Advertentie

Euronext Brussel: If I were a Carpenter and you were a lady

Xior gaat dinsdag met de pluimen lopen na een strategische deal op de Belgische thuismarkt. ©BELGA

In het meest besproken aandeel in Brussel was er nog steeds geen handel. Recticel blijft geschorst in afwachting van een reactie van grootaandeelhouder Greiner op het soepelschuimhuwelijk met het Amerikaanse Carpenter.

If I were a carpenter
And you were a lady
Would you marry me anyway
Would you have my baby?

Bobby Darin - If I were a Carpenter (1973)

Kent u nog dat liedje van Bobby Darin? Het is de oorwurm op de Beleggenredactie, nu Recticel zijn soepelschuimdivisie verkoopt aan het Amerikaanse Carpenter. Door dat verstandshuwelijk wil Recticel een ongewenste huwelijkskandidaat op afstand houden: de Oostenrijkse soepelschuimspecialist Greiner die met zijn ongevraagd bod van 13,5 euro met de billen bloot of in het beter Oostenrijks mit nacktem Gesäß staat.

Zelfverminking volgens sommigen, nu Recticel een van zijn twee sterke benen moet afzagen en we een mooi Belgisch bedrijfsonderdeel in buitenlandse handen zien vallen. Maar vanuit beleggersoogpunt een geniale zet, vinden analisten.

In een reactie op de deal met Carpenter verhoogt ING zijn koersdoel voor Recticel naar 22 euro, goed voor 50 procent opwaarts potentieel. 'Dit antwoord van Recticel op een vijandige aanval van Greiner is een stroke of genius', zeggen de analisten Maxime Stranart en Stijn Demeester.

'Recticel kan worden omgevormd naar een pure player in isolatie, een divisie met een superieure groei en hogere winstgevendheid'. De prijs die Recticel vangt voor de soepelschuimafdeling (656 miljoen euro) ligt ook hoger dan de laatste waardering die ING aan de divisie gaf (570 miljoen euro op 8 oktober).

Het toewijzen van kapitaal aan de isolatietak blijft de komende jaren cruciaal, schrijven de analisten. Recticel zal ook blijven deelnemen aan verdere consolidatie in de markt. 'Toch kunnen we een uitkering van een deel van de verkoopopbrengst aan aandeelhouders niet uitsluiten.'

Voor een koersreactie na deze shakespeariaanse wending moeten we geduld oefenen. De FSMA wacht met de hervatting van de handel tot er een formele reactie is van Greiner. To be continued/Fortsetzung folgt.

In de Bel20 was er dinsdag aanvankelijk weinig deining. Een stevige verliesopening voor alle 20 indexleden maakte tegen de middag plaats voor een gematigder beeld. In de namiddaghandel kwam de index even op het droge om met een miniem verlies (-0,04%) te sluiten op 4.159,81 punten.

Voor de tweede dag op rij trok Aperam fluks hoger. Maandag dikte de koers met 2,8 procent aan, dinsdag kwam er nog eens 1,9 procent bij tot 47,13 euro. Daarmee zet de inoxproducent de herstelbeweging na een lastige periode – van midden augustus tot begin oktober - verder. Een gelijkaardige evolutie zien we bij Sofina , dat 1,8 procent won tot 362 euro.

Het zwaargewicht AB InBev lijkt gebukt te gaan onder 'overhang' van zijn grootaandeelhouder Altria. De tabaksreus kan sinds maandag zijn geblokkeerde AB InBev-aandelen verhandelen. Daags na het einde van die lock-up bereikt de bierreus de laagste koers dit jaar: 47 euro (-0,7%).

De grootste verliezer in de index was Melexis . Als fabrikant van chips en sensoren is het een belangrijke toeleveraar aan de autosector en die stond in Europa onder druk na erg zwakke Chinese autoverkoopcijfers voor september. Het aandeel, dat al bijna een maand op een glijbaan zit, verloor 4,5 procent tot 88,75 euro.

Xior

Op de brede markt gaat een ander huwelijk over de tongen. Xior verwerft Quares Student Housing, een vastgoedfonds voor studentenwoningen met 1107 units. Xior telt er 155,8 miljoen euro voor neer, inclusief schulden.

'Dit is niet de grootste deal voor Xior, maar hij is strategisch voor de Belgische portfolio die de commerciële positie van Xior in zijn thuisland fors verbetert', schrijft Inna Maslova van Degroof Petercam. De analiste meent dat een nieuwe aandelenuitgifte nu nog waarschijnlijker is geworden omdat de schuld van Xior boven 50 procent kan uittorenen tegen eind 2021. Xior steeg niettemin 3,4 procent tot 51,90 euro.

Ahold Delhaize leed onder een Amerikaanse adviesknip. De supermarktgroep moet het bij Goldman Sachs voortaan met een neutraal advies stellen. 'Het derde kwartaal zal het laatste zijn van outperformance', voorspelt analist Robert Joyce. Hij verwacht dat de supermarktgroep een operationele winst van 804 miljoen euro kan voorleggen in het derde kwartaal. Hij is daarmee 7 procent positiever dan de consensus. 'Ahold Delhaize deed beter dan de sector na de pandemie (zie grafiek). Maar de kostendruk zal beginnen door te wegen', schrijft de analist.

Goldman Sachs geeft een koersdoel van 30,5 euro. Het gemiddelde koersdoel voor de supermarktketen is 28,6 euro. Ahold Delhaize verloor 2 procent tot 28,29 euro.

BLIKVANGER

Dinsdag

Met een olieprijs die meer dan 83 dollar per vat bedraagt en het Amerikaans inflatiecijfer woensdag op de agenda kwamen de inflatiezorgen weer bovendrijven. De Europese beurzen verloren gemiddeld 0,4 procent. In Brussel werd Xior beloond voor zijn grote Quares-deal, maar bleef het meest besproken aandeel – Recticel – geschorst.

Woensdag

De markten kijken uit naar Chinese handelscijfers en de Amerikaanse inflatie, maar evenzeer naar de kwartaalcijfers van JPMorgan Chase en BlackRock. De grootbank en vermogensbeheerder blazen het Amerikaanse resultatenseizoen op gang. Volgens FactSet verwachten analisten dat de winst per aandeel van de S&P500-bedrijven in het derde kwartaal met 27,6 procent is gestegen tegenover een jaar eerder.  

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud