Euronext Brussel: leeuw in zijn hempie

©BELGA

De beurzen sloten maandag fors in het rood. De oranje leeuw van ING verloor een nageltje door een witwasschandaal in Polen. ASIT Biotech ging fors hoger dankzij een nieuwe partner.

'Hup Holland Hup! Laat de leeuw niet in zijn hempie staan', zong de auteur van deze beursspiegel samen met zijn ouders, broer en zus wanneer het Nederlands elftal weer eens moest spelen op een EK of WK. Maar maandag stond er dan toch een oranje leeuw stevig in zijn hemdje, want ING kreeg een zware opdoffer van 9,3 procent tot 5,99 euro.

Wij geloven dat deze zaken zijn aangepast.
Jason Kalamboussis
Analist bij KBC Securities

Het Bel20-lid werd weer genoemd in een witwaszaak. Dit keer gaat het om ING Bank Slaski, de Poolse tak van ING. Die zou jarenlang klanten geholpen hebben geld uit Rusland wit te wassen en weg te sluizen. Dat verhaal is te lezen in de Nederlandse media en is een onderdeel van de FinCen Files, waaraan ook De Tijd meewerkt.

KBC Securities reageert niet al te bezorgd: 'Een nieuwe witwaszaak, een nieuw land (na Nederland, Italië…. ). We voelen mee met de nieuwe CEO', zegt analist Jason Kalamboussis. 'Wij geloven dat deze zaken zijn aangepast. De nieuwe CEO, Steven Van Rijswijk, heeft werk gemaakt van nieuwe complianceregels.' De analist behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 8,50 euro.

Bel20

ING was de zwaarste daler in de Bel20 en zette daarmee ook de Brusselse sterindex zwaar onder druk: de graadmeter ging 4,2 procent lager tot 3.234,31 punten.

Ook zwaargewicht AB InBev koerste stevig lager met 5,2 procent. Andere aandelen die meer dan 5 procent onderuit gingen, waren Umicore , Aperam , KBC en Solvay .

Brede markt

Op de brede markt stond ASIT Biotech voor de verandering eens niet in zijn hemdje. Het aandeel koerste 36,4 procent hoger tot 0,24 euro. Beleggers reageren enthousiast op het bericht dat de biotechspeler mogelijk een nieuwe partner heeft gevonden om een nieuw biotechbedrijf op poten te zetten voor onderzoek naar allergieën. De gesprekken zijn nog bezig. Zodra de samenwerking rond is zal meer informatie volgen.

We verwachten significante investeringen in recycling.
Guy Sips
Analist bij KBC Securities

Resilux verloor 0,3 procent tot 146 euro en hield zo goed stand op een beurs die grotendeels onder water stond. Volgens analist Guy Sips van KBC Securities gaat de Europese vraag naar gerecycleerd plastic fors groeien in de komende vijf tot tien jaar. Dat is volgens Sips goed nieuws voor de petflessenfabrikant. 'Er is toenemende druk van regulatoren en consumenten om meer te recycleren. Overheden en grote bedrijven zijn continu bezig hun doelen bij te stellen om afval te verminderen. Er is voor Resilux genoeg ruimte om in deze markt te springen en we verwachten significante investeringen in recycling.'

De analist behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 175 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud