Euronext Brussel: Islands in the Streamz

Telenet is een onontgonnen eiland van groei in de telecomsector vinden analisten. ©BELGA

Op een kabbelende beursdag herontdekten beleggers het dividendeiland Telenet. Terwijl Sofina scoorde over het Kanaal, deed IBA hetzelfde in de Dijle- en Sambervallei.

Mogen we Telenet een muzikale suggestie doen? Een kleine tweak aan het prachtige duet van Kenny Rogers en Dolly Parton, en je hebt de perfecte zomersoundtrack van het recente parcours van het Mechelse telecombedrijf. Terwijl Telenet volop zijn nieuwe streamingdienst Streamz uitrolt, viel het aandeel de afgelopen maanden stevig terug. Sinds juni ging er 20 procent van de koers.

Islands in the stream - Dolly Parton & Kenny Rogers

'No man is an island', wil het spreekwoord, en dat geldt zeker ook voor Telenet. Het bedrijf wordt meegetrokken door de algemene zwakte van de Europese telecomsector. Prijsdruk door toegenomen concurrentie en steeds grotere investeringen in steeds sneller dataverkeer kleuren het plaatje. Maar in die geplaagde sector is Telenet wel een eiland van groei, meent het beurshuis Kempen.

Analist Emmanuel Carlier vindt de zwakke koersprestatie van Telenet 'fundamenteel verkeerd' en louter gebaseerd op emotie. Carlier ziet tal van katalysatoren voor het aandeel op korte termijn. 'Telenet zal weer aanknopen bij zijn verkoop-, winst- en cashflowgroei in 2021', zegt de analist. 'Bovendien blijft het dividendrendement van 7 procent uitzonderlijk hoog.'

Kempen herhaalt zijn koopadvies en zijn koersdoel van 49 euro (goed voor 56 procent opwaarts potentieel). Dat doel is conservatief als je het afweegt tegen het meest bullish koersdoel voor de telecomgroep: Deutsche Bank ziet met een koersdoel van 60 euro ruimte voor een koersverdubbeling.

Telenet opende vlak maar staat sloot met 2,35 procent winst op 32,26 euro. Het bedrijf droeg daarmee bij aan de winst van de Bel20. De sterrenkorf dikte met 0,9 procent aan naar 3.392,90 punten.

Sofina

Ook bij Sofina staat een eiland centraal, meer bepaald de Britse eilanden. The Hut Group, een participatie van de Belgische holding, maakt in Londen zijn beursdebuut in de grootste Britse techbeursgang ooit. Dat gebeurde met een knal. Het e-commercebedrijf trok bij opening 20 procent hoger.

Verwacht werd dat Sofina aan de verkoopzijde zou staan bij de beursgang, maar dat is niet het geval. De holding behoudt haar positie die voor de beursgang 9,1 procent van het kapitaal besloeg.

Sofina rukte in het kielzog van The Hut Group met 1,75 procent op naar 233 euro.

IBA

IBA scoorde dan weer in de eigen achtertuin. De Waalse protontherapiespecialist kwam met een dubbel nieuwtje. Dinsdag maakte hij - pal in het midden van de beursdag - bekend dat hij een contract beet heeft met het Belgische onderzoeksinstituut voor nucleaire geneeskunde IRE in Fleurus. IBA gaat er een deeltjesversneller bouwen die germanium kan produceren, een product dat volgens IBA steeds vaker gebruikt wordt in binnen- en buitenland voor kankerbestraling.

Daarnaast kondigde de marktleider in protontherapie samen met UZ Leuven aan dat hij afgelopen zomer de eerste kankerpatiënten heeft behandeld in zijn protontherapiekamer in Gasthuisberg.

IBA was de sterkste stijger in Brussel met een winst van 8,8 procent naar 10,04 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud