Euronext Brussel: Greenyard weer naar 1999 teruggeflitst

©Wouter Van Vooren

Greenyard kreeg na de opdoffer van maandag opnieuw een klap van 15 procent en noteert nu op het laagste peil sinds de beursgang in 1999.

In afwachting van de twee grote afspraken van de week - het kwartaalrapport van Apple dinsdagavond en de bijeenkomst van de Amerikaanse centraal bankiers woensdagavond - bleef de Bel20  dicht bij huis: de beursbarometer sloot 0,3 procent hoger op 3.477 punten. 

Binnen de Bel20 waren grote koersbewegingen schaars, maar elders op het koersenbord waren er wél uitschieters. Greenyard  verloor maandag al een kwart van zijn beurswaarde, dinsdag ging er bij een extreem drukke handel - meer dan 600.000 stuks - nog eens 14,8 procent af. Greenyard noteert nu op 4,855 euro, dat is de laagste koers sinds de beursgang in 1999. Op exact een jaar tijd zag de groente- en fruitreus 735 miljoen euro beurswaarde in rook opgaan. 

Analisten zijn niet mals voor Greenyard. KBC Securities heeft het over een kapitaalverhoging van 70 à 120 miljoen euro als enige structurele oplossing. Om een idee te geven van de potentiële omvang: dat is een derde tot de helft van de huidige beurswaarde, 215 miljoen euro.

Als de federale belastingdienst inderdaad geen brieven meer zal sturen in 2025, zal de klap voor Bpost  best meevallen, reageert KBC Securities vanochtend op nieuws uit De Tijd. 'De belastingen sturen ongeveer 21 miljoen brieven per jaar,' rekent analist Ruben Devos voor. 'Dat volume behandelen de posterijen gemiddeld op drie dagen tijd. Als die brievenpost inderdaad gepland wordt uitgefaseerd is de impact beperkt. Het bedrijf zelf gaat uit van een jaarlijkse daling van de brievenpost van 9 procent tot en met 2022. Daarmee gaat het volgens ons al uit van een verregaande digitalisatie van de overheid.'

Beleggers lijken die mening te delen: het aandeel beperkte de schade tot 0,8 procent en sloot op 7,90 euro. 

Kritischer was de mening van Kepler Cheuvreux over Melexis . In de aanloop naar de jaarcijfers van de specialist in chips voor de autosector volgende woensdagochtend (6 februari) blijf thet beurshuis voorzichtig.

De koers halveerde in 2018 door de crisis in de autosector maar herstelde mooi in de eerste weken van dit jaar. 'De meeste analisten verwachten dat het laagtepunt door surplusvoorraden (bij de klanten van chipfabrikanten) zal wegebben vanaf het tweede kwartaal van dit jaar. Dat is ook de vooruitblik die STMicroelectronics gaf, maar wij denken dat dit bedrijfsspecifiek is.'

Omdat Melexis er een deugddoende stijging heeft op zitten spreekt Kepler opnieuw van een 'hoge' waardering. Daardoor zouden de cijfers van 6 februari zwaarder kunnen teleurstellen dan ze nog kunnen verrassen. Het advies blijft voorlopig dan ook staan op 'afbouwen' met een koersdoel van 44 euro.

De hele chipsector heeft het dinsdag moeilijk nadat het Amerikaanse Nvidia begin deze week zijn jaarprognoses verlaagde en prompt 13 procent onderuit ging op Wall Street.

Niet alleen bij Melexis temperen analisten een beetje de prognoses, met het oog op een waarschijnlijk moeilijk economisch jaar 2019. Societe Generale tempert het eigen enthousiasme een klein beetje rond Solvay  , dat 0,2 procent inleverde tot 94,687 euro en het opvallend moeilijk heeft na de zware correctie tijdens het najaar overeind te krabbelen. 

'We houden rekening met een moeilijk 2019,' verklaren de chemie-analisten van SocGen. 'Dat geldt voor alle spelers die gespecialiseerde polymeren maken, terwijl we al lang wisten dat smartphones en tablets al in een dip zaten. Anderzijds moet wel gezegd dat de productie van natriumcarbonaat goede vooruitzichten heeft, terwijl dit de meest cyclische business is voor Solvay.'

Veel zal volgens SocGen afhangen van de aflosbeurt van Ilham Kadri, die in maart de nieuwe CEO opvolgt. 'Ze is relatief onbekend op de financiële markten.' Zelfs als de economische groei vertraagt, huisvest Solvay nog verschillende groeipolen en dus blijft het aandeel een topfavoriet van het analistenteam. Het koersdoel zakt dan wel van 140 naar 125 euro, maar het koopadvies blijft ongewijzigd.

Communicatie over de omzetbijdrage van de steriele fabriek in het Amerikaanse Wichita, waar Fagron-watchers al jaren over spreken, zorgde 's ochtends voor verwarring. In een bedrijfsportret bij onze Nederlandse collega's van het Financieele Dagblad staat te lezen dat daar in 2020 100 miljoen dollar omzet neergezet zal worden.

Eerdere officiële prognoses van de specialist in apothekersbereidingen hadden het over 100 miljoen dollar omzet ergens tussen 2020 en 2022. 'Analisten rekenden daar dus op in het midden van die vork,' haalt Stijn Demeester van ING aan. Demeester nam contact op met Fagron , dat ontkent dat ze de vroegere deadline tegenover het FD hadden vervroegd tot 2020. Het aandeel Fagron sloot 0,4 procent lager op 16,13 euro. 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud