Euronext Brussel: it's a long way to (filgo)tipperary

Galapagos degradeerde de Bel20 woensdag tot Europese hekkensluiter. ©BELGA

Beleggers kregen een realitycheck door de koersval van Galapagos. Vervellen van biotech naar farma blijkt een hobbeliger parcours dan gedacht. AB InBev redde de meubelen.

Zo wordt een rups een vlinder, al was ie ooit cocon. Lisa Del Bo zingt in haar hit uit 1993 profetische woorden over de transformatie van Galapagos Het Mechelse biotechbedrijf is al lang geen cocon meer, maar mag zich - dat werd woensdag pijnlijk duidelijk - ook nog geen vlinder noemen.

De weg naar de markt van het potentiƫle blockbustermiddel filgotinib tegen reuma botst op een hobbel van formaat: de Amerikaanse farmawaakhond FDA vraagt extra onderzoeksdata over de impact van het middel op de spermakwaliteit van mannen.

Galapagos betaalde die tegenslag duur: het aandeel kelderde met meer dan 24 procent naar 118,55 euro, wat gelijkstaat met 2,5 miljard euro aan verdampte beurswaarde.

De Bel20 , die voor 6 procent gedragen wordt door Galapagos, ging mee onder. De index leverde 0,5 procent in naar 3.376 punten.

Analistenreacties

Analisten zijn met verstomming geslagen over het nieuws. Eerder had Galapagos immers aangegeven dat de spermatests voor filgotinib niet nodig waren om een goedkeuring te krijgen. Eerder had ook al de Europese geneesmiddelenwaakhond zonder de vruchtbaarheidsdata het licht op groen gezet.

'Het nieuws uit de VS is een enorme opdoffer', reageert beurshuis Jefferies. Analist Peter Welford verwacht dat de tegenvaller Galapagos' partnerschap met Gilead op de helling kan zetten. 'Vertraging in de VS kan het engagement van Gilead doen wankelen', zegt hij. 'Gilead zal mogelijk harde beslissingen moeten nemen rond filgotinib en zijn focus meer verschuiven naar kankeronderzoek.'

Degroof Petercam zet zijn koersdoel en koopadvies voor Galapagos 'under review'. Het beurshuis noemt de Amerikaanse misser een 'enorme verrassing'. 'Voorheen had Galapagos immers gecommuniceerd dat de resultaten over de impact van filgotinib op de spermaproductie bij mannen niet nodig waren om de markttoelating vast te krijgen', zegt analist Benoit Louage.

'Als we er rekening mee houden dat farmawaakhond FDA ongeveer 6 maanden nodig heeft voor een herevaluatie, verwachten we tegen het eind van 2021 nieuwe feedback', zegt de analist. Dat de farmawaakhond ook vragen stelt bij de hogere dosering van 200 mg voor filgotinib is eveneens zorgelijk, vindt de analist. 'De flexibiliteit van de dosering was net een belangrijk pluspunt voor filgotinib'.

Barclays en Morgan Stanley schrappen hun koopadvies voor Galapagos. Maar binnen het analistenkorps ziet niemand deze tegenvaller als een verkoopsignaal. De biotechspeler heeft nog 3 koopadviezen, 9 houdadviezen en geen enkel verkoopadvies.

En verder?

Argenx profiteerde even van een miljardenbod op een sectorgenoot. Johnson & Johnson kondigde de overname van biotechspeler Momenta voor 6,5 miljard dollar, of 52,50 dollar cash per aandeel, aan. Argenx moest de winst later weer inleveren en sloot vlak.

AB InBev kon de meubelen voor de Bel20 nog ietwat redden. Morgan Stanley heeft het koersdoel verhoogd van 39 naar 42 euro. Het advies blijft 'houden'.

Op de brede markt kon Mithra geen munt slaan uit de Nederlandse lancering van zijn anticonceptiering Myring. De specialist in vrouwengeneeskunde leverde 4,6 procent in naar 17,28 euro.

Euronext zette zijn zegetocht verder en scherpte zijn allertijdenrecord aan op 102,30 euro. Payton Planar , de specialist in magneetonderdelen, zette dan weer een jaarrecord neer op 7,25 na een sterk cijferrapport op dinsdag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud