Euronext Brussel: een platte batterij en een oogprik

Umicores vestiging in Hoboken ©Photo News

De Brusselse beurs bleef een eind achter bij de rest van Europa, als gevolg van een verse uitschuiver Umicore en het dividend van Proximus. Op twee dagen is de Bel20 nu exact 100 punten kwijt.

De Europese beurzen vertoonden woensdagmiddag een gemengd beeld. Goede bedrijfsresultaten van onder meer SAP en Credit Suisse zetten Frankfurt en Zürich hoger, maar elders kleuren de indexen lichtrood. Er zijn signalen dat de Chinese overheid haar stimulusmaatregelen heeft opgeschort. Het Duitse ondernemersvertrouwen is deze maand ook weer wat verslechterd, bleek uit de Ifo-barometer.

Euronext Brussel liep een eind achter met een Bel20  die 1,4 procent zakte tot 3.752 punten. Een schaarse stijger was Sofina, dat 1,7 procent won. Topman Harold Boël gaf vorige weekend een opgemerkt interview aan De Tijd.

Proximus tuimelde 5,8 procent tot 25,01 euro, maar dat is grotendeels te wijten aan het slotdividend van 1 euro dat vandaag bij de telecomoperator van de koers gaat. In absolute cijfers bedraagt het koersverlies 1,55 euro.

Kortetermijnkopwinden

De reacties op de dubbele winstwaarschuwing van Umicore   blijven binnenstromen. De uitbouw van de productiecapaciteit voor batterijmaterialen loopt 12 tot 18 maanden vertraging op, vooral door een dalende verkoop van elektrische auto’s in China. De groep moet ook het hoofd bieden aan toenemende concurrentie van artisanale kobaltwinning. Het aandeel ging dinsdag 17,3 procent de dieperik in, de grootste duik sinds 1991.

Aan die koersval komt voorlopig geen einde: er ging nog eens 4,4 procent van af tot 34,35 euro. Degroof Petercam heeft Umicore uit zijn favorietenlijst geschrapt. Zij blijven geloven in het groeipotentieel op (middel)lange termijn, maar geloven dat de kortetermijnkopwinden de komende maanden de koers onder druk kunnen zetten.

Berenberg heeft zijn koersdoel voor de materiaaltechnologiegroep verlaagd van 46 naar 42 euro maar handhaaft wel het koopadvies. 'De nieuwe prognose voor 2019 is zeker een ontgoocheling en roept vragen op over de prijszettingsmacht van Umicore in kathoden. De winstwaarschuwing bedreigt evenwel het langetermijngroeiverhaal van Umicore niet', zegt analist Sebastian Bray. Hij heeft de winstprognoses voor 2019-2021 met 13 procent verlaagd, vandaar het lagere koersdoel.

Ook de analisten van UBS knippen in hun ramingen voor de bedrijfswinst en de winst per aandeel voor de komende drie jaar. Daardoor zakt hun koersdoel van 41 tot 36 euro. Hun advies blijft 'neutral' (houden). Door de forse investeringen waar Umicore voor staat en het hoge verbruik van werkkapitaal om de batterijmaterialenfabrieken van metalen te voorzien zal de vrije kasstroom pas in 2023 positief worden, verwachten ze.

In het rood

Orange Belgium dook in het eerste kwartaal in het rood. De telecomgroep won wel abonnees bij, zowel voor zijn mobiel aanbod als voor zijn LOVE-bundel, maar de weggevallen ‘huurinkomsten’ van Telenet eisten hun tol. Telenet maakte vroeger gebruik van het mobiele netwerk van Orange Belgium om mobiele diensten aan te bieden, maar heeft dankzij de overname van het vroegere Base nu een eigen netwerk.

Het aandeel zakte 2 procent tot 19,12 euro en dat verwondert ING-analist David Vagman niet. De koers was de voorbije maanden en naar de resultaten toe immers sterk gestegen. Hij vraagt zich vooral af hoe groot de impact van het verlies van Telenet als mvno-klant over heel 2019 zal zijn.

Melexis ontgoochelde dinsdag met zijn prognose voor het tweede kwartaal, maar wist het koersverlies wel te beperken tot 1,2 procent. Vandaag veert het aandeel 5,7 procent aan tot 71,20 euro. Kepler Cheuvreux heeft zowel advies als koersdoel opgetrokken. Analist Matthias Maenhaut gaat van ‘afbouwen’ naar ‘houden’ en laat zijn koersdoel stijgen van 42 tot 68,5 euro.

Ook bij UBS stijgt het koersdoel. Analisten François-Xavier Bouvignies en David Mulholland gaan van 55 naar 66 euro en handhaven hun 'neutral'-advies. Ze denken dat het herstel bij de (auto)chipmaker nu iets later zal plaatsvinden in de tweede jaarhelft. Ze verlagen hun verwachting voor de winst per aandeel in 2019 en trekken die voor 2020 en 2021 op.

Momentum

In de hoogste regionen is Oxurion   terug te vinden. Het biofarmabedrijf, dat zich tegenwoordig toelegt op behandelingen van oogaandoeningen bij diabetici, schoot 6,5 procent hoger tot 4,05 euro. Daarvoor is er een dubbele reden. Oxurion liet weten dat het sneller dan verwacht 15 patiënten heeft gerekruteerd voor het fase 1-onderzoek met THR-149 voor de behandeling van diabetisch maculair oedeem (DME). Tijdens het onderzoek krijgen de patiënten in oplopende dosissen drie maal een injectie met THR-149 in het oog. De bedoeling is na te gaan of het middel veilig is. De resultaten worden in het begin van het derde kwartaal verwacht.

Zo is er nog een onderzoek dat vooruitgang boekt en versnelt volgens KBC Securities het momentum voor Oxurion. Voor het einde van het jaar zijn de resultaten van nog twee andere studies gepland. Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse trekken hun advies op van ‘houden’ naar ‘kopen’. Hun koersdoel blijft op 6 euro staan.

Weinig lichtpunten

De koersreactie op het kwartaalbericht van MDxHealth bleef beperkt: minus 1,2 procent tot 1,55 euro. De omzet dikte in het eerste kwartaal wel met 7 procent aan, maar de verkoop van de prostaatkankertest ConfimMDx is verder achteruitgegaan. SelectMDx, dat op basis van een urinestaal goed kan voorspellen of iemand prostaatkanker heeft, is wel populair en zit in de lift.

Analisten zien ondanks de omzetgroei weinig lichtpunten in de kwartaalupdate. KBC Securities mist een langetermijnperspectief en blijft bij zijn koersdoel van 1,3 euro en ‘houden’-advies. ‘Nog niet terug op de rails’, meent Stéphanie Put van Degroof Petercam. ‘De visibiliteit op volume- en omzetgroei blijft beperkt.’ De analiste blijft bij ‘afbouwen’ en haar koersdoel van 1,20 euro.

Aedifica (+4,3%, 84,30 euro) groeide de voorbije jaren als kool in zorgvastgoed en klopt nu bij de belegger aan om zijn expansie te financieren. Dat gebeurt met een van de grootste kapitaaloperaties van de voorbije jaren in beursgenoteerd België.

Aedifica wil tot 418 miljoen euro ophalen door een aandelenuitgifte met voorkeurrecht. Bestaande aandeelhouders kunnen per drie aandelen in bezit één nieuw aandeel aankopen tegen 68 euro. Dat is flinke korting tegenover de slotkoers van dinsdag. Als de operatie volledig slaagt, komen er bijna 6,15 miljoen nieuwe aandelen bij.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud