Euronext Brussel: Hyloris flirt met record

©Photo News

Op een vlakke beursdag puurden Hyloris, Bpost en Picanol winst uit fanbrieven van analisten. Diezelfde analisten geven een volledige Oostenrijkse anschluss van Recticel weinig kans op slagen.

De Brusselse beurs hield dinsdag pas op de plaats. Galapagos blijft lijden onder zijn aangekondigde strategiewissel en droeg de rode lantaarn in de Bel20 . Galapagos gaf 2,3 procent prijs, wat het jaarverlies bijna op een kwart brengt voor het getergde biotechbedrijf. Ook UCB zette druk op de index.

Een andere biofarmaspeler mocht zich tot winnaar van de dag kronen. De geneesmiddelenverbeteraar Hyloris won 4,1 procent en bevindt zich met 13,9 euro op een zuchtje van zijn hoogste koers aller tijden: 14,15 euro op 6 mei. Aller tijden is hier relatief: Hyloris mag pas eind juni zijn eerste beurskaarsje uitblazen.

De aanleiding voor de opstoot was een ronkend rapport van Berenberg. Het beurshuis herhaalt zijn koopadvies en verhoogt het koersdoel van 15 naar 18 euro. Rapporten van Berenberg missen hun effect doorgaans niet. Sinds de start van de opvolging door de Londenaars in januari mocht Hyloris 50 procent bijschrijven.

14 is naast een bekende pianosonate van Beethoven ook de koers van de twee meest besproken aandelen van de dag: Hyloris en Recticel.

Analiste Beatrice Allen ziet grond voor de koersdoelverhoging in enkele recente distributiedeals die Hyloris sloot over Maxigesic IV. Die pijnstiller is een combinatie van paracetamol en ibuprofen en kan ernstige postoperatieve pijnen stillen zonder dat de patiënt zijn toevlucht moet nemen tot zware en verslavende opioïden.

Schimmels

Daarnaast ziet de analiste potentieel in MCZDB, een verbeterde variant van Daktarin, een middel tegen ernstige vaginale schimmels, waarrond Hyloris onlangs een partnerschap sloot met het Puurse Purna. 'Deze aandoening treft de helft van de vrouwen wereldwijd minstens één keer in hun leven', zegt Allen, die de piekverkopen voor MCZDB raamt op 186 miljoen euro.

'Hyloris zit in een sweet spot in de huidige farmamarkt en heeft een sterke pijplijn. We zien de nu nog beperkte verkoop tegen 2025 vervijftienvoudigen', besluit Allen.

Nog meer bedrijven konden zich dinsdag optrekken aan analistenrapporten. Bpost kreeg een welgekomen boost van ING. Het koopadvies voor het Belgische postbedrijf wordt herhaald en het koersdoel stijgt van 10,5 naar 12,5 euro. Bpost viel sinds eind 2020 met 10 procent terug en presteerde aanzienlijk slechter dan zijn sectorgenoten. 'We geloven in een hervatting van het momentum', zegt analist Marc Zwartsenburg. 'De outlook voor het lopende boekjaar lijkt aan de zeer voorzichtige kant en biedt ruimte voor verhogingen.'

Daarnaast stipt Zwartsenburg de potentieel hogere groei aan in België omdat de e-commercemarkt hier nog minder matuur is dan in Nederland. Ook ziet hij verder potentieel in de turnaround bij de Amerikaanse dochter Radial. 'Bpost is veruit de goedkoopste speler in de sector', zegt de analist. 'Het noteert tegen 4 keer zijn verwachte brutobedrijfswinst ver onder de sectormediaan (6,6 keer).'

Bpost won 2,9 procent tot 10,6 euro.

Weefgetouwen

Ook Picanol surfte hoger op een adviesverhoging. De Europese aandelenresearchdesk AlphaValue verhoogt het advies voor de weefgetouwenfabrikant van 'afbouwen' naar 'bijkopen'. Het koersdoel wordt verhoogd naar 88,8 euro. In een 44 pagina's tellend rapport voorspelt AlphaValue 'een nakende boom voor de oude activiteiten van Picanol'.

Analist Wouter De Blaere verwacht dat een sterke marktvraag de jaarprestatie in de 'klassieke' machineafdeling fors boven de verwachting kan tillen. Picanol wordt door slechts twee analisten opgevolgd: De Blaere bij AlphaValue en Wim Hoste van KBC Securities. Beiden hanteren een koopadvies met een gemiddeld koersdoel van 85,9 euro. Picanol won 1,6 euro naar 77,8 euro.

Ondertussen blijft de mogelijke Oostenrijkse machtsgreep bij Recticel over de tongen gaan. Analisten zien de kans dat de Oostenrijkse sectorgenoot Greiner aan boord komt als onafwendbaar, maar achten een volledige machtsgreep met het huidige bod van 13,50 euro onrealistisch. '15 euro is een faire prijs die rekening houdt met de synergieën en een premie voor het marktleiderschap dat Greiner zou krijgen na de transactie', argumenteert KBC Securities-analist Wim Hoste.

Degroof Petercam-analist Kris Kippers identificeert nog een ander scenario, waarbij andere kandidaten zich roeren in de jacht om de isolatiespecialist. Hij noemt onder meer de Franse investeringsmaatschappij Wendel en de Belgische autoholding D'Ieteren als mogelijke kandidaten.

De bruid zelf kijkt voorlopig de kat uit de boom. Recticel begon de dag met stevige winst, maar noteerde aan het slot 0,6 procent hoger op 14,1 euro, nog altijd boven het Oostenrijkse bod.

BLIKVANGER

Dinsdag

De Europese beurzen lieten hun rentevrees bekoelen en sloten vrij stabiel. De Bel20 had last van een zwalpend Galapagos. Een overnamestrijd om de isolatiespecialist Recticel blijft over de tongen gaan. In Nederland kon Alfen scoren dankzij een koopadvies van Berenberg.

Woensdag

Beleggers richten hun blik op de publicatie van de notulen van de Federal Reserve. Daarin wordt het struinen naar indicaties hoe beleidsmakers de inflatie inschatten. Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt 's ochtends een vers inflatiecijfer gepubliceerd. In Brussel noteert het aandeel van de Nationale Bank ex-dividend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud