Euronext Brussel: Goldman Sachs deelt de lakens uit

©rv

In Brussel zette de Bel20 woensdag een stapje terug, in lijn met de andere Europese beurzen. Het beurshuis Goldman Sachs tekende zowel voor een van de beste klimmers als voor de pineut van de Bel20.

De Europese beurzen lasten na drie winstsessies een pauze in. Gemiddeld verloren ze 0,4 procent. De Bel20  ging solidair 0,4 procent lager en klokte af op 3.500,78 punten.

Beleggers wachten in spanning het verdere verloop van het Amerikaans-Chinese handelsdispuut af. President Trump liet weten dat hij persoonlijk een handelsdeal met China blokkeert omdat hij eerst toegevingen van Peking wil op een aantal punten. Of er eind deze maand op de G20-top in Osaka een ontmoeting komt tussen Trump en zijn Chinese collega Xi, is onzeker.

In de Bel20 won Aperam   1,1 procent tot 23,45 euro. Het beurshuis Goldman Sachs verhoogt de rating voor de producent van roestvrij staal van 'houden' naar 'kopen' en krikt het koersdoel op van 30 naar 31 euro.

De toegenomen handelszorgen zetten dan weer druk op Umicore (-2,2%) en Solvay (-1,5%). Ook de bankwaarden verloren terrein: ING zakte 1,05 procent tot 10,02 euro en KBC ging 0,8 procent lager tot 58,26 euro.

Colruyt

Colruyt  ging bij opening bijna 6 procent lager, na een verkoopadvies van Goldman Sachs. Het koersverlies milderde daarna wat, maar bedroeg bij de slotbel weer 5,7 procent tot 63,34 euro.

Analist Robert Joyce van Goldman Sachs heeft de aanbeveling voor de winkelketen verlaagd van 'houden' naar 'verkopen'. Ook het koersdoel zakt, van 51 naar 49 euro. Dat koersdoel ligt 27 procent onder de slotkoers van dinsdag. 'De verslechtering van de marktomstandigheden en de hoge premie waartegen Colruyt noteert, doen het neerwaartse risico toenemen', zegt Joyce. 

Neem deel aan de marktenchat

Chat over de markten met redacteur Serge Mampaey. We starten woensdag om 12 uur. 

Colruyt ging de voorbije twaalf maanden circa 50 procent hoger, in weerwil van voornamelijk negatieve analistenadviezen. Colruyt heeft na de zet van Goldman Sachs 0 koopadviezen, 3 houdadviezen en 16 verkoopadviezen.

Schulden

Berenberg bevestigt in een lijvig rapport het koopadvies voor AB InBev . Bovendien stijgt het koersdoel van 90 naar 103 euro. Berenberg wijst erop dat het aandeel fors is afgestraft door een grote schuldenberg. Maar die kalft langzaam af. 'Er is het effect van de dividendhalvering en binnenkort van de beursgang van AB InBev Asia Pacific.' Het beurshuis gaat ervan uit dat AB InBev 15 procent van de divisie die de activiteiten in China, Australië en Zuid-Korea omvat naar de beurs brengt. 'We mikken op een waardering van 56 miljard dollar, waardoor AB InBev 7,9 miljard dollar kan binnenrijven.'

Berenberg verlaagt dan ook de geschatte nettoschuld per eind 2019 van 96 miljard dollar tot 87 miljard dollar. Het nieuwe koersdoel van 103 euro is afgeleid van een waardering die na de schuldreductie terug in lijn zou moeten komen met die van sectorgenoten. 'Die waardering ligt op een ondernemingswaarde/bedrijfswinst (ebit)-ratio van 18 op basis van de verwachte ebit in 2020.'

Eieren

Nadat het aandeel Beluga maandag 21,05 procent hoger schoot, veerde het woensdag nog eens 17,4 procent op tot 2,70 euro. Daarmee is de koers van de investeringsmaatschappij uit Erembodegem sinds begin dit jaar zowat verdubbeld.

De beurskoers van Beluga reageert euforisch op het persbericht van donderdag 6 juni. Daarin liet Beluga weten dat het de productie en verkoop van eieren onder de merknamen Columbus en Belovo nagenoeg volledig had verkocht voor 1,9 miljoen euro. Het eigen vermogen van Beluga neemt door de transactie met ongeveer 2 miljoen euro toe.

Beluga noteert op de fixingmarkt. Per fixing mag een aandeel hoogstens 10 procent stijgen, wat het tijdsverloop tussen de opeenvolgende sprongen verklaart.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud