Advertentie

Euronext Brussel: geruststellend ING, hoopvol Galapagos

ING-CEO Ralph Hamers en zijn team kregen beleggers overtuigd op de capital markets day afgelopen maandag. ©ANP

Euronext Brussel hoorde dinsdag bij de beste Europese beurzen. Galapagos beëindigde een woelige dag in de plus. Bankenwatchers noemden de investeerdersdag van grootbank ING 'grotendeels geruststellend'.

Na een aarzelende start kozen de Europese beurzen dinsdag duidelijk voor winst. De Bel20 hoorde zelfs bij de koplopers en sloot 0,9 procent hoger op 3.591,57 punten. De enige dalers in de index waren Ontex (-0,5%, 19,05 euro) - dat een nieuw houden-advies kreeg van Barclays - en ING . De Nederlandse bankreus sloot nagenoeg onveranderd (-0,1%) op 10,48 euro.

Op de beleggersdag van ING was er geen nieuws en dat deed bankbeleggers wel deugd. Het management slaagde erin de aanwezigen te overtuigen dat de schandalen rond de naleving van witwaswetgeving met spoed aangepakt zullen worden. In eigen land pakte de Nederlandse toezichthouder al uit met een miljoenenboete, in Italië mag de bank voorlopig geen nieuwe klanten aanvaarden voor orde op zaken wordt gesteld.

'Grotendeels geruststellend,' schreef de bankenspecialist van Kepler Cheuvreux in zijn ochtendbrief aan klanten. 'Alles samengeteld gaat het om een bank met een goeie kapitaalbuffer die misschien weinig groeit in het thuisland, maar wel in andere landen. Het aandeel is afgestraft door de recente scandalitis, maar voor beleggers zijn er veel slechtere partijen dan ING!' Kepler herhaalde het koopadvies met koersdoel 13,3 euro.

Ook Société Générale is overtuigd, en bevestigde een koopadvies met koersdoel 13,5 euro. 'ING is een van de weinige banken in de eurozone die er in de afgelopen acht jaar in slaagde het gros van zijn doelen ook te bereiken. Het aandeel biedt een zeldzame combinatie van hoge cashflows, een hoge return (dividendrendement van bijna 6,5 procent bruto) en een aantrekkelijke waardering van 7,5 keer de verwachte jaarwinst in 2019.'

Galapagos  verloor in de eerste handelsminuten kortstondig 8 procent nadat maandag een dagverlies van bijna 5 procent had opgeleverd. Sommige Galapagos-beleggers weten met zichzelf geen blijf, omdat eind maart cruciale testresultaten zouden moeten verschijnen voor het verst gevorderde product uit de pijplijn, filgontinib. Van de ene dag op de andere kan Galapagos een bedrijf met een medicijn worden waarvan veel specialisten omzetten van 5 à 6 miljard per jaar verwachten.

Maar zo lang er niets van komt, schiet de koers manisch alle kanten uit. Het persbericht dat we deze week verwachten heeft natuurlijk een binaire uitkomst: ofwel zal dat uitstekend zijn, ofwel heel pijnlijk. Sinds Galpaagos in 2015 naar Wall Street trok, publiceert het enkel nog persberichten nadat de beurzen in New York gesloten zijn. Deze week is dat om 21 uur Belgische tijd, het grootste deel van het jaar een uurtje later.

De zenuwachtigheid luwde in de loop van de dag en Galapagos sloot 2,9 procent hoger op 87,12 euro.

Het kleine Curetis schaarde zich aanvankelijk bij de grootste stijgers nadat het bekendmaakte de marketing van zijn belangrijkste product, de kleine diagnosetool Unyvero, volledig over te laten aan een nieuwe distributiepartner. Het biotechbedrijf heeft al langer geldproblemen, en dus is elke besparing welgekomen. Bovendien was de eigen commercialisering niet aan het lukken, want het aantal actieve minilabo's zakte tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar. Tegen sluitingstijd was het optimisme weggeëbd. Curetis sloot 0,8 procent in de min op 1,24 euro.

Beursblad De Belegger had een ontmoeting met de top van het Waalse technologiebedrijf EVS , en voegde het aandeel toe aan zijn favorieten. De analisten wijzen naar de nettokaspositie, waardoor het dividend van 1 euro per aandeel voor de komende drie boekjaren zowat verzekerd is. Wie vandaag het aandeel koopt, krijgt netto drie keer 3,5 procent daarvan cash terug, los van hoe de koers beweegt. Maar De Belegger ontwaart ook een paar redenen waarom het aandeel zelf hoger kan. EVS won 1 procent tot 20 euro.

Bij de verliezers had Ascencio (-1,4%, 56,40 euro) postgevat. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies voor de verhuurder van perifeer winkelvastgoed van ‘kopen’ naar ‘houden’. Het koersdoel blijft stabiel op 57 euro. Het beurshuis wijst erop dat de recente aankondiging over een opname in de EPRA vastgoedindex het aandeel 10 procent hoger heeft gejaagd. En sinds de jaarresultaten van begin december, is er zelfs een rendement van 27 procent (inclusief dividend). 

Kepler Cheuvreux herhaalt dat Ascencio goed bestand is tegen de opmars van e-commerce, met dank aan de focus op voedingswinkels en supermarkten. Maar nu het aandeel het koersdoel heeft bereikt is er weinig opwaarts potentieel meer. 'Daar kan verandering in komen, als Ascencio gebruik zou maken van zijn oorlogskas om overnames te doen.' Het beurshuis berekende dat Ascencio 70 miljoen euro kan uitgeven, voor de schuldgraad 50 procent heeft bereikt. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud