro. Het aandeel, dat vooral populair is door het dividend, brokkelde 0,4 procent af naar 13,50 euro. 

Melexis  , dat morgen met kwartaalcijfers komt, heeft zijn coupon geknipt. De producent van autosensoren keert voor het vijfde jaar op rij een interim-dividend van 1,30 euro bruto uit. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud