Euronext Brussel: heb je wel gehoord van de zevensprong?

Barco splitst zijn aandeel in zeven en leidt woensdag de Brusselse dans. ©BELGA

Barco splitste zijn aandeel in zeven en zag zich daar rijkelijk voor beloond. TINC duikt in data-opslag. Econocom erodeert qua omzet, niet qua winst.

Een regenachtige 1 juli: de start van de zomervakantie en van een gloednieuw beurskwartaal. Eentje met large shoes to fill. Het vorige kwartaal werd tegen ieders verwachting een ijzersterke driemaandse met een kwartaalwinst van 17 procent voor de Bel20 .

De sterindex breide woensdag een voorzichtig vervolg aan het superkwartaal. De index ging in de loop van de handelsdag flink op en neer en eindigde met een winstje van 0,1 procent op 3.331,99 punten.

Bel 20

Hebt u wel gehoord van de zevensprong? Indien het antwoord nee is, verslikte u zich vanochtend aardig in uw koffie bij de aanblik van de koers van Barco . De Kortrijkse beeldvormingsgroep splitste haar aandeel in zeven, waardoor het van een slotkoers van 157 euro dinsdag naar een koers van 22,4 euro woensdag trok. Beleggers kregen voor hun geld dus zeven keer meer aandelen.

Zevensprong - Sesamstraat

De ingreep, bedoeld om het aandeel meer toegankelijk te maken en om de liquiditeit van de handel in Barco te verhogen, wierp meteen vruchten af. Barco danste zich op de tonen van het toepasselijke kinderliedje ('ze zeggen dat ik niet dansen kan maar ik kan dansen als een edelman') naar de tweede positie in de Bel20 met een koerswinst van 1,8 procent naar 22,90 euro.

Colruyt neemt een belang van 65 procent in Daltix, een Antwerps databedrijfje dat een platform ontwikkelde voor realtime inzichten in prijzen, promoties, productinformatie en assortiment.

Er werden geen financiële details bekendgemaakt, maar het lijkt een goede fit, zegt het beurshuis Kepler Cheuvreux. Het beurshuis brengt in herinnering dat Colruyt structureel sterk investeert in IT-oplossingen (onder meer elektronische prijsbordjes op de schappen), marketing en data-analyse. Het aandeel verloor niettemin 2,1 procent tot 47,92 euro.

Brede markt

Ook Tinc sluit een interessante deal in de datasector. Het enige infrastructuurfonds dat de Brusselse beurs rijk is, neemt een meerderheidsbelang in Datacenter United, een specialist met drie eigen datacenters in de haven van Antwerpen en Brussel. Tinc neemt een meerderheidsbelang in het bedrijf en gaat bijkomend investeren, goed voor een investeringsbedrag van 12 miljoen euro.

'De Covid-19-crisis illustreert meer dan ooit het belang van goede en wijd beschikbare digitale infrastructuur', aldus Tinc-CEO Manu Vandenbulcke. Datacenter United zal onmiddellijk bijdragen aan de winst.

'We vinden dit een interessante transactie die aantoont dat TINC de wil en de daadkracht toont om nieuwe investeringsopportuniteiten te identificeren en te sluiten in uitdagende tijden', zegt analist Joachim Vansanten. 'Ook de verbreding van de portefeuille is positief'.

De analist hanteert een 'houden'-advies met een koersdoel van 14 euro. Tinc won 0,8 procent naar 13 euro.

Econocom klopte nabeurs overuren en stuurde dinsdagavond niet minder dan vier persberichten uit. Naast de afronding van de verkoop van de afdeling EBC, de invoering van het dubbel stemrecht, en een update over het uitstaande kapitaal, kwam de IT-dienstverlener met een aangepaste vooruitblik voor de eerste jaarhelft.

Die had als boodschap dat de omzet in de eerste jaarhelft onder het peil van de eerste jaarhelft in 2019 zal liggen, maar dat de bedrijfswinst op peil blijft. In de eerste helft van vorig jaar draaide de IT-dienstverlener 1,24 miljard omzet en 39 miljoen euro bedrijfswinst.

Ondanks de ongehavende winst trimt KBCS het koersdoel van de IT-dienstverlener van 3,2 naar 2,7 euro bij een ongewijzigd koopadvies. 'Econocom zit in het midden van een omvangrijke herstructurering met de verkoop van een aantal niet-kernactiviteiten. Die oefening kan aanzienlijke waarde vrijmaken. Maar door Covid-19 loopt het proces van desinvesteringen wellicht vertraging op, waardoor we overgaan tot een meer ingetogen koersdoel', zegt analist Thomas Couvreur.

Econocom opende met winst maar wist die niet te behouden en zakte 4,2 procent naar 1,72 euro.

Recticel heeft de dubbele deal die het op 6 april aankondigde met succes afgerond. Pro memorie: het gaat over de verkoop van een belang van 51 procent in zijn afdeling auto-interieurs aan de durfkapitaalgroep Admetos. De resterende participatie kan het Wetterse bedrijf via een optiestructuur vanaf 2024 van de hand doen. Daarnaast verkocht Recticel zijn belang van 50 procent in de joint venture Eurofoam, een maker van soepelschuimen, aan zijn Oostenrijkse partner Greiner.

De deal brengt 210 miljoen euro op, waardoor Recticel zo goed als schuldenvrij wordt. Recticel, dat in de jongste weken al mooi in het koopmandje lag, sloot bijna stabiel (+0,1%) op 7,91 euro.

Agfa-Gevaert breidt zijn productiesite in Mortsel uit om een nieuw soort inkt te maken. 'Een belangrijke stap vermits Agfa aangeeft dat het de zo de komende vijf tot tien jaar de inktnoden van zijn klanten kan afdekken', zegt Guy Sips van KBC Securities. Agfa verloor 2 procent tot 3,64 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud