Euronext Brussel: fanbrief brengt AvH op jaarpiek

Een koopadvies bombardeert Ackermans & van Haaren tot primus in de Bel20. ©BELGA

Dankzij forse winsten voor Galapagos en Ackermans & van Haaren behoorde Euronext Brussel tot het kruim van de Europese beurzen. Het biotechbedrijf rondde de kaap van 200 euro, de investeringsmaatschappij kreeg een welgekomen koopadvies.

De Brusselse beurs opende met lichte winst nadat de VS en China dinsdagavond hun krabbel zetten onder een fase-1 handelsakkoord. Bij de slotbel noteerde de Bel20 0,4 procent hoger op 3.987,78 punten. De 4.000-puntenkaap werd tijdens de handelsdag niet opnieuw gerond.

Galapagos   kende een topdag. Het bedrijf is present op een druk gevolgde medische conventie van JPMorgan in San Francisco. De koers trok 4,1 procent hoger en brak door elk plafond. De Mechelse biotechvedette tikte even voor 11 uur voor het eerst de magische grens van 200 euro aan en klokte af op 203,20 euro. 

Ackermans & van Haaren  belandde op de tweede plaats in de sterrenkorf met een winst van 4 procent tot 149,80 euro, een nieuwe jaarpiek. De holding kreeg fanmail van ABN AMRO. Het Nederlandse beurshuis vindt dat de koers te ver achterophinkt en ziet belangrijke katalysatoren voor groei in 2020.

'Na een teleurstellend 2019 zouden de prestaties in 2020 aanzienlijk moeten verbeteren', stellen analisten Thijs Berkelder en Ron Heijdenrijk.

De AvH-participaties Delen en DEME zullen de trekker van de groei zijn, verwachten ze. 'De privaatbank Delen zal haar winst in 2020 met ongeveer 13 procent laten stijgen dankzij een sterke aangroei van het beheerde vermogen.'

De bank zal volgens de analisten ook een hoger dividend uitkeren. Het beurshuis verwacht een winstuitkering van 116 miljoen euro, een stijging met 60 miljoen euro ten opzichte van 2019.

Ackermans & van Haaren krijgt nu nog lage scores op het vlak van duurzaamheid. We verwachten dat die ratings in 2020 verbeteren.
Thijs Berkelder
Analist ABN AMRO

Nieuwe ESG-doelen (environmental, social en corporate governance-doelstellingen, de drie voornaamste graadmeters voor de duurzaamheid van een onderneming, red.) zouden de ratings moeten verbeteren. 'De meeste ratingbureaus geven AvH nog lage ESG-scores', merken de analisten op. 'Maar een nieuwe ESG-rapportage zou daar verandering in moeten brengen.'

Extensa

'We verwachten dat de onderliggende winst per aandeel in 2020 met 34 procent zal groeien tot 10,26 euro per aandeel, profiterend van de nieuwe baggerschepen die in gebruik worden genomen door DEME, van de sterke aandelenmarkten voor Delen en van de oplevering van grote projecten bij vastgoeddochter Extensa', concluderen de analisten.

Volgens hun analyse noteert AvH met een korting van 3 tot 4 procent op de intrinsieke waarde van de portefeuille. De analisten zien een opwaarts koerspotentieel van 20 procent en prikken het koersdoel vast op 176 euro.

Bel20'ers

AB InBev  zette licht neerwaartse druk op de Bel20. De bierreus kreeg een veeg uit de pan van Bernstein. Het beurshuis is van mening dat AB InBev het geweer van schouder moet veranderen en groei moet nastreven in plaats van te focussen op kostencontrole.

Het zwaargewicht leverde 0,1 procent in tot 71,80 euro.

Solvay knipte een tussentijdse coupon van 1,5 euro. Het aandeel verloor 1,7 procent tot 95,66 euro en kende daarmee zijn derde stevige verliesdag op rij.

Sofina profiteerde van een koopadvies van Kepler. De holding rond de familie Boël trok 2,3 procent hoger naar 202 euro.

Op de bodem van de Bel20 was Colruyt terug te vinden. Het aandeel van de retailer uit Halle zakte 2,8 procent tot 44,03 euro. Dat is de laagste koers in bijna twee jaar. Het aandeel krijgt geen steun meer van aandeleninkopen door het bedrijf.

Brede markt

Op de brede markt blijft het wachten op Picanol . De Ieperse weefgetouwenproducent gaf nog geen inzicht in de financiële impact van de cyberaanval die het bedrijf midscheeps trof. Het aandeel blijft geschorst. De productie ligt nog de hele week stil.

Kepler Cheuvreux ging na wat de impact was van de sluiting van 34 winkels van Orchestra-Prémaman op zijn Belgische huisbazen Ascencio en Retail Estates .

Twaalf vestigingen van de vastgoedholding Retail Estates lopen een risico, stelt Kepler. De impact in het worstcasescenario bedraagt 1,6 miljoen euro op jaarbasis (of 10 eurocent per aandeel). Ook Ascencio verhuurt aan de Franse babyketen. Orchestra-Prémaman maakt 2 procent van de huurinkomsten uit. Ook daar ziet Kepler een impact van 10 eurocent per aandeel.

Ascencio won 1,1 procent tot 56,60 euro, Retail Estates steeg 1,4 procent tot 85 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud