Euronext Brussel: het sterretje in de voo(r)ruit

Analisten verhogen massaal hun koersdoelen voor D'Ieteren.

De Brusselse beurs lukte een kleine plus. D'Ieteren was de ster na een verhoogde winstprognose. Xior haalt vers kapitaal op om zijn 'auberge espagnole' uit te bouwen.

Op de beurs van Brussel vlagde de Bel20   0,1 procent hoger af op 3.761 punten.

Binnen de sterrenkorf stond Proximus  onder druk nu beurshuis Berenberg concurrent Orange Belgium in de bloemetjes zet. Berenberg herhaalt het koopadvies voor Orange Belgium  en krikt het koersdoel op van 21,1 naar 22,6 euro. 'Orange Belgium is een zeldzaam groeiverhaal in telecom. Het bedrijf geniet van een indrukwekkend commercieel momentum, wat een tot een sterke omzetgroei leidt', luidt de analyse.

Proximus blijft daarentegen op 'verkopen' staan met een koersdoel van 19,2 euro (vorig koersdoel 18 euro). 'Proximus lijdt onder de grotere concurrentie van Orange Belgium. Bovendien leidt het vertrek van CEO Dominique Leroy tot onzekerheid', stipt Berenberg aan.

Brede markt

Buiten de index was D'ieteren  het sterretje na een verhoogde winstprognose

De ‘glasdivisie’ Belron (bij ons bekend onder de naam Carglass) groeit als kool en presteerde in het eerste halfjaar beter dan verwacht. Ook het derde kwartaal was goed. Daarom verhoogde de directie dinsdagavond andermaal haar winstverwachtingen. In mei zei de directie nog dat de winst van Belron dit jaar niet 30 maar 70 procent hoger zou liggen. Nu spreekt ze van een bijna verdubbeling.

De bedrijfswinst van de volledige groep zal daardoor 35 procent hoger liggen dan in 2018. De beurskoers van D’Ieteren bereikte voor de bekendmaking, die nabeurs gebeurde, al een record. Daar komt nu nog een spurtje bij. D'Ieteren knalde 5,6 procent hoger naar 56,40 euro.

Kepler Cheuvreux reageert enthousiast op de prognose en verhoogt het koersdoel van 55 euro naar 60 euro bij een koopadvies. KBC gaat daar nog een trapje boven en waardeert het koersdoel 30 procent hoger van 50 naar 65 euro zodat het kopen-advies behouden blijft. 

'De Belron-divisie presteert ijzersterk. De waardering van het Belron-belang stijgt naar 1,85 miljard euro, zodat de waarde van D’Ieteren uitkomt op 4,22 miljard euro (81 euro per aandeel)', argumenteert analist Cedric Duynslaeger.

De grootste fan van D'Ieteren blijkt ING. De bank trekt zijn koersdoel op van 67 euro naar 76 euro. 'Belron accelereert en mikt op een verdubbeling van de brutowinst. D'Ieteren noteert nog relatief goedkoop aan een korting van 44 procent ten opzichte van andere financiële holdings in België.', signaleert analist David Vagman.

Ook Nathalie Debruyne van Degroof Petercam spaart de accolades niet. 'We zien potentieel voor het aandeel om in de komende jaren te verdubbelen in waarde', stelt de analiste, die haar koopadvies handhaaft en het koersdoel optrekt van 63 naar 68,2 euro.

Xior

Xior , de eigenaar van studentenkoten, kondigt een kapitaalverhoging aan van 205,7 miljoen euro. De nieuwe aandelen worden uitgegeven aan 43 euro per stuk, wat een korting is van 14,2 procent tegenover een aangepaste slotkoers van gisteren. Die slotkoers wordt aangepast voor een dividend dat betrekking heeft op de periode vanaf 13 juni tot en met 28 oktober. Eigenaars van de nieuwe aandelen hebben immers geen recht op dat stukje dividend.

De inschrijvingsperiode start donderdag en loopt tot en met 24 oktober. Vanavond worden coupons nummers 11 (het voorkeurrecht) en 12 (het pro rata-dividend) geknipt. Drie toewijzingsrechten geven het recht om in te schrijven op één nieuw aandeel. 

Het nieuws over de kapitaalverhoging gaat gepaard met de aankondiging van nieuwe investeringen in Spanje en Portugal voor 171 miljoen euro. Xior verwerft 206 studentenkoten in Barcelona voor 41 miljoen euro en 1.900 koten in Porto en Lissabon voor 130 miljoen euro.

Daarnaast bevestigt Xior de jaarprognose: een winst van 1,60 euro per aandeel (+9,6%) en een dividend van 1,30 euro per aandeel (+4%).

Het aandeel verloor 1,2 procent tot 50 euro. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud