Advertentie

Euronext Brussel: Like the ceiling can't hold us

©BELGA

Holdings voerden woensdag de boventoon in Brussel in een markt waar bij ieder dipje meteen gekocht wordt. De vedetteholding Sofina profiteerde niet mee en lijkt aan een lagere premie op de beurskoers perfect geprijsd.

Iedereen de dip gekocht? De verliesbeurt van maandag, waarbij de Bel20 naar zijn laagste peil in drie maanden zakte, is twee dagen later weer goedgemaakt. De sterindex won woensdag 0,7 procent tot 4.139,58 punten nu de zorgen over een systeembesmetting door de wankele Chinese vastgoedreus Evergrande wat wijken.

UCB profiteerde niet mee. Het farmabedrijf verloor 0,8 procent tot 95,24 euro. Cijfers van het onderzoeksbureau Symphony Health Solutions wijzen erop dat de verkoop van het middel Cimzia tegen onder meer de ziekte van Crohn in de laatste maand op 181 miljoen dollar uitkwam. In de voorgaande maand was dat 191,2 miljoen euro.

Aperam (+2,85%) was de sterspeler in de index nadat de inoxproducent maandag met een verlies van ruim 6 procent zijn slechtste beursdag van dit jaar had beleefd. Aperam wipte onlangs voorbij Sofina als beste presteerder dit jaar in de Bel20.

Hoewel de belangstelling van beleggers voor beursgenoteerde bedrijven die toegang bieden tot private equity groot blijft, zijn velen gaan inzien dat Sofina's premie van 30 procent op de intrinsieke waarde licht overdreven is, oordeelt het beurshuis Kepler Cheuvreux. Door de recente zwakte in de koers daalde de premie ten opzichte van de nettoactiefwaarde tot 14 procent.

Wij vinden een streefpremie van 10 procent voor Sofina gerechtvaardigd.
Romain Kumps
Analist Kepler Cheuvreux

Het toegenomen beleidsrisico in China heeft volgens Sofina een impact van 2 tot 3 procent op de portefeuillewaarde. 'Dat blijft geruststellend', schrijft analist Romain Kumps. 'Zeker omdat markten als India sterk blijven, ondersteund door de sterke waarderingen in private equity.' Kumps vindt een premie van 10 procent op de portefeuillewaarde gerechtvaardigd, in plaats van 5 procent streefpremie in het verleden. Toegepast op de nettoactiefwaarde levert dat een verhoogd koersdoel van 360 euro op. Sofina bleef stabiel op 351,80 euro.

Brede markt

Dankzij datzelfde Kepler Cheuvreux stonden twee investeerders op de brede markt in het zonnetje. Het beurshuis zet Brederode en Gimv op zijn kooplijst.

'Brederode zit op een sneltrein', schrijft Kumps. 'Een stellaire prestatie met zijn private-equityportefeuille leidde tot 22,6 procent waardecreatie in het voorbije halfjaar, ongezien in het Belgische holdinglandschap.' De huidige koers houdt volgens de analist geen rekening met toekomstige waardecreatie terwijl Brederode een return van 15 procent of meer haalde in de voorbije tien jaar. Daardoor krijgt de holding een koopadvies en een koersdoel van 127 euro. Brederode won 4 procent tot 114,20 euro.

De prestatie van Brederode in het voorbije halfjaar werd nooit geëvenaard in het Belgische holdinglandschap.
Romain Kumps
Analist Kepler Cheuvreux

Gimv boekt dan weer lof voor zijn slimme exits in de voorbije maanden. 'Wij ramen de intrinsieke waarde daardoor op zowat 55 euro in plaats van 49 euro in maart', aldus Kepler. De investeringsmaatschappij krijgt een koopadvies met een koersdoel van 61 euro. Gimv trok 3,3 procent hoger naar 56,40 euro.

Ook Quest for Growth wordt door analist Romain Kumps onder de loep genomen. Na een aanpassing op basis van portefeuillewijzigingen, de beursprestaties van indexen en koersdoelen van de verschillende deelnemingen komt Kepler uit op een koersdoel van 8,4 euro voor de Leuvense privak. Het nieuwe koersdoel biedt slechts 9 procent opwaarts potentieel zodat Kepler bij een houdenadvies blijft. QfG won 1,6 procent tot 7,84 euro.

Aan de onderkant van de koerstabellen stond Mithra met een verlies van 8,2 procent tot 18,10 euro. De Luikse specialist in vrouwengeneeskunde liep door Covid-19 aanzienlijke vertraging op met zijn recentste patiëntenstudie met het menopauzemiddel Donesta. Het onderzoek met Perinesta, een ander mogelijk goudhaantje, wordt zelfs stopgezet.

Analisten behouden het vertrouwen. De koersdoelen van KBC Securities en Degroof Petercam impliceren een koerspotentieel van bijna 100 procent in de komende twaalf maanden. De analisten wijzen erop dat Perinesta nog niet heel belangrijk was voor het bedrijf. ING plakte er een waarde van 3,5 euro per aandeel op, wat overeenkomt met 10 procent van de totale bedrijfswaarde. ‘De potentiële markt was groot, maar het ontwikkelingstraject was risicovol en we schatten de kans op succes slechts op 40 procent.’

Bij Degroof Petercam was Perinesta goed voor ‘minder dan 10 procent’ in de waardering. KBC Securities was al niet zo optimistisch en waardeerde het op minder dan 1 euro per aandeel.

Van de vertraging in de Donesta-studie liggen de beurshuizen niet wakker. De vertraging is vooral in Europa, terwijl de lancering in de VS - de belangrijkste markt voor medicijnen - nog altijd gepland is voor de eerste helft van 2024.

Blikvanger

Woensdag

De Europese beurzen wonnen gemiddeld 1,3 procent dankzij geruststellend nieuws over Evergrande. In Brussel pronkten Gimv en Brederode met koopadviezen. Mithra ging onderuit nu het de stekker trekt uit een potentieel goudhaantje.

Donderdag

In Tokio blijft de beurs dicht door een feestdag. In Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Turkije staan rentevergaderingen gepland. In de VS komen Nike en Accenture met cijfers. In Brussel rapporteert de Griekse industrieholding Viohalco.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud