Euronext Brussel: insiders aan zet bij Jensen en Roularta

Ondanks druk van zwaargewicht AB InBev, dat vandaag ex-dividend noteert, houdt de Bel20 het hoofd boven water. ©Photo News

De beurs van Brussel besloot de handelsdag met licht verlies, onder meer door druk van zwaargewicht AB InBev. De brede markt stond in het teken van transacties door leidinggevenden.

Net als de rest van Europa stond de Brusselse beurs tot halverwege de namiddag op winst. Het optimisme stoelde op de verlenging van de vrijstelling van Huawei van Amerikaanse sancties en op een rente-ingreep in China. Zwakke cijfers van twee Amerikaanse retailers deden de markten echter vrezen dat Joe Sixpack minder gul spendeert. De Bel20 sloot 0,2 procent lager op 3.897,44 punten.

AB InBev   knipte zijn voorschotcoupon en was daardoor een van de grotere verliezers in de Brusselse sterrenkorf. Het bierconcern keerde 0,80 euro bruto per aandeel uit en het aandeel verloor 1,1 procent tot 71,72 euro. In absolute termen ging de koers 0,78 euro lager, zodat het aandeel feitelijk stabiel bleef. 

Verzekeraar Ageas  kondigt een bod aan op de zogeheten FRESH-effecten. Ter herinnering: Fortis had de FRESH-producten in 2002 uitgegeven als een soort van eeuwigdurende obligaties om de kapitaalpositie van de groep te verstevigen. Fortis bracht voor 1,25 miljard euro aan dergelijke effecten op de markt. Na de ontmanteling van Fortis in 2018, kwamen de effecten bij de juridische opvolger Ageas terecht.

De verzekeraar biedt de houders van de FRESH-effecten een premie van 5,4 procentpunt ten opzichte van de slotkoers van maandag. Degroof Petercam merkt op dat de effecten op dit ogenblik aan 53 procent van de nominale waarde noteren op de 'tweedehandsmarkt' en dat bijgevolg Ageas zo'n 737 miljoen euro zou moeten betalen om de 1,25 miljard schulden terug te kopen, als alle houders instemmen uiteraard. 

Ageas klom 1,2 procent tot 53,38 euro.

Brede markt

De familie De Nolf heeft via het vehikel Koinon afgelopen donderdag 363.312 aandelen Roularta   gekocht tegen 12,35 euro per stuk, goed voor een bedrag van 4,49 miljoen euro. Dat leert een melding op de FSMA-website. Per aandeel lag de prijs op 12,35 euro.

Het belang van de familie De Nolf in Roularta is hierdoor gestegen van 68,4 procent naar 71,2 procent.

Volgens een transparantiemelding die Roularta voorbeurs uitstuurde, hebben de families De Nolf en Claeys (West Investment Holding) de kennisgevingsdrempel van 75 procent overschreden. Koinon (71,2%), Roularta (4,53%) en West Investment Holding (3,97%) hebben samen nu een belang van 79,67 procent. 

Daarmee rukte het gerucht weer op dat Roularta integraal van de beurs zou verdwijnen. Analisten van KBC Securities schatten die kans nu op 60 procent. CEO Xavier Bouckaert ontkende de delistinggeruchten stellig. 'Er is geen plan tot delisting', zei hij. 'Het was een opportunistische aankoop.'

Het aandeel trok niettemin 9,7 hoger naar 14,20 euro.

Ook bij Jensen-Group  vergrootte de familiale aandeelhouder zijn belang. 

Maandag maakten we melding van een blokorder van 100.000 aandelen in Jensen tegen 32,20 euro per stuk. Dinsdag wisten we dankzij een melding op de FSMA-website dat CEO Jesper Jensen via zijn vehikel Jensen Invest aan de koopzijde stond. De verkoper is nog niet bekend. Onder meeer Capfi Delen en Lazard beschikken over flinke pakketten Jensen. Ook 2018 kocht Jensen al eens 50.000 aandelen bij. 

Niet Jansen en Janssen. Wel Jensen in Jensen, nu topman Jesper Jensen zijn belang in Jensen versterkt. ©Studio Hergé

Volgens IR-verantwoordelijke Scarlet Janssens is het belang van Jensen in de specialist van wasserijsystemen toegenomen van circa 53 naar 54,4 procent. Ter herinnering: vorige week donderdag waarschuwde Jensen voor een lagere omzet en winst in 2019. 

Jensen ging tot 2,8 procent hoger. Bij de slotbel was de winst teruggevallen tot 0,9 procent op 32 euro.

Celyad   werd beloond voor een confidente trading update. Die leerde dat de kaspositie van het bedrijf 44,6 miljoen bedraagt na een recente kapitaalronde. Het aandeel schoot 17,1 procent hoger tot 9,73 euro. 

'We geloven dat ons bedrijf nu over voldoende middelen beschikt om zijn volgende mijlpalen te bereiken, inclusief de opkomende resultaten van ons CYAD-01-programma in de behandeling van leukemie.', zegt CEO Filippo Petti. 

Celyad legt zich toe op CAR-T-celtherapie, een innovatieve manier om kanker te behandelen. Daarbij worden immuuncellen gemanipuleerd en weer ingespoten zodat ze kankercellen aanvallen.

Het bedrijf met hoofdzetel in Mont-Saint-Guibert in Waals-Brabant, zit nog volop in de onderzoeksfase. Dat kost handenvol geld, zodat Celyad in september 20 miljoen euro moest bijtanken. Om investeerders over de brug te halen moest het bedrijf daarvoor zowat 25 procent korting bieden.

Euronav   heeft een joint-venture gesloten met Ridgebury Tankers en Tufton-Oceanic. Beide 50-50-joint-ventures verwerven een Suezmax-schip ter waarde van 40,6 miljoen dollar, gefinanceerd 'aan aantrekkelijke voorwaarden'.

De schepen worden snel geleverd en kunnen nog voor de winterspotmarkt 2019/2020 in dienst genomen worden. 

Euronav, dat sinds januari dankzij het forse herstel van de tankertarieven op 56 procent winst staat, leverde 2,4 procent in.  

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud