Euronext Brussel: een voetbalstunt en de tol van mondmaskers

©BELGA

KBC verwent de voetballiefhebber met goals en samenvattingen op zijn mobiele app. Kinepolis zal door de mondmaskerplicht minder popcorn verkopen. Euronav is volop bezig aandelen in te kopen.

De Europese beurzen sloten met winsten. Ze openden lager, maar een sterke toename van de Italiaanse industriële productie in mei (+42,1%) bracht hen op positief terrein. Ook uit Amerika kwam goed nieuws, want Gilead gaf wederom goede onderzoeksresultaten voor zijn coronamedicijn remdesivir vrij. Het gemiddelde Europese aandeel sloot 1,1 procent hoger.

De Bel20 was primus in Europa met een winst van 1,4 procent tot 3.442 punten. ING (+4,6%) was de sterkste stijger. De Nederlandse bank had de voorbije drie handelsdagen bijna 10 procent verloren, zodat een herstel niet verwonderlijk is.

ING kreeg daarnaast een gemengd rapport van Deutsche Bank. Analist Benjamin Goy wijst erop dat de bank zeker niet immuun is voor Covid-19. Hij verwacht dat dat in het tweede kwartaal zal blijken uit de mix van slechte leningen en bijkomende verliezen op leningen. Het grootste probleem bij ING blijven de kosten. Op dat vlak verwacht Goy geen verbetering.

Hij verlaagt zijn ramingen aanzienlijk (met meer dan 10 procent gemiddeld), vooral wegens de hogere kredietverliezen die hij verwacht. Als gevolg daarvan zakt zijn koersdoel van 9 naar 8 euro. Omdat de winstgevendheid oké blijft, de kapitaalratio's in orde zijn en (te) veel slecht nieuws al in de koers zit, herhaalt hij zijn koopadvies.

Goals

Ook KBC behoort tot de winnaars binnen de Bel20: het aandeel klimt 2,8 procent naar 52,14 euro. De bank-verzekeraar kwam met opmerkelijk nieuws. Hij heeft voor de komende vijf seizoenen de exclusieve rechten verworven voor het aanbieden van mobiele clips tijdens de matchen van de Jupiler Pro League. KBC heeft tevens de niet-exclusieve rechten verworven op de onlinesamenvattingen van alle wedstrijden.

Zowel klanten (gratis) als niet-klanten (betalend) van KBC kunnen vanaf eind augustus KBC Mobile gebruiken om van al dat moois te genieten. Het aanbod geldt zowel in Vlaanderen, Brussel (via KBC Brussels Mobile) als Wallonië (via CBC Mobile).

Aandeleninkoop

Euronav beloont behalve met royale kwartaaldividenden zijn aandeelhouders nog op een andere manier: met het inkopen van eigen aandelen. De tankerrederij heeft tussen 30 juni en 9 juli meer dan 3,38 miljoen eigen aandelen ingekocht voor een totaal bedrag van 25,1 miljoen euro. Alles samen bezit de tankerrederij 8,325 miljoen eigen aandelen, wat overeenstemt met 3,8 procent van het totaal.

Op de algemene vergadering kreeg Euronav groen licht om tot 10 procent eigen aandelen in te kopen. Het bedrijf wil daar gebruik van maken als het van oordeel is dat zo meer waarde gecreëerd kan worden voor de aandeelhouders. Volgens eigen ramingen is de koers van het aandeel duidelijk lager dan de intrinsieke waarde. Euronav heeft het scheepvaartdienstenbedrijf Clarkson de opdracht gegeven om de aandeleninkopen op Euronext Brussel en NYSE  – wanneer die opportuun lijken – te coördineren en uit te voeren.

ING-analist Quirijn Mulder verwacht dat Euronav tegen de huidige koers in de komende maanden verder aandelen zal inkopen tot de toegelaten grens van 10 procent. Dat kan tegen de huidige koers 100 miljoen euro kosten. ‘In onze ogen is de markt veel te negatief over Euronav. Ze ziet alleen het risico op lagere vrachttarieven’, zegt Mulder. Hij gelooft dat de rederij veel cash heeft veiliggesteld door schepen te vercharteren voor 3 tot 6 maanden of zelfs een jaar voor olieopslag op zee, een markt die volgens Mulder nog steeds zeer sterk is.

Euronav koerste een stevige 6,6 procent hoger naar 7,95 euro.

Knabbels en drankjes

De verplichting om vanaf zaterdag een mondmasker te dragen in winkels, shoppingcenters en andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen (zoals bioscopen en musea) is een slechte zaak voor Kinepolis . De bioscoopgroep verdient veel geld aan de verkoop van frisdranken, popcorn en andere knabbels voor tijdens de vertoningen.

KBCS-analist Guy Sips wijst erop dat elke cinemabezoeker van Kinepolis in België vorig jaar gemiddeld 5 euro spendeerde. De totale opbrengsten van de knabbels en drankjes bedroegen vorig jaar 40,6 miljoen euro in ons land. Per bezoeker geven de Belgen het meest uit. In Frankrijk en Spanje was dat minder dan de helft, elders 4 tot 4,50 euro per persoon. De mondmaskerplicht zal ‘het (kortetermijn)potentieel van de ITS (in theatre sales) in België beperken’, zegt de analist, die zijn koopadvies en koersdoel van 57 euro herhaalt. Kinepolis verloor 0,8 procent tot 39,80 euro.

Balta en Bekaert

De tapijtenproducent Balta (-0,4%, 1,16 euro) zag de omzet in het tweede kwartaal met 36,5 procent dalen, liet hij weten in een corona-update. Het bedrijf slaagde er wel in een positieve cashflow van 7 miljoen euro te draaien.

De omzetdaling was minder erg dan Wim Hoste van KBC Securities had verwacht. Hij rekende op een halvering. De analist wijst er echter op dat Balta, dat in mei een akkoord met zijn banken bereikte over een tijdelijke versoepeling van de schuldplafonds, in 2021 en begin 2022 veel betere resultaten zal moeten neerzetten om vrije kasstroom te genereren en zijn schuldgraad te doen zakken. Omdat de visibiliteit laag blijft en de schuldgraad erg hoog, blijft Hoste bij zijn houdadvies en koersdoel van 1,40 euro.

Bekaert verkoopt zijn site in Hemiksem, waar sinds 2009 niet meer geproduceerd wordt, aan een consortium van Belgische projectontwikkelaars. De verkoop van de site zal netto 23 miljoen euro opbrengen. Daarnaast kan Bekaert de provisie voor bodemsanering, goed voor 13 miljoen euro, terugnemen. De eenmalige opbrengst bedraagt 36 miljoen euro. Het aandeel steeg 0,5 procent tot 17,16 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud