Euronext Brussel: gitzwart rapport nekt Umicore

Volgens Credit Suisse doet de combinatie van een lagere vraag naar elektrische auto's en een hogere aanvoer van batterijmaterialen Umicore nu al pijn. ©Umicore

De kwartaalresultaten van Ageas worden maar lauwtjes onthaald. Credit Suisse is erg somber over Umicore. Texaf wordt beloond voor zijn optimisme en groeipotentieel.

De Europese beurzen gaan woensdagmiddag licht lager. Gemiddeld verliezen ze 0,4 procent. De retoriek in het Amerikaans-Chinese handelsdispuut is wat gekalmeerd, maar de Italiaanse rente loopt weer op door krasse taal van vicepremier Matteo Salvini. Zwakke resultaten van Crédit Agricole en ABN Amro wegen op de financiële waarden. De grootste sectorale daling is voor de autosector na zwakke cijfers en vooruitzichten van Nissan.

In Brussel is het verlies van de Bel20 iets groter: de index zakt 0,8 procent tot 3.468 punten. Financiële aandelen hebben een flink gewicht in de Brusselse graadmeter en de verliezen van KBC (-1,1%) en ING (-1,7%) laten zich dan ook gevoelen.

Ageas (-1,6%, 44,55 euro) slaagde er in het eerste kwartaal in de nettowinst met 1 procent op te krikken, maar de winstgroei bleef duidelijk achter bij de premie-inkomsten, die met 8 procent groeiden. Volgens CEO Bart De Smet zit Ageas op schema om dit jaar het doel van 800 tot 900 miljoen euro winst te halen.

Bart Jooris van Degroof Petercam wijst erop dat de eerstekwartaalcijfers een tikkeltje hoger zijn dan verwacht, maar dat dit helemaal te danken is aan zeer hoge kapitaalwinsten in Azië. Hij verandert niets aan zijn advies (‘houden’) en koersdoel (42 euro).

Structurele problemen

De zwakste prestatie in de Bel20 komt van Umicore. De materiaaltechnologiegroep zakt 3,2 procent en belandt (weer) onder 30 euro, op 29,44 euro om precies te zijn. Een erg terneerdrukkend rapport van Credit Suisse is de oorzaak.

De Zwitsers zijn uitgesproken negatief over Umicore. Ze hadden al een ‘underperform’-advies en laten hun koersdoel nu zakken van 28 tot 27 euro nadat ze hun prognoses voor de bedrijfswinst (ebit) met 2 tot 4 procent hadden verlaagd.

De recente winstwaarschuwing en de daaropvolgende koerszwakte betekenen geen cyclische koopopportuniteit maar wel de start van structurele problemen, is de overtuiging van analist Matthew Hampshire-Waugh. Hij vernoemt er drie in het bijzonder.

Hij ziet allereerst structureel lagere rendementen voor kathodes (batterijmaterialen) door zwakkere markten (lagere Chinese vraag) en hogere aanvoer. Umicore ondervindt hierdoor reeds prijsdruk.

Hij verwacht ook druk op de winst uit katalysatoren door de lagere wereldwijde autoverkoop (-5% tot dusver dit jaar). Bovendien verliest Umicore voor dieselkatalysatoren in Europa marktaandeel aan Johnson Matthey en ontbreekt momenteel significante wetgeving die waardeverhogend kan werken.

De analist ziet voorts de nettoschuld stijgen tot 1,35 miljard euro halverwege dit jaar en 1,55 miljard euro eind 2019. De reden hiervoor zijn hoger dan verwachte bouwkosten voor de batterijmateriaalfabrieken. Hij sluit daarom niet uit dat Umicore bijkomende aandelen zal moeten uitgeven.

Geen transformatie

Ontex gaat 0,6 procent lager tot 15,84 euro. In een nieuw rapport is Alan Vandenberghe van KBC Securities kritisch voor de luierproducent na het winstalarm van vorige week en de eerder ontgoochelende beleggersdag. ‘Geen transformatie, alleen meer van hetzelfde’, klinkt het. Hij wijst er op dat het model dat Ontex heeft uitgetekend, op lager dan verwachte groei en structureel hogere kapitaalinvesteringen aanstuurt.

Hij verwacht de komende twee jaar geen afbouw van de schulden, zodat er geen ruimte zal zijn voor overnames (tenzij het bedrijf zijn toevlucht neemt tot een kapitaalverhoging). Hij vraagt zich bovendien af of het dividendbeleid overeind zal blijven aangezien de vrijekasstroomgeneratie maar matig zal zijn.

De analist heeft zijn ramingen verlaagd en zit nu onder de consensus. Hij vindt meer dan ooit dat Ontex met een discount tegenover zijn sectorgenoten mag noteren en laat zijn koersdoel zakken van 18 tot 16,5 euro. Gezien het beperkt opwaarts potentieel bevestigt hij zijn ‘houden’-advies.

Alfapump

Op de brede markt trekt Sequana Medical (+6,4%, 6,30 euro) de kop. De Duitse beroepsvereniging DGVS heeft de alfapump opgenomen in haar aangepaste richtlijnen voor complicaties bij levercirrose. De alfapump is momenteel in Europa op de markt voor de behandeling van refractaire leverascites (chronische vochtophoping in de buikholte ten gevolge van levercirrose). Het toestel pompt vocht uit de buikholte naar de blaas en brengt patiënten op die manier verlichting. Volgens DGVS is de alfapump een goed en veilig alternatief bij deze aandoening.

Sandra Cauwenberghs van KBC Securities noemt de opname van de alfapump in DGVS’ medische richtlijnen ‘een belangrijke stap’ omdat het toestel zo beter bekend en meer gebruikt zal worden. Ze blijft bij haar koopadvies en koersdoel van 10 euro.

Mooie winst is er ook voor Texaf. De in Congo actieve investeringsgroep gaat 4,2 procent hoger tot 34,60 euro. Op de algemene vergadering vielen dinsdag heel wat positieve elementen te noteren. De politieke situatie in Congo lijkt in de goede richting te evolueren en de vastgoedactiviteiten van Texaf boeren goed. Bovendien heeft het bedrijf dankzij zijn grondreserves nog heel wat groeipotentieel. Het aantal residentiële woningen in Kinshasa, een stevige bron van inkomsten, kan worden verdubbeld. In Kinsuka, 10 kilometer ten westen van Kinshasa, wil Texaf ook 1.500 koopwoningen en 40.000 m² kantoren, winkels en andere gebouwen neerzetten.

Voorzitter Philippe Croonenberghs stelde de aandeelhouders ook gerust over het dividend. Het is de voorbije jaren telkens met 20 procent toegenomen en het is de bedoeling in 2019 opnieuw circa 20 procent hoger te gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect