Advertentie

Euronext Brussel: het diepe water tussen Meuzegem en Kortrijk

De Bel20 is woensdag de aanvoerder in Europa, met dank aan AB InBev. ©Antonin Weber / Hans Lucas

Terwijl Barco met lede ogen moet aanzien hoe de materiaalschaarste zijn omzetherstel bemoeilijkt, kan WDP zich dankzij de bijbehorende inflatie beginnen te heugen over hogere huurtarieven.

De Bel20 was woensdag een van de outperformers in Europa. De Brusselse index won 0,5 procent tot 4.221,06 punten en overtroefde ruimschoots de EuroStoxx50 (+0,1%). UCB (+2,2%) en AB InBev (+2,1%) waren de gangmakers van dienst.

In de ochtendhandel kon WDP, ondanks een uitmuntende klim en een stevige waardering, toch nog munt slaan uit zijn resultaten. Dit jaar alleen al boekte de logistiekvastgoedspeler 590 miljoen euro latente meerwaarde op zijn portefeuille. Dat is meer dan de beurswaarde van het bedrijf zowat acht jaar geleden. Die meerwaarde vloeit voort uit de sterk groeiende e-commerce, die sinds de pandemie een turbo kreeg opgezet.

'De reële waarde van de portefeuille bedraagt 5,6 miljard euro en wijst op de kracht van de logistieke markt, vooral in België en in Nederland', zegt Francesca Ferragina, een analiste van ING. 'De loan-to-value (de verhouding tussen de lopende kredieten en de waarde van het vastgoed, red.) is met 37,9 procent uiterst degelijk.'

De toename van de huurprijzen was met 1,4 procent in het voorbije kwartaal wat vlakjes door de lage huurindexering, zegt Charles Boissier van de bankreus UBS. 'Maar naarmate de inflatie toeneemt, zullen de huurprijzen die WDP ontvangt beginnen te stijgen.'

WDP hield de ochtendklim niet vol en sloot bijna vlak op 38,34 euro. Min de schulden bedraagt de nettoactiefwaarde 17,40 euro per aandeel. De koers staat daar 120 procent boven. 'Die hoge waardering heeft te maken met het hoge rendement op het eigen vermogen', tweette vastgoedanalist Gert De Mesure. 'Geen enkele gereglementeerde vastgoedvennootschap doet beter.'

In Kortrijk kunnen ze alleen maar dromen van de rugwind die het vastgoedbedrijf uit het Wolvertemse gehucht Meuzegem te beurt valt. Barco kon eindelijk een vraagherstel aankondigen nadat het coronavirus de eindmarkten (cinema's en operatie- en vergaderzalen) had lamgelegd. Dat vraagherstel wordt echter in de kiem gesmoord door een nieuwe kwelduivel: het prangende materialentekort. Een tekort aan vooral microchips bemoeilijkt de leveringen en hapt een stevig deel uit de kwartaalomzet.

Barco boekte in het derde kwartaal 187 miljoen euro omzet (+12%) en haalde voor 225 miljoen euro nieuwe bestellingen (+43%) binnen. Daarmee scoort het techbedrijf ruim onder de analistenprognoses. Ze mikten gemiddeld op 200 miljoen kwartaalomzet en 237 miljoen aan bestellingen.

Zilveren randje

Toch zien analisten een zilveren randje. 'Barco's draadloze vergadertool Clickshare timmert aan een comeback', concludeert het beurshuis Kepler op basis van de resultaten. 'Hoewel de omzetcijfers teleurstellen, lijken de onderliggende trends te bevestigen dat het 'back-to-cinema- en het back-to-officeherstel' intact zijn. Covid houdt echter langer aan dan verwacht in Azië en veroorzaakt problemen met de toeleveringsketen.' Kepler geeft een koopadvies met een koersdoel van 25 euro.

Naarmate de inflatie toeneemt, zullen de huurprijzen die WDP ontvangt beginnen te stijgen.
Charles Boissier
Analist UBS

'Voor ons ligt de grootste teleurstelling in Healthcare', zegt Guy Sips, een analist van KBC Securities. 'De verkoop ondervindt een serieuze impact van de tekorten voor diagnostica- en chirurgische systemen.' Op basis van die kraptes verlaagt KBCS het koersdoel naar 20 euro bij een houdadvies. 

'De resultaten zijn zwak, de outlook bemoedigend', schrijft Marc Hesselink van ING. 'Om de outlook - een midcijferige omzetgroei - te halen, zal Barco in het vierde kwartaal een omzet van 250 miljoen moeten boeken.' Dat betekent een groei van 35 procent kwartaal op kwartaal en 30 procent jaar op jaar. 'We geloven dat dat mogelijk is, gesteund door een orderboek dat op recordhoogte staat. Maar de aanvoerkrapte is een risico.'

Dag- en swinghandelaars konden woensdag hun voordeel doen met de beeldvormingsgroep. Barco kon een stevige verliesopening (-7%) omzetten in een slotwinst van 1,9 procent op 18,82 euro. Dat is nog altijd een lichtjaar verwijderd van zijn precoronakoers van ruim 33 euro.

Ontex kan erover meepraten. De luierproducent moet het hoofd bieden aan een stevige kosteninflatie. In de aanloop naar de kwartaalupdate van volgende week donderdag knipt het beurshuis Jefferies (opnieuw) in de winstprognoses van de Oost-Vlaamse multinational. Analist Martin Deboo verwacht nog een winst van 0,59 euro per aandeel dit boekjaar. Eerder lag de lat op 0,67 euro. Voor 2022 daalt de winstprognose van 0,90 naar 0,83 euro.

'Net als rivaal Essity kampt Ontex met een ongeziene kosteninflatie voor houtpulp en oliederivaten', zegt Deboo. 'Die kosteninflatie slorpt alle voordelen van het in juni aangekondigde besparingsplan op.' Ontex verloor 2 procent tot 8,84 euro.

BLIKVANGER

Woensdag

De Europese beurzen trokken licht hoger ondanks ontgoochelingen in de resultaten van het luxeconcern Kering en de chipmachinemaker ASML. De Bel20 deed beter, dankzij een herstel voor UCB en AB InBev. De resultaten van WDP werden lauw onthaald. Barco kon een stevig openingsverlies omzetten in een mooie koerswinst.

Donderdag

Het medtechbedrijf Onward maakt zijn debuut op Euronext Brussel. Nog op de agenda staan cijfers over het Europese consumentenvertrouwen en het rentebesluit van de Turkse centrale bank. En een resem resultaten: van de truckbouwer Volvo, AkzoNobel en SAP in Europa, en van Sipef, Orange Belgium en MDxHealth in Brussel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud