Euronext Brussel: Galapagos en UCB houden Bel20 in de plus

De uitbraak van een raadselachtig virus in China weegt op de Bel20. ©BELGA

De beurs van Brussel bleek immuun voor coronavirus. Dit met dank aan de hoge vlucht van de farma-oogappels Galapagos en UCB.

De beurs van Brussel kon meer dan de Europese collega's stand houden bij de uitbraak van een mysterieus virus in China. De Bel20  sloot 0,2 procent hoger op 4.018 punten.

De klim was vooral te danken aan het (bio)farmaduo Galapagos  en UCB  , dat vorige week ook al de beurshandel domineerde. De twee - die beide vorige week ook present gaven op het biotechwalhalla van JPMorgan in San Francisco - zijn met een klim van 15 procent tot nog toe vlot de best presterende Bel20'ers van 2020. Galapagos 

Galapagos vlagde 2,6 procent hoger af op 217,80 euro, voor UCB was er 1,3 procent winst tot 81,44 euro. 

Nog in de Bel20 zette ook Sofina   een vers record neer, met een klim van 1 procent tot 212 euro. De holding rond de familie Boël publiceerde gisteren een ronkende nieuwsbrief. Daarin meldde Sofina dat zijn nettoactiefwaarde, de belangrijkste barometer van de mate waarin de managers waarde creëren, eind vorig jaar opgeklommen was tot 7,63 miljard euro. Dat is ruim 16 procent meer dan een jaar voordien (6,56 miljard euro). Per aandeel komt dat overeen met 227 euro, tegenover 195 euro een jaar eerder.

De Boël-holding, een van de discreetste maar best presterende bedrijven op de Brusselse beurs, investeerde over 2019 meer dan 600 miljoen in minderheidsbelangen voor de lange termijn, meer dan 490 miljoen in durfkapitaal- en groeikapitaalfondsen en ruim 150 miljoen in groeibedrijven.

Een fonkelnieuw belang, blijkt uit de brief, is de Litouwse 'unicorn' Vinted, een marktplaats voor tweedehandskledij.

'Opnieuw zet de holding een sterke waardestijging neer van de portefeuille (+16,8% naar 227 euro per aandeel)', jubelt KBC Securities. 'Sofina bewijst dat het via zijn sterk netwerk toegang heeft tot zeer aantrekkelijke investeringen zoals Drylock Technology en Vinted', zeggen analisten Joachim Vansanten en Cédric Duinslaeger.

Het is ook een goede zaak dat Sofina expertise heeft opgebouwd in een waaier aan sectoren (consumer & retail, healthcare, technologie), waardoor het in de toekomst een nog aantrekkelijkere investeringspartner wordt. KBC Securities beloont de holding met een koersdoelverhoging van 185 naar 210 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Sofina wint 2,14 procent naar 214,5 euro.

KBC krijgt een oppepper. De bank-verzekeraar wordt door Kepler Cheuvreux van de 'stocks to avoid'-lijst gehaald en krijgt een opwaardering van 'verkopen' naar 'houden'.

'We verwachten ons aan een behoorlijk cijferrapport bij KBC dankzij hogere tarieven in Tsjechië en een verbetering van de fee-inkomsten. We verhogen onze verwachte winst per aandeel voor 2019 met 3,8 procent en verwachten een winstuitkering van 4 euro per aandeel', stelt het beurshuis.

Kepler is wel streng voor KBC, met een winstverwachting die 8 procent lager ligt dan de consensus. Het beurshuis verhoogt het advies, maar verlaagt het koersdoel van 63,5 naar 62,6 euro. KBC komt daags voor valentijn met cijfers. De Belgische grootbank buigt de adviesverhoging niet om in koerswinst. KBC verstevigde 0,4 procent naar 68,20 euro.

Brede markt

Hun bedrijfsnamen mag je dan in kapitalen schrijven, hun beurskoersen noteren in kleine lettertjes. IBA en ASIT worden zwaar afgestraft op de brede markt.

IBA  wordt midscheeps getroffen door een verkoopadvies van Jefferies. Het Amerikaanse beurshuis ziet een einde aan het marktleiderschap van de protontherapiespecialist uit Louvain-la-Neuve.

Jefferies ziet kapers op de kust op de markt van de protontherapiekamers, een soort minideeltjesversnellers die IBA ontwikkelt om kankertumoren te lijf te gaan. 'De concurrentie neemt toe nu ook Varian zijn aanwezigheid in die markt opdrijft', zegt analist Kit Lee. 'Daarmee steekt het IBA naar de kroon.' Varian heeft in de afgelopen twee jaar nieuwe protontherapiesystemen geïntroduceerd en heeft daarvoor meer dan 25 octrooiaanvragen lopen.

De analist verwacht een orderdaling voor IBA door onduidelijkheden in de wetgeving in de VS en ziet ook toenemende prijsdruk. 'We verwachten dat IBA een korting van 20 procent op zijn prijzen zal moeten toestaan, waardoor het moeilijker winst kan maken.' zegt Lee.

Hij verlaagt zijn omzetverwachting van 8 naar 4 procent groei in 2020. De winstverwachting verlaagt hij met liefst 40 procent. Ook het koersdoel wordt daarom 40 procent lager geprikt op 10,8 euro. IBA tuimelde 14 procent naar 11,03 euro.

Dubbel zo groot is het verlies voor ASIT . De notering werd na een kleine week hervat nadat het biotechbedrijf gisteren een persbericht had gepubliceerd over zijn zoektocht naar geldschieters om een faillissement af te wenden.

Het persbericht riep evenwel meer vragen op dan antwoorden. Het bedrijf maakte bekend dat het nog even moet wachten op de goedkeuring van het gerechtelijk akkoord dat het in december had aangevraagd. De rechtbank van koophandel in Luik informeerde het bedrijf dat informatie ontbreekt, waardoor ASIT het hele dossier opnieuw moest indienen. Het is niet zeker of de rechter de aanvraag zal goedkeuren.

ASIT meldt ook dat heel wat bestuurders op de vergadering van 16 januari hun ontslag hebben ingediend. Het gaat om Harry Welten, Jean-Paul Prieels en voorzitter Louis Champion. Die laatste wordt vervangen door Yves Désiront.

ASIT herhaalt dat het in het eerste kwartaal van 2020 nieuwe strategische opties zoekt om de belangen van de schuldeisers en de aandeelhouders zoveel mogelijk te vrijwaren. Eind november moest het bedrijf opbiechten dat zijn belangrijkste middel tegen hooikoorts zo goed als niet werkt.

ASIT dook 18 procent lager naar 0,23 euro .

Nog op de brede markt is er slecht nieuws voor Agfa-Gevaert na winstwaarschuwingen bij twee Duitse sectorgenoten.

Gisteren nabeurs kwam Heidelberger Druckmaschinen met een winstwaarschuwing. Het bedrijf, dat offsetprinters en digitale printers produceert, verwacht een lagere omzet en een daling van de brutobedrijfswinst met 40 procent door een zwakke vraag in Europa. Eind december moest ook concurrent König & Bauer winstalarm slaan. Beide winstwaarschuwingen zijn slecht nieuws voor Agfa-Gevaert, stelt ING in zijn dagelijkse klantenrapport.

'Het wijst op de zwakte in de Europese printmarkt en verklaart Agfa's focus op de Chinese markt, waar de vraag wel nog toeneemt', zegt analist Maxime Stranart. Hij brengt in herinnering dat de printafdeling bij Agfa-Gevaert nog altijd 47 procent van de groepsomzet en 22 procent van de brutobedrijfswinst (rebitda) uitmaakt.

Agfa-Gevaert houdt evenwel het hoofd koel en verloor een bescheiden 0,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect