Euronext Brussel: Heimwee naar de hamsterwoede

De Bel20 noteert woensdag vlak. ©Photo News

Colruyt beleefde zijn slechtste beursdag sinds de uitbraak van de covidpandemie. Een makke winstprognose doet beleggers vrezen dat het marktleiderschap van de distributiegroep in het gedrang komt.

De Europese beurzen evolueerden vlak in afwachting van een rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve. De Bel20 won 0,1 procent tot 4.226 punten.

Colruyt was de rode lantaarn in de index met een koersval die zeldzaam is voor de defensieve supermarktketen. Colruyt publiceerde jaarcijfers over zijn gebroken boekjaar dat eindigde op 31 maart. Daaruit bleek dat de keten vorig jaar meer verkocht door corona, maar klanten verloor aan de concurrentie. Alleen dankzij een eenmalige meevaller - het onderbrengen van zijn windenergietak in een aparte holding - bleven de winstmarges stabiel.

Dit jaar verwacht de supermarktketen minder winst te maken omdat er anders dan vorig jaar geen hamsteraars zijn die de omzet een boost geven. Tegelijk waarschuwt het bedrijf dat de coronagerelateerde kosten hoog blijven, zoals extra vakantiedagen en pauzes voor het personeel om hun flexibiliteit in de crisistijd te compenseren.

Colruyt donderde 11,4 procent lager naar 45,85 euro. Dat is de grootste klap voor de distributiegroep sinds 19 maart 2020, toen het coronavirus op de Brusselse beurs opdoemde. De voorbije 30 jaar waren er maar vier slechtere beursdagen op te tekenen voor Colruyt.

'Dit is ontgoochelend', reageert het beurshuis Degroof Petercam. 'Op korte termijn zien we het verlies van marktaandeel niet meteen als een issue, maar enige actie is nodig om de positie op middellange en lange termijn te beschermen.'

Enig soelaas komt van het beurshuis Jefferies, dat vooruitblikt naar september, wanneer Colruyt zijn algemene vergadering organiseert. Op dat event geeft CEO Jef Colruyt de aandeelhouders traditioneel een jaarprognose mee. 'We schatten dat dan een meer zelfverzekerde outlook in de kaarten zit', zegt analist Nigel Jacobs. 'We verwachten dat Colruyt marktaandeel zal heroveren naarmate de consumenten weer meer buitenkomen.'

De klassieke supermarkten lijden onder de concurrentie van de maaltijdbezorgers, die zeker in lockdowntijden in zwang waren. De concurrentie van nieuwe uitdagers in de markt speelt veel minder, zegt Jacobs. Er werd lang gevreesd voor de Belgische intrede van de Nederlandse prijsbreker Jumbo. 'Maar Jumbo opende sinds begin 2019 maar acht winkels, waardoor de impact op Colruyt minder groot is dan gevreesd', zegt de analist.

De meeste analisten hanteren een 'houden'-advies voor het aandeel. 'Het aandeel is nog altijd duurder van dat van sectorgenoten, maar dat is nog altijd gerechtvaardigd door de gezonde balans en het hoge rendement op het ingezette kapitaal', zegt het beurshuis ING.

Umicore

Umicore was bij de sterkste stijger in de Brusselse sterrenkorf. De materialengroep charmeert met een investering in Solid Power, een Amerikaanse specialist in solid-statebatterijen. Het bedrijf uit Colorado (VS) werkt aan een beursgang via de fusie met een blancochequebedrijf (spac). Om die reden maakte Umicore zijn belang van 5,5 procent bekend.

'De all-solid-statebatterijen van Solid Power bieden een oplossing voor de grootste twee drempels voor de ingebruikname van elektrische personenwagens: de kostprijs en de actieradius. Dat is te danken aan de verwachte toename van de energiedensiteit met 50 tot 75 procent in vergelijking met de vandaag commercieel beschikbare lithium-ionbatterijen', zegt Umicore in het persbericht.

Een solid-statebatterij is een batterij die bestaat uit een vaste elektrode en een vaste elektrolyt. Een lithium-ionaccu of een lithium-ion-polymeeraccu bevat vloeibare of polymere elektrolyten.

Vastestofbatterijen hebben het potentieel een mainstreamtechnologie te worden die de aanwezigheid van elektrische voertuigen kan opdrijven.
Wim Hoste
Analist KBC Securities

Aan de kapitaalronde die Solid Power op 3 mei bekendmaakte, namen ook BMW en Volta Ventures deel.

'Hoewel de investering klein is, verwachten we dat vastestofbatterijen een belangrijke rol zullen spelen in het veiliger en goedkoper maken van batterijtechnologie en mogelijk uitgroeien tot de mainstreamtechnologie', zegt Wim Hoste van KBC Securities.

Umicore ging 2,4 procent hoger naar 50,96 euro.

Vastgoed

Op de brede markt won Intervest Offices & Warehouses 0,2 procent tot 24,2 euro. De gereglementeerde vastgoedvennootschap wordt opnieuw wat meer 'warehouses' en wat minder 'offices'. Woensdagavond maakte Intervest de overname bekend van een logistieke site in het Zuid-Nederlandse Breda. Het betreft het hoofdkwartier van de transportfirma Nouwens. De site is 2.500 vierkante meter groot en is is voor 17,7 jaar verhuurd aan Nouwens Transport. Intervest meldt dat het aandeel van logistiek vastgoed in de portefeuille van 63 naar 64 procent stijgt. Nederland maakt 46 procent uit van de logistieke portefeuille.

Blikvanger

Woensdag

De Europese beurzen bleven dicht bij huis bij lage volumes in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond. In Brussel beleefde Colruyt een van zijn slechtste beursdagen ooit na een makke winstprognose. In Nederland schitterde nieuwkomer NX Filtration na de instap van een Utrechtse vermogensbeheerder.

Vandaag

De beurzen zullen zich buigen over het rentebesluit van de Fed en over de vraag of er al meer zicht is op een afbouw van de stimulusmaatregelen. De autofederatie ACEA meldt voorbeurs de auto-inschrijvingen voor mei. Dat rapport kan relevante info bevatten voor beleggers in D'Ieteren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud