Euronext Brussel: AB InBev charmeert bij tweede zit

Een Chinese arbeider toont een blikje in Wuhan gebrouwen Budweiser. ©Imaginechina

Nu AB InBev de beursplannen voor zijn Aziatische dochter weer bovenhaalt, veert het aandeel op – en daarmee ook de Bel20. Mario Draghi deed de rest.

De Europese beurzen koersen hoger, met dank aan de extra stimulus die Mario Draghi bij zijn laatste grote afspraak als voorzitter van de Europese Centrale Bank aankondigde.

De Bel20  steeg 0,6 procent tot 3.698 punten. De banken KBC  en ING   - die samen ruim een vijfde van de marsrichting van de beursbarometer bepalen - lieten na een erg volatiele middag uiteindelijk een verdeeld beeld zien: de Belgische bankgroep verstevigde 0,6 procent, de Nederlandse liet 0,6 procent liggen. Draghi verhoogde weliswaar de strafrente die Europese banken moeten betalen voor de surpluscash die ze in Frankfurt parkeren, maar hij milderde wel de impact.

De Bel20-winst is grotendeels te danken aan het ultieme zwaargewicht, AB InBev  . De biergigant is in zijn eentje goed voor 14 procent van de aandelenkorf.  

’s Werelds grootste bierconcern doet een nieuwe poging om zijn Aziatische-Pacificische activiteiten een aparte beursnotering te geven in Hongkong. Het is de bedoeling een minderheidsbelang te verkopen in Budweiser Brewing Company APAC.

De dochteronderneming heeft opnieuw een aanvraag ingediend bij de beursautoriteiten van Hongkong. Midden juli had Leuven de plannen opgeborgen omdat de beoogde prijs aan de hoge kant werd bevonden, wat zou resulteren in een ondermaatse interesse. Het geld zal gebruikt worden om de zware schuldenlast wat te verlichten.

Volgens Reuters zou AB InBev nu ongeveer 5 miljard dollar willen ophalen, KBC Securities komt uit op 6 à 7 miljard. Dat is een pak minder dan de 9,8 miljard dollar waarvan in juli sprake was, maar toen was dat cijfer inclusief de intussen verkochte Australische dochter. De brouwer verkocht Carlton & United Breweries (CUB) deze zomer. De verkoop aan het Japanse Asahi zal 16 miljard Australische dollar of omgerekend zo’n 11 miljard Amerikaanse dollar in het laatje brengen. Door het afstoten van de Australische activiteiten is Budweiser Brewing Company APAC een stuk kleiner geworden.

ING-analist Reg Watson ziet de zaken enigszins anders. Volgens hem is de achterliggende reden van de opgefriste beursplannen niet zozeer schuldvermindering, maar wel nieuwe overnames in de regio. Hij merkt op dat de schuldenberg dankzij de verkoop van CUB tegen eind dit jaar minder dan 4 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) zal belopen, tegenover ruim 4,3 keer nu. Dat is onder AB InBevs streefdoel om eind 2020 onder de 4 te zitten.

Watson wijst er voorts op dat de waardering van de Chinese marktleider CR Beer, de voornaamste concurrent van BBC APAC, sinds begin juni met circa 25 procent is gestegen. ‘Misschien zullen investeerders nu bereid zijn de juiste waardering te betalen’, klinkt het. Een verwijzing naar wat AB InBev in juli zei toen de beursplannen even werden opgeborgen. Het concern benadrukte toen te blijven geloven in het nut van de operatie ‘mits die voltooid kan worden tegen de juiste waardering’.

Ook in de ogen Fernand de Boer van Degroof Petercam wil AB InBev de beursnotering van BBC APAC gebruiken als een springplank om overnames in de regio te doen. Die zouden gefinancierd kunnen worden via de uitgifte van nieuwe aandelen. ‘Voor de verkopers (van regionale bierbrouwers, red.) is het aantrekkelijker een relatief groot aandeel te verwerven in BBC APAC dan een kleiner aandeel in AB InBev.’ De Boer denkt ook dat na de verkoop van de Australische activiteiten een hogere waarderingsmultiple voor BBC APAC mogelijk zou moeten zijn.

De weer bovengehaalde beursplannen sturen AB InBev 2,9 procent hoger tot 87,90 euro. Dit jaar is het aandeel al meer dan 50 procent gestegen.

Koopadvies

In de Bel20 zit ook Ackermans & van Haaren  in de lift: het aandeel won 1,8 procent tot 136,70 euro. Voor de CEO Talks heeft De Tijd vandaag Jan Suykens, de topman van AvH, te gast maar daar heeft de koerswinst niets mee te maken. Wel met een koopadvies van ING.

Analist Hans D'Haese omschrijft AvH als 'een zeer succesvolle gediversifieerde groep' die steeds meer focust op waardecreatie in zijn drie voornaamste segmenten: baggeren, private banking en vastgoed. Alle winstgroei van de voorbije 10 jaar is aan deze drie hoofdactiviteiten te danken en D'Haese verwacht dat deze trend zal doorzetten.

Met zijn som-der-delen-model komt hij tot een nieuw koersdoel van 155 euro (het vorige was 147,5 euro). Het aandeel noteert tegen minder dan 15 keer de verwachte winst voor 2020. Dat is onder het gemiddelde van de voorbije vijf jaar (16,1x) en zet de analist ertoe aan zijn koersdoel op te trekken van 'houden' naar 'kopen'.

D'Haese herhaalt ook de optimistische visie van ING voor CFE   , de baggerdochter van AvH. 'Na gesprekken met het management van AvH en CFE zijn we er van overtuigd dat het ergste achter ons ligt', klinkt het met verwijzend naar het uitpuilend orderboek voor de DEME-eigenaar. CFE trok een spurt van 4,2 procent naar 87,50 euro. 

Celyad

De handel in Celyad   werd om 16 uur hervat, maar het duurde een half uur een evenwichtskoers gevonden kon worden. Dat mag niet verbazen: de specialist in immunoherapie voor de bestrijding van leukemie moest zijn aandeel serieus braderen om 20 miljoen dollar op te halen, geld dat gelet op de bijna leg kas broodnodig is. De intekenaars betalen 9,08 euro, een korting van 25 procent op de slotkoers dinsdag. Logisch geval: het aandeel tuimelde ook een kwart naar 9,10 euro. 

IBA  (-0,5%, 15,67 euro), de Waalse producent van bestralingsapparatuur, gaat in Kaapstad een Cyclone 70 MeV-cyclotronsysteem installeren. Het toestel is bestemd voor het iThemba Laboratory for Accelerator Based Sciences (iThemba LABS). De prijs voor een Cyclone 70 schommelt tussen 12 en 15 miljoen euro.

De divisie ‘andere deeltjesversnellers’ van IBA heeft het de voorbije twee jaar erg goed gedaan en dit nieuwe contract bevestigt die trend, die naar verwachting in 2019 en op middellange termijn zal aanhouden, zegt ING-analist David Vagman. Hij behoudt niettemin zijn verkoopadvies en koersdoel van 15 euro.

Omgekeerde aandelensplitsing

Een van de sterkste stijgers op de brede markt is Hamon  (-0,4%, 0,215 euro). De Waalse fabrikant van industriële schoorstenen heeft een zwak eerste halfjaar achter de rug. De omzet daalde met 20 procent, onder meer door vertraging in de uitvoering van twee contracten, en er was een nettoverlies van 15,4 miljoen euro, amper minder dan een jaar geleden (-18 miljoen).

Volgens het bedrijf zou de tweede jaarhelft beter moeten worden, mede dankzij de succesvolle herfinanciering van twee leningen afgelopen zomer. Hamon beschikt hierdoor over meer ademruimte en zou er nu beter moeten in slagen om nieuwe contracten te winnen.

Hamon voert ook een omgekeerde aandelensplitsing door. Vanaf maandag 23 september worden 11 bestaande aandelen Hamon gebundeld tot één nieuw aandeel en moet de beurskoers een respectabeler aanblik krijgen. Door de slechte gang van zaken is het aandeel Hamon sinds de zomer van 2014 ongeveer 20 keer minder waard geworden. Door opeenvolgende kapitaalverhogingen vond bovendien een zeer forse verwatering plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n