Euronext Brussel: Gvv, olé olé

Montea kent een fraaie handelsdag na een dubbele adviesverhoging. ©rv

De Bel20 ging 0,25 procent lager de dag uit op 3.690,84 punten. De gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv) Montea liep in de kijker na een dubbele adviesverhoging door het beurshuis Kepler Cheuvreux.

De Bel20   was dinsdag een van de zwakst presterende indexen in Europa. AB InBev  beperkte in de sterindex de schade nadat de bierreus in een persconferentie meer uitleg gaf bij de hernieuwde beursplannen voor zijn Aziatische tak BBC APAC.

Uit de toelichting van de Belgische CEO Jan Craps bleek dat de Leuvense brouwer een eerder zeldzame optie inbouwt waarbij hij bij grote interesse 40 procent meer aandelen dan voorzien zal uitgeven. Bij de maximale uitoefening van die optie kan de beursgang daarmee 6 miljard euro in het laatje brengen. De grootste Brusselse waarde sloot 0,5 procent in de plus op 87,42 euro.

Proximus  en Telenet  krabbelden wat recht na het nieuws van  maandag dat een overname van VOO door een Amerikaans private equityfonds de concurrentie zal aanscherpen. De telecombedrijven werden een handje geholpen door een relativerend rapport van UBS. Het beurshuis stelt dat het allemaal nog wel meevalt met de concurrentie op de Belgische telecommarkt en dat de prijzen hun bodem bereikt lijken te hebben. 

Proximus won 1,3 procent tot 25,98 euro. Telenet probeert nog een stokje te steken voor de overname van VOO en deed 2,1 procent bij de koers tot 42,80 euro. Orange Belgium , dat maandag al goed standhield dankzij een positief analistenrapport, zette zijn winstklim ongestoord verder tot 20 euro (+1,4 procent). 

Solvay  stond onder druk na een Amerikaans onderzoeksrapport dat wijst op de toegenomen concurrentie op de markt van de lijmen en kleefstoffen. Ook de plotse stijging van de olieprijs is voor de chemiereus geen goede zaak. Het aandeel verloor 2,3 procent tot 96,80 euro. 

Brede markt

Op de brede markt deed Montea  wat de etymologie van haar naam belooft: stijgen. De gvv werkte zich in de kijker na een complimenteus analistenrapport van het beurshuis Kepler Cheuvreux. In een sectorrapport over logistiek vastgoed promoveert analist Frédéric Renard het advies voor Montea met twee trappen van 'afbouwen' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 67 naar 84 euro. Kepler wijst erop dat Montea na een relatief zwakkere beursprestatie niet meer met een premie tegenover sectorgenoot WDP noteert.

Een greep uit de argumentatie:

  • Het aandeel is de voorbije vijf maanden zijwaarts geëvolueerd. Intussen is de rente gekelderd, met bijvoorbeeld de Duitse tienjaarsrente die zakte van 0 procent naar -0,5 procent. Montea is dus relatief een stuk aantrekkelijker geworden tegenover obligaties.
  • Het bedrijf heeft de prognose voor de winst per aandeel over 2019 met 5 procent opgetrokken, wat knap is vermits het aantal aandelen met 26 procent is toegenomen. Ook deze hogere jaarprognose heeft geen impact gehad op de koers.
  • De schuldgraad ligt op 41,5 procent, wat voor 350 miljoen euro aan overnames toelaat.
  • De groeivooruitzichten zijn positief. Montea beschikt over een landbank van 1,3 miljoen vierkante meter, waarvan 0,8 miljoen verhuurd is. Er is dus nog veel ontwikkelingspotentieel. 

De litanie van Kepler stuwde het aandeel Montea 3,1 procent hoger naar 75,70 euro. 

Het advies voor WDP  blijft 'houden' bij Kepler Cheuvreux, maar het koersdoel gaat van 138 naar 165 euro. WDP koerste bijna 3 procent hoger naar 167 euro.

De derde logistieke speler op de Brusselse beurs, VGP  , wordt door Kepler Cheuvreux niet opgevolgd en is dus niet opgenomen in het rapport. Het aandeel surfte wel mee op de belangstelling en koerste 2 procent hoger naar 82,60 euro.

Exmar  werd beloond voor een joint venture die het sluit met Anglo-Eastern Univan Group voor het management van schepen die vloeibaar aardgas (lng) vervoeren.

KBC Securities onthaalt het nieuws op applaus. 'Anglo Eastern is een grote speler met meer dan 900 schepen onder management. De nieuwe samenwerking kan een belangrijke hefboom zijn voor Exmar in de groeiende markt van lng-transport', stelt analist Cédric Duinslaeger. 

De analist ziet evenwel geen reden om het koersdoel van de Antwerpse rederij te verhogen. Dat blijft onveranderd op 11 euro met een koopadvies. Exmar zakte 0,4 procent tot 5,48 euro.

Ackermans & van Haaren  werd dan weer niet gehonoreerd voor een overname die haar dochter Bank Delen doet in Nederland. Het neemt er de vermogensbeheerder Nobel over. Een positieve ontvangst door analisten vertaalde zich niet in koerswinst. AvH ging 1 procent lager naar 136,20 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n