Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: Kinepolis op driedaagse in Disneyland

©BELGA

Een driedaagse winstreeks leidde Kinepolis naar een vers jaarrecord waarvoor de cinemagroep vooral Walt Disney mag danken. IBA kreeg een stroomstoot dankzij een samenwerking rond nucleaire geneeskunde.

De Bel20 noteerde op de middag nog vlak, maar sloot met een verlies van 1,1 procent op 4.125 punten. Een depressief Galapagos verliest almaar meer grip en sloot met 2,8 procent verlies op 47,10 euro. Het biotechbedrijf nadert zijn diepste koers dit jaar bij optievolumes die hoger dan gebruikelijk liggen.

Solvay verruilde een plus voor een min na de merkwaardige oproep van een activistische aandeelhouder. Bluebell Capital stelt de positie van CEO Ilham Kadri ter discussie in een brief aan bestuursvoorzitter Nicolas Boël. Het verwijt Kadri is nalatigheid bij milieuvervuiling door de fabriek van Solvay in Rosignano, nabij Livorno. Daar heeft Solvay een sodiumcarbonaatfabriek die volgens de activist afval in zee loost. Het Britse Bluebell dreef eerder de CEO van Danone naar de uitgang. Het effect op de koers was kortstondig: Danone noteert nu op het peil van voor de komst van de nieuwe topman.

Sodiumcarbonaat is geen prioriteit voor Kadri. De afdeling werd als een van haar eerste wapenfeiten als CEO in een aparte bedrijfsentiteit ondergebracht, allicht met zicht op een verkoop.

Solvay opende positief, maar sloot uiteindelijk 1,8 procent lager op 107,60 euro.

Brede markt

Kinepolis trok een versnelling hoger in een driedaagse winstreeks. De cinema-uitbater mag aan de feest-DIS dankzij het machtige bedrijf achter de ticker DIS. Walt Disney kondigt aan dat het zijn resterende films voor 2021 in de bioscoop zal uitbrengen voor ze op het streamingplatform Disney Plus verschijnen. De succesfilm 'Black Widow' in de Marvel-reeks was de aanleiding voor die beslissing na een jaarrecord aan de box office. 'Na het kassucces van onze zomerfilms, waaronder vijf van de acht beste Amerikaanse releases dit jaar, zijn we verheugd onze bioscoopplannen voor de rest van het jaar aan te passen', zegt Kareem Daniel, de voorzitter van de distributietak van Disney.

Dat nieuws komt gelegen aan de Eeuwfeestlaan op de Heizel. Kinepolis ziet zich extra verzekerd van munitie om in het najaar de streamingdiensten te bekampen. Een roadshow van KBC Securities geeft het aandeel extra zichtbaarheid. Volgende week volgt nog een investeerderstournee met Degroof Petercam.

Kinepolis won 4,9 procent naar 50,15 euro. Iets voor 10 uur kon het een nieuw jaarrecord vestigen op 51,20 om daarna wat terug te vallen.

IBA toont een staaltje krachtige kernfusie door de krachten te bundelen met SCK CEN. Dat onderzoekscentrum gelegen aan de groene Boeretang in Mol heeft wereldfaam in onderzoek over kernenergie. IBA en het SCK zullen samenwerken om de productie van actinium-225 mogelijk te maken. Die radioactieve isotoop zou doelgericht kankercellen kunnen bestrijden, terwijl hij het gezonde weefsel ongemoeid laat. Er lopen meerdere studies met het beloftevolle isotoop, onder meer voor prostaat-, long-, darm-, borst en pancreaskanker, maar ook bij zeldzame kankers zoals glioblastoma, een invasieve hersenkanker.

'Meer dan elders is het in kankeronderzoek cruciaal om een frontrunner te blijven', zegt Laura Roba, analiste van Degroof Petercam. 'IBA bewijst hiermee die voortrekkersrol.'

'Momenteel is de bevoorrading van hoogkwalitatief actinium een uitdaging. Dat probleem kan met deze samenwerking aangepakt worden', aldus Roba. Toch voelt ze zich beter aan de zijlijn. 'We blijven bij een houdenadvies omdat de aanbestedingen van hospitalen, waar IBA erg van afhangt, onder druk blijven. De marges herstellen, maar de druk blijft', zegt Roba, die koersdoel van 15 euro hanteert.

IBA won ruim 10 procent procent naar 20,35 euro, eveneens een jaarpiek.

De chipontwikkelaar Melexis zat in een positieve flow na knappe cijfers en rondde in augustus voor het eerst de kaap van 100 euro. Dat record werd een aantal keer scherper gesteld. Vandaag opnieuw op 104,30 euro na een klim van 0,1 procent, een vers record.

De elektrificatie van het wagenpark zet ook Melexis onder stroom. Vandaag telt elke auto die van de band rolt gemiddeld 13 chips van Melexis, terwijl dat er een jaar geleden nog maar 11 waren.

Asit Biotech mocht op het ereschavot. Het Hof van Beroep in Luik maakt wrakhout van bezwaren van de Waalse overheid en staat Asit toe door te werken aan een reddingsplan. Daarbij streeft het een tweede leven na als beurshuls waarbij een Franse sectorgenoot DMS zijn activiteiten zal inbrengen.

Hoewel een megaverwatering met Option-allure een certitude is, won het afgeslachte Asit 12,3 procent naar 0,329 euro.

Blikvanger

Woensdag

De Europese beurzen noteerden met verliezen op het bord, ook de Brusselse. Een aantal Brusselse bedrijven slaagde er wel in om een jaarrecord te vestigen zoals Kinepolis, IBA en Accentis. Bij de nieuwe recordhouders staat ook een Bel20-er: Melexis zet op 105,3 euro niet alleen een jaarrecord maar ook een allertijdenrecord neer.

Donderdag

Het Amerikaanse ministerie van Handel publiceert cijfers over de kleinhandelsomzet. Economen verwachten dat de omzet in augustus met 0,7 procent is verminderd na een daling van 1,1 procent in juli. Dat is vooral te wijten aan de opmars van de deltavariant van het coronavirus. Daardoor zijn sommige Amerikanen minder geneigd zijn om te gaan winkelen. Bovendien dooft de impact van het stimulerend begrotingsbeleid geleidelijk uit. Miljoenen Amerikanen kregen in de lente een cheque van 1.400 dollar van de federale overheid.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud