Euronext Brussel: Force majeure

Voor Exmar gaat de laatste vrijdag van juni in de boeken als de slechtste beursdag ooit.

Een majeur probleem treft Exmar nu zijn belangrijkste klant, een Argentijnse gasreus, overmacht inroept om onder zijn rekeningen uit te komen. Op een fors lagere beurs tekende Biocartis voor een idyllische noot.

Euronext Brussel was vrijdag afgetekend Europees hekkensluiter. De Europese beurzen stonden op de middag mooi op winst, maar speelden die helemaal kwijt toen bekend raakte dat het oplopend aantal coronabesmettingen in de VS weer tot gedeeltelijke lockdowns aanleiding geeft.

De Bel20  presteerde zwak en sloot 1,6 procent lager op 3.304,54 punten. Galapagos (-3,6%) liet het grootste procentueel verlies optekenen, maar de meeste druk kwam van de bankwaarden ING (-3,6%) en KBC (-2,6%) en van bierbrouwer AB InBev (-1,75%).    

Impossibilium nulla obligatio est. De Argentijnse energiereus YPF kent de geschriften van de Romeinse jurist Celsus die voor het eerst het wetsprincipe van overmacht ('er is geen verplichting het onmogelijke te doen') te boek stelde. De Argentijnen roepen force majeure in om onder hun openstaande facturen bij Exmar uit te komen. Het coronavirus houdt stevig huis in Zuid-Amerika en vormt voor de Argentijnse gasreus grond om al sinds maart geen huur meer te betalen voor de drijvende LNG-fabriek 'Tango FLNG' die hij huurt van de Antwerpse scheepvaartgroep Exmar.

Het nieuws bezorgt Exmar de slechtste beursdag in zijn geschiedenis, goed voor 80 miljoen euro aan verdampte beurswaarde. Dat beleggers het nieuws ernstig nemen, heeft alles te maken met het grote gewicht dat de Argentijnen dragen in de klantenportefeuille van Exmar. De inkomsten uit de Tango FLGN droegen in het eerste kwartaal voor 36 procent bij aan de brutobedrijfswinst (ebitda) en zouden op jaarbasis 43 miljoen dollar moeten opleveren.

'Zeer slecht nieuws is dit', zegt KBCS-analist Bart Cuypers. 'De omzet van YPF daalde in april met 70 à 80 procent en ondanks een verbetering in mei blijft Argentinië worstelen met een lagere economische bedrijvigheid en een stijgend begrotingstekort'. De analist ziet veel wolken voor de zon en plaatst daarom het advies en het koersdoel van Exmar 'under review'.

Exmar kelderde met 39,6 procent naar 2,405 euro, een nieuw diepterecord. Topman Nicolas Saverys, die met zijn holding Saverex 44,2 procent van de Exmar-aandelen in handen heeft, verkocht begin juni nog twee pakketten aandelen aan een gemiddelde koers van 4,10 euro.

Biocartis

Van de goot naar de sterren. Die werden op deze laatste vrijdag van juni weggekaapt door Biocartis . De Mechelse diagnosticus komt met de resultaten van een multilabo-onderzoek waarbij zijn minilab Idylla getest werd in 20 onderzoekscentra in de VS en Puerto Rico. Daarbij werden 800 darmkankerstalen getest in een van de grootse onderzoeken tot dusver voor Idylla, aldus het persbericht.

De studie geeft goede resultaten. De volledige doorlooptijd, tussen het bestellen van de test en het ontvangen van de resultaten, bleek met twee derde te worden teruggebracht van 15 naar 5 dagen, waarbij sommige resultaten al binnen één dag beschikbaar waren. De studie toonde ook dat Idylla minder weefsel nodig heeft om de test te voltrekken dan andere labotoepassingen. 

'We zijn zeer verheugd met deze resultaten, die de snelheid en nauwkeurigheid van Idylla aantonen, maar ook de eenvoud, waardoor het toestel zelfs voor de kleinste laboratoriumsettings geschikt is', aldus CEO Herman Verrelst.

De commerciële uitrol van Idylla is een processie van Echternach: traag met wisselende successen. Dat het zaklaboratorium zich meer kan onderscheiden van concurrerende toepassingen is dan ook een opsteker. Biocartis trok tussentijds tot 6 procent hoger, maar die winst was bij de slotbel geslonken tot 1,8 procent op 4,62 euro. Dat is nog steeds maar een fractie van de 14,8 euro die het aandeel op zijn hoogtepunt in 2018 aantikte.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud