Euronext Brussel: kantoren, winkels en fruitvliegen

De 'Queensland fruit fly', een veel voorkomende fruitvlieg in Australië ©Bugs for Bugs

De poging van de Amerikaanse minister van Financiën om de markten te bedaren, had geen effect in Europa. In Brussel stonden vastgoedbedrijven en Floridienne in de belangstelling, deze laatste via een dubbele overname van dochter Biobest.

Na de nieuwe forse verliezen van vrijdag stevent Wall Street op zijn slechtste kwartaal sinds de financiële crisis af. Naast de chaos die de onvoorspelbare president Trump creëert, spelen ook het rentebeleid van de Federal Reserve en onrust over de Amerikaanse economie een grote rol.

Minister van Financiën Steven Mnuchin vond het daarom nodig zondagavond een mededeling uit te sturen. Na overleg met de zes grootste banken van het land kon hij melden dat zij over voldoende liquiditeiten beschikken om uit te lenen en dat de markten goed blijven werken. De boodschap van Mnuchin kon echter ook een omgekeerd effect hebben, omdat hij in zekere zin de onrust aanwakkert. In Europa hielpen zijn woorden alvast geen zier: de beurzen zakten er na de halve handelsdag van maandag gemiddeld 0,9 procent. De verliezen zwollen aan toen de Amerikaanse futures, die aanvankelijk mooi positief stonden, in het rood gleden.

In Brussel verloor de Bel20 0,95 procent tot 3.210 punten. Dat is de laagste stand sinds juni 2016. De grootste verliezen in de index waren voor Galapagos (-3,3%), Telenet (-2,5%) en AB InBev (-1,9%).

Een van de schaarse winnaars in de Bel20 was Umicore, een bedrijf waar veel analisten lovend over zijn – wegens zijn rol in de vergroening van het wagenpark – maar dat sinds de zomer werd meegesleurd door de verkoopgolf die over de autosector rolde. De materiaaltechnologiegroep won 1,8 procent tot 34,78 euro. Dat is nog altijd 34,5 procent onder de piek van eind juli.

Brusselse kantoren

Cofinimmo (+0,2%, 109,50 euro) won licht nadat de vastgoedgroep enkele kantorentransacties aankondigde die aansluiten bij de strategie om meer in het centrum van Brussel aanwezig te zijn en minder aan de rand. Twee gebouwen aan de rand, Serenitas en Papiermolen, worden voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan BPI Real Estate Belgium, de tak vastgoedontwikkeling van de Brusselse bouwgroep CFE. Dat brengt 27 miljoen euro op. Cofinimmo verkoopt voorts het in 2016 gerenoveerde maar leegstaande gebouw Vorst 24 voor 6 miljoen euro. Tot slot koopt het bedrijf voor 20 miljoen het kantoorgebouw Kunst 27, gelegen in het hart van de Europese wijk. Dit in 2009 gerenoveerde pand is volledig verhuurd.

De vastgoedanalisten van KBC Securities vinden de herschikking van de kantorenportefeuille een goede zaak. Hun advies blijft ‘kopen’, hun koersdoel 120 euro.

Nog in de vastgoedsector kondigde Retail Estates (-0,1%, 75,80 euro) vrijdag voor liefst 123 miljoen aan transacties aan. In België koopt de specialist in perifeer winkelvastgoed vier retailparken, respectievelijk in Bergen, Aarlen, Hasselt en Fosses-la-Ville. Retail Estates wordt ook eigenaar van 11 winkelunits op zes plaatsen in Vlaanderen via een sale-and-rent-backoperatie en kreeg twee nieuwe projecten opgeleverd. Een laatste nieuwe investering betreft de aankoop van een bijkomende winkelunit in het retailpark De Mortiere in het Nederlandse Middelburg.

Een ‘enorme uitbreiding’, is het terechte oordeel van de vastgoedanalisten van KBC Securities. ‘Retail Estates speelt zijn kwaliteiten als nichespeler duidelijk verder uit en breidt zijn portefeuille sterker dan verwacht uit, wat bij de huidige waardering voor heel wat opwaarts potentieel zorgt’, menen Jan Opdecam en Alexander Makar. Ze herhalen hun ‘bijkopen’-advies en koersdoel van 82,50 euro.

Vangplaten

Ook Biobest, het dochterbedrijf van Floridienne (stabiel op 175 euro) dat zich toelegt op milieuvriendelijke bestrijding van gewasplagen, is volop op het overnamepad. In Turkije verwerft het Kempische bedrijf via zijn Duitse dochter IVOG een meerderheidsbelang van 75 procent in BKS. Dit in Antalya gevestigde bedrijf produceert vangplaten en vangrollen (om insecten te vangen) en verdeelt ook feromonen (stoffen die binnen soorten signalen overbrengen). Hoeveel IVOG neertelde, is niet bekend.

Met de volledige overname van Bugs for Bugs betreedt Biobest de Australische markt. Bugs for Bugs speelt met zijn nuttige insecten en biocontroleproducten in op de belangrijke en groeiende tuinbouwproductie in het land. In Australië actief zijn is een noodzaak omdat er gezien de geografische ligging en unieke biodiversiteit strikte regels gelden voor de invoer van natuurlijkevijandproducten. Bugs for Bugs staat onder meer sterk in de bestrijding van boorvliegen, ook wel fruitvliegen genoemd.

KBC Securities juicht de twee overnames toe. ‘Beide transacties zijn belangrijke mijlpalen sinds Mérieux Développement en Floridienne de krachten hebben gebundeld als Biobest-aandeelhouders’, zegt analist Guy Sips. Hij handhaaft zijn ‘houden’-advies en koersdoel van 190 euro. Binnen Floridienne ziet hij vooral potentieel in Biobest, maar hij verwacht ook verder herstel in de tak feestvoeding en een normalisering van de resultaten in de chemische tak dankzij het herstel van de Turkse lira.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n