Euronext Brussel: een 'voorsteekpas' van bijna 100 miljoen

©BELGA

De beurzen zagen de 'vaccinwinsten' tegen de slotbel wegsmelten. Ackermans en CFE profiteerden van een trading update. Argenx viel op met de aankoop van een ‘priority review voucher.’ Het hoopt daarmee sneller efgartigimod op de markt te krijgen.

De Bel20 ging maandag met 0,8 procent winst de dag uit op 3.614,14 punten. Dat was veel beter dan de Europese beurzen die in het laatste handelsuur licht in het rood doken (-0,1%).

Ze gingen bijna de hele handelsdag de goede kant uit. Voor beleggers klinkt elk nieuws over een covidvaccin als muziek in de oren. Een Amerikaanse topambtenaar verklaarde dat de eerste vaccins binnen drie weken al verdeeld kunnen worden. De Universiteit van Oxford en AstraZeneca scoorden voor hun vaccin - bij een welbepaalde dosis - een beschermingsgraad van 90 procent. De vaccinberichten overschaduwden het minder leuke nieuws over de tweede coronagolf in Europa en de VS.

De betere prestatie van de Bel20 was onder meer aan het grote gewicht van de bankwaarden te danken. ING sloot 3 procent in de plus en KBC 1,5 procent. Ook verzekeraar Ageas (+1,4%) en bierbrouwer AB InBev (+1,4%) droegen hun steentje bij.

De Brusselse beurs kreeg een extra zetje dankzij de trading update van CFE en diens hoofdaandeelhouder Ackermans . Beide groepen herhaalden de jaarprognoses die ze eerder gaven bij de publicatie van de halfjaarcijfers. Ackermans ziet een duidelijke verbetering van de resultaten in de tweede jaarhelft en CFE rekent dit jaar op een positief nettoresultaat. Gezien het moeilijke klimaat dit jaar voor de baggermarkt komt de herhaling van de jaarprognoses als een geruststelling. In het derde kwartaal heeft Ackermans overigens CFE-aandelen bijgekocht, waardoor het belang klom tot 62,06 procent. CFE won 2,4 procent, Ackermans steeg 1,1 procent.

Zoekterm

Argenx kwam met een opvallend bericht: de aankoop van een ‘priority review voucher’ van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. Het moet de meest opgezochte zoekterm geweest zijn maandag in de Brusselse marktenzalen. De FDA kan zo’n priority review zelf geven voor medicijnen met een hoge medische nood. Maar er is ook een handeltje mogelijk. De Duitse groep Bayer verkoopt zijn ‘voorsteekpas’ voor 98 miljoen dollar.

Argenx gaat de voucher gebruiken voor zijn stermiddel efgartigimod. Niet voor de spierziekte MG, want dat dossier wordt dit jaar nog ingediend bij de FDA en de aanvraag om gebruik te maken van de voucher moet op tijd gebeuren. Argenx zal de voucher gebruiken voor een van de andere indicaties, zoals CIDP (zenuwziekte), ITP (bloedziekte) of PV (huidziekte).

Analist Thomas Guillot van Degroof Petercam: 'Recente PRV's werden verhandeld aan prijzen tussen 80 en 130 miljoen dollar. Argenx betaalt dus een redelijke prijs.' Guillot hanteert een 'houden'-advies met een koersdoel van 190 euro. 'We willen eerst succes zien in de fase drie-studies in ITP en PV en/of wachten op de beslissing rond CIDP (momenteel fase 2, beslissing over verderzetting in 2021). De huidige waardering van Argenx calculeert al veel in.' Het aandeel opende 2 procent hoger, maar sloot amper 0,2 procent hoger op 225,40 euro.

Een maand gratis huur?

Retail Estates zakte na de halfjaarcijfers van vrijdagavond 1,5 procent. De lockdown in België mag niet langer duren dan twee maanden (huidige regeling zes weken), anders komt de dividendbelofte van 4,40 euro per aandeel in gevaar, gaf de verhuurder van perifeer winkelvastgoed te kennen.

Momenteel zijn 443 winkelpanden in België gesloten, tegenover 624 panden tijdens de eerste lockdown. Retail Estates gaat met elke huurder onderhandelen.

‘We denken dat Retail Estates opnieuw een maand huur laat vallen’, zegt analiste Francesca Ferragina van ING. Zij hanteert een ‘houden’-advies, gelet op ‘de schuldgraad en de onzekere bezettingsgraad’.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud